Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Temmuz 2011 Pazar

Düşman Yolları Kesti (1959)

Director / Yönetmen:

Osman F.Seden

Screenplay / Senaryo:

Tarık Dursun Kakınç

Cast / Kadro :

Eşref Kolçak
Sadri Alışık
Nurhan Nur
Kadir Savun
Hulusi Kentmen
Yılmaz Gruda
Nubar Terziyan
                                                      O.Nuri Ergün

Subject / Konu:

İstanbul'dan Mustafa Kemal'e destek veren ve Anadolu'ya silah ve cephane sevkedilmesinde yardımı olan bazı kişiler, padişahın casuslarınca ortaya çıkartılır. Ethem bey ve Hulusi bey gibi önemli kişiler kurşuna dizilerek öldürülür. Casuslara yakalanmadan silah ve cephane sevkiyatı gerçekleştirebilmek için yeni planlar yapmak gerekmektedir. Alınan kararlar doğrultusunda Yüzbaşı Nazmi, iletişimi sağlamak göreviyle Anadolu'ya gönderilir. Bu görevde yanında teşkilattan Makbule Hanım ve Dahiliye nezaretinde görevli İdris bey de yer alacaktır.
Bu zorlu yolculuk sırasında Nazmi ile Makbule birbirlerine gitgide yakınlaşır. İdris bey ise sürekli şüphe uyandıran hareketler yapar. Nazmi, her geçen an İdris'in casus olduğundan biraz daha şüphelenmektedir. Aralarında psikolojik bir savaş yaşanmaktadır.

 

Comment / Yorum:

Film için; Osman F.Seden'in ilk önemli filmi diyebiliriz. Dönem itibariyle incelendiğinde; yönetmenliğin üst düzeyde olduğu bir film. Zengin bir oyuncu kadrosuna sahip olan film, oyunculuk performansları itibariyle de başarılı. Ana karakterleri, dönemin önenli oyuncuları; Eşref Kolçak, Sadri Alışık ve Nurhan Nur canlandırmış. Gösterildiği dönemde hak ettiği değeri ve ilgiyi göremeyen filmin popülaritesi, yıllar geçtikçe artmış. Film, 50'li yılların en iyi yapımları arasında kabul edilmekte.
Düşman yolları kesti için; Kurtuluş Savaşı'nı bireyselliğe indirgeyip, psikolojik açıdan inceleyen tek film diyebiliriz. Osman F.Seden, gerilimin dinamikliğini koşut kurgu tekniğini kullanarak ve yakın plan çekimlerle sağlamayı başarmış. Film, sadece bu özellikleriyle bile Türk sinema tarihinin en önemli filmleri arasında yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

Imdb note : 7.1                             My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder