Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

The Kid / Yumurcak (1921)

Director / Yönetmen:

Charles Chaplin

Screenplay / Senaryo:

Charles Chaplin

Cast / Kadro :

Charles Chaplin
Edna Purviance
Jackie Coogan
Henry Bergman
Lita Grey
Carl Miller
Walter Lynch
John Mckinnon

Subject / Konu:

Hastahaneden yeni taburcu olan çaresiz Kadın, kucağındaki bebeği görkemli bir evin önünde duran arabanın arka koltuğuna bırakır ve kaçar. Çünkü ressam sevgilisi Kadın'ı yüz üstü bırakmıştır.Arabanın sahibi olan 2 serseri, bebeği fark edince sokağa bırakırlar.
Sokakta yürürken yerde duran bebeği gören Serseri, bebeği ilk gördüğü bebek arabasına koymaya çalışır. Ancak arabada zaten bir bebek vardır ve bebeğinin bulunduğu arabanın yanına gelen kadın tarafından terslenir. Etrafta dolaşan polis yüzünden bebeği bulduğu yere de tekrar koyamaz. Yolda karşısına çıkan yaşlı adama, bebeği ayakkabılarını bağlamak bahanesiyle verir ve kaçar. Yaşlı adam, karşısına çıkan bebek arabasına bebeği bırakır ve kaçar. Bebek arabasında 2 bebek birden gören kadın, Serseri ile kavga etmeye başlar ve poliste oraya gelir. Korkudan bebeği almak zorunda kalan Serseri, bebeği evine götürür. Bebeğin kundağında annesi tarafından bırakılmış bir mektup bulunmaktadır. Serseri, bebeği sahiplenir ve ona kendi oğluymuş gibi bakar.
Bebeğini bıraktığı için pişman olan Kadın, arabanın bulunduğu yere gelir. Ancak araba ortalarda yoktur. Bebeğini bulamayan Kadın, üzüntüden kahrolur.
Aradan 5 yıl geçer. 5 yaşına gelen Yumurcak, Serseri ile sokaklarda iş tutmaya başlar. Yumurcak, sokaktaki evlerin camını kırmakta, Serseri de camcı olarak ortaya çıkmakta ve kırılan camların yerine cam takıp para kazanmaktadır.
Bebeğini kaybettikten sonra çok önemli bir yıldız olan Kadın, hayırseverlik yapmakta ve çocuklara hediyeler vermektedir. Bir gün tesadüfen kendi oğlu Yumurcak'a da hediyeler verir ve gider. Aldığı oyuncakları elinden kapıp kaçan çoçukla kavgaya tutuşan Yumurcak, çocuğu bir güzel pataklar. Ama olay yerine gelen iri yapılı ağabey, çoçukları tekrar kavgaya tutuşturur ve Serseri'yi, eğer kardeşi yine dayak yerse; dövmekle tehdit eder. Yumurcak, çocuğu tekrar dövünce; çoçuğun ağabeyi Serseri ile kavga etmeye başlar. Gerek oradan geçmekte olan Kadın'ın araya girmesiyle, gerekse seri hareketleriyle çoçuğun ağabeyinden kurtulmayı başarır.
Kadın, hastalanan Yumurcak'ı Serseri'nin kucağına verir ve doktor çağırmasını söyler. Eve gelen doktor, çocuğu muayene eder ve Serseri'nin Yumurcak'ın gerçek babası olmadığını öğrenir. Serseri, Yumurcak bebekken kundağından çıkan mektubu doktora verir. Doktor, durumu yetimhaneye bildirir ve yetimhane görevlileri Yumurcak'ı almak için eve gelirler. Serseri, görevlilerle çetin bir kavgaya tutuşur ve Yumurcak'ı yetimhaneye götürülmeden kurtarır. Bu sırada yumurcağı ziyarete gelen Kadın, doktorla karşılaşır ve herşeyi öğrenir. Doktorda bulunan, yıllar önce kendi yazmış olduğu mektubu görünce; Yumurcak'ın kendi oğlu olduğunu anlar.
Tekrar eve dönmeyen Serseri ve Yumurcak bir pansiyonda kalırlar. Oğluna kavuşmak isteyen Kadın, gazetede çoçuğunu getirene 1000 dolar ödül vereceğine dair bir ilan yayınlatır. Gazetede haberi okuyan pansiyon sahibi, yumurcağın gazete ilanındaki çoçuk olabileceğini düşünür ve gece uyudukları sırada Yumurcak'ı kaçırıp karakola getirir. Gün ağardığında karakola gelen Kadın, oğluna kavuşur. Bütün gece Yumurcak'ı arayıp bulamayan Serseri ise çaresiz eve döner. Evinin kapısında uyuya kalan ve yaşananlarla ilgili bir rüya gören Serseri, kendisini uyandıran polis nezaretinde lüks bir eve götürülür. Kapıyı kendisine Yumurcak ve annesi açar. Hep beraber içeriye girerler.

Comment / Yorum:

250.000 dolar gibi rekor bir bütçeyle çekilen film 2.500.000 dolarlık hasılatıyla büyük başarı elde etti. Filmin 90 yıl önce çekilmiş olduğunu dikkate alırsak; bahsi geçen rakamların da ne kadar büyük olduğunu anlayabiliriz. Charlie Chaplin, filmin başrol oyunculuğunun yanı sıra senaristliğini,yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlenmiş. Toplam 10 filmden oluşan Serseri, namı diğer Şarlo serisinin 6.'sı olan film, aynı zamanda serinin ilk uzun metrajlı filmidir. Ancak filmin 68 dakikalık süresi, film 1971'de yenilendikten sonra 50 dakikaya düşürülmüştür. Film müzikleri arasında Tchaikovsky'nin 6. senfonisi de yer alıyor.
Komedi ve dramanın ustaca harmanlandığı film, aynı zamanda rüya bölümüyle başarılı fantastik öğelerde içermekte.
Sessiz sinemanın ve Chaplin sinematografisinin en önemli parçalarından biri olan "The Kid"; sinemanın, bugün neden bu kadar popüler bir sanat olduğu sorusunun en önemli cevaplarından biri.

Imdb note : 8.3                             My note : 9.5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder