Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Temmuz 2011 Salı

Faize Hücum (1982)

Director / Yönetmen:

Zeki Ökten

Screenplay / Senaryo:

Fehmi Yaşar

Cast / Kadro :

Genco Erkal
Asuman Arsan
Ayşe Selen
Ali Erdemci
Ahmet Sezerel
Bülent Kayabaş
Suna Selen
Yaman Okay
Hikmet Karagöz

Subject / Konu:

Kamil, devlet dairesinde uzun süre çalıştıktan sonra emekli olmuştur. Emeklilik ikramiyesini, çoğu kişinin yaptığı gibi bankerlere yatırmaya karar verir. Çünkü bankerler çok büyük faizler vadetmektedirler. Yüksek faizle gözleri boyanmış olan Kamil, evini de satar ve emeklilik ikramiyesinin yanına evin satışından aldığı parayı ve 3 aylık maaşını da ekler. Parayı bankere yatırır. Bir süre sonra bankerlerin dolandırıcılık yaptığı haberleri yayılmaya başlar. Kamil'in ailesi, varlarını yoklarını bankere yatırdıkları için çok korkmaktadır. Kamil ise parayı yatırdığı bankere güvenmektedir. Bazı bankerlerin kaçtığı haberleri çıkınca; Kamil de telaşlanmaya başlar. Sık sık bankerin bürosuna gidip, parasının akıbetini öğrenmeye çalışır. Belli süre ortalıkta görünmeyen banker, bir gün ortaya çıkar. İsteyene parasını hemen geri verebileceğini söyleyerek, bürosuna gelen tüm müşterilerini ikna edip geri gönderir. Kamil'in içi artık rahattır. Ta ki, dolandırıldığının anlaşılacağı güne kadar! Dolandırıldığını öğrenince soluğu bankerin bürosunda alan Kamil, büroya gelen diğer bankerzedelerin ortalığı yağmaladığını görür. O da birşeyler almak ister. Ama bürodan alınacak hiçbir şey kalmamıştır. Kamil'in gözüne büronun kapısı takılır. Kapıyı söker, sırtlanır ve yola koyulur...

Comment / Yorum:

20. Antalya Film Festivali'ne damga vurmuş, "En iyi film", "En iyi yönetmen", "En iyi senaryo", "En iyi erkek oyuncu" ve "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödüllerini kazanmış trajikomik bir Zeki Ökten filmi. Oyuncu kadrosu; tiyatro kökenli oyunculardan oluşturulmuş. Zaten çok gerçekçi bir hikayeye sahip olan film, oyuncuların doğal ve üst düzey performanslarıyla bir kat daha inandırıcılık kazanmış. Film, sadece Genco Erkal'ın muhteşem performansını görmek için bile izlenebilir. Bankerler dönemini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren, başarılı bir toplumsal gerçekçi film.

Imdb note : 6.2                             My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder