Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

31 Temmuz 2011 Pazar

Barquero / Salcı (1970)

Director / Yönetmen:

Gordon Douglas

Screenplay / Senaryo:

William Marks
George Schenck

Cast / Kadro :

Lee Van Cleef
Warren Oates
Forrest Tucker
Kerwin Mathews
Marietter Harthley
Marie Gomez

 

Subject / Konu:

Müthiş bir soygun yapan Jake Remy ve çetesi, çok önemli bir cephaneyi ele geçirmiştir. Cephanenin içinde yeni ve çok güçlü tüfekler yer almaktadır. Meksika'ya kaçmak niyetinde olan Remy, Fransız akıl hocası Marquette ile birlikte çok zengin olma hayalleri kurmaktadır.
Geçimini salcılıkla sağlayan Travis, insanları bulunduğu kasabadan nehrin karşı tarafına geçiren tek kişidir. Remy, çetesi ve yanlarında getirdikleri cephaneyle yollarının üzerinde olan nehrin bulunduğu kasabaya gelmeden önce karşı kıyıya geçmelerini sağlayacak olan salı ele geçirmeleri için 2 adamını kasabaya yollar. Travis, adamları etkisiz hâle getirir ve Remy'nin çetesi kasabaya ulaşmadan önce tüm kasaba sakinlerini nehrin karşı kıyısına geçirir. Remy, çetesiyle kasabaya ulaşır. Sal nehrin karşı tarafında olduğu için elleri kolları bağlı kalan Remy, önce Travis'e tehditler savurur, sonra da anlaşmaya çalışır. Ama Travis, oralı olmaz. Remy, kasabada kalmış bir kişiyi rehin alır ve salı elde etmek için koz olarak kullanır. Esir alınan adam, güzelliğiyle Travis'i büyüleyen kasabadaki kadının sevgilisidir. Kadın, Travis'e sevgilisini kurtarma karşılığı ne isterse vereceğini söyler. Sıradan bir adam olmayan Travis, nehrin karşı tarafına geçer ve esir adamı kurtarır. Karşılığında da arzuladığı kadına kavuşur. Öfkeden deliye dönen ve kaçmak için fazla vakti kalmayan Remy, Marquette'ten çözüm bulmasını ister. Marquette, adamlara kasabada bulabildiği tüm tahta parçalarını toplatır ve 2 sal yaptırır. Nehrin karşı tarafına geçerler. Travis ve kasabalılar, Remy ve adamlarıyla çatışır. Travis ve Remy artık karşı karşıyadır...

Comment / Yorum:

Barquero, vasat sayılabilecek bir western filmi. Filmin kayda değer yönü; iyi sayılabilecek oyunculuklar. Warren Oates, önemli bir performans sergilemiş ve Remy karakteriyle gayet başarılı olmuş. Bu tarz filmlerin aranan oyuncusu Lee Van Cleef için de başarılı denebilir.
Filmin kötü karakteri olan Remy'nin geri dönüşlerle anlatılan hikayesi oldukça başarılı. Bu geri dönüşler; Remy'nin çektiği işkenceleri anlatıyor ve neden kötü bir adama dönüştüğünü gösteriyor. Şayet hikaye bir kahramanlık hikayesine dayandırılmasaydı; ortaya daha iyi bir film çıkabilirdi. Türünün önemli örneklerinden biri olmasa da yine de izlenebilir bir film.

Imdb note : 5.8                             My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder