Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Temmuz 2011 Salı

Play It Again, Sam / Tekrar Çal Sam (1972)

Director / Yönetmen:

Herbert Ross

Screenplay / Senaryo:

Woody Allen

Play / Oyun:

Woody Allen

Cast / Kadro :

Woody Allen
Diane Keaton
Tony Roberts
Jerry Lacy
Susan Anspach
Jennifer Salt

Subject / Konu:

Nancy, son derece sıkıcı bulduğu kocası Allan'ı terk edip gider. Allan bunalıma girer ve yeni bir kız arkadaş aramaya başlar. Kadınların ilgisini çekebilmek için gaip hareketler yapar ve her seferinde başarısız olur. Casablanca filmine hayran olan Allan, çeşitli zamanlarda Humphrey Bogart'ın hayalini görmektedir. Humphrey Bogart'in hayali, sürekli Allan'ı kadınlar konusunda harekete geçirmeye çalışmaktadır.
Allan'ın bunalımda olduğunu fark eden en yakın dostu Dick ve karısı Linda, Allan'a yardım etmeye karar verirler. Ama aslında kendileri de problemli kişilerdir. Dick, sürekli telefon görüşmeleriyle işini takip eden, aklını işiyle bozmuş biridir. Linda ise kocasının kendisini ihmal etmesinden şikayetçidir. Dick ve Linda, Allan'a kız arkadaş bulma konusunda yardım etmeye başlar. Allan'ı çeşitli kişilerle tanıştırırlar. Ama Allan garip tavırları ve ilginç kişiliği nedeniyle bir türlü başarılı olamamaktadır. Tuhaf bir şekilde Allan'ı anlayabilen tek kadın Linda'dır. Gitgide yakınlaşan Allan ve Linda birlikte olmaya başlar. Allan, aradığı gibi bir kadın bulmakla; en iyi arkadaşına ihanet etmek arasında kalır. Linda'da suçluluk duymaktadır ve Dick'le olan evliliğini bozmak istememektedir. Linda, Dick'i uçağa binmeden yakalamak için havaalanına gider. Allan'da Linda'nın arkasından gider ve Linda'yı Casablanca filmindeki gibi uğurlar.

Comment / Yorum:

Woody Allen'in 1969'da tiyatro oyunu olarak yazdığı, 1972'de senaryolaştırdığı "Play it again,Sam", "Casablanca" filminden derin izler taşıyor. Tiyatro oyunuyla film senaryosu arasında bazı farklılıklar mevcut. Filmin ana karakteri olan Allan Felix ile Woody Allen'in hayatı arasındaki benzerliklerden söz etmek mümkün. Örnek olarak; Woody Allen'in gerçek isminin Allan olması ve aynen Allan Felix gibi nevrotik bir karaktere sahip olması gösterilebilir.
Filmin başlıca 4 karakterini oynayan Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts ve Jerry Lacy'nin performansları gayet iyi. Filmin kazandığı tek ödül; 1974 yılında Fotogramas de Plata tarafından Woody Allen'a verilmiş olan "En iyi yabancı film oyuncu" ödülü. Play it again Sam", yönetmen Herbert Ross'un 1977 yapımı "The Turning Point" ve1978 yapımı "California Suite" filmiyle birlikte en bilinen 3 filminden biri.
Gerek kadın - erkek ilişkilerine değinmesiyle, gerek mizahi yönüyle klasik bir Woody Allen hikayesi olan film, aynı zamanda "Casablanca" filminin de bir parodisi. Woody Allen'ın ve Diane Keaton'ın kariyerlerinin önemli filmlerinden biri. Arşivsel değeri olan keyifli bir film.

Imdb note : 7.6                             My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder