Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Temmuz 2011 Salı

Helal Olsun Ali Abi (1963)

Director / Yönetmen:

Hulki Saner

Screenplay / Senaryo:

Hulki Saner

Cast / Kadro :

Ayhan Işık
Sadri Alışık
Sevim Emre
Sevda Ferdağ
Renan Fosforoğlu
Mine Soley
Cevat Kurtuluş

Subject / Konu:

Ali, kumarhaneye girmek isterken kılığı nedeniyle dayak yemekte olan Turist Ömer'i kurtarır. Ali ve Turist Ömer, arkadaş olurlar ve birlikte kumar oynarlar. Turist Ömer'in yerde yatan bir adamın ceketini alıp giymesiyle kendilerini bir cinayet olayının tam ortasında bulurlar. Olayı araştırmaya başlarlar. Şüphelendikleri kişilerden bir şeyler öğrenmeye çalışırlar. Bazı şeyler öğrenmeyi başarsalar da; bilgi aldıkları kişilerin öldürülmesi yüzünden sonuca ulaşamazlar. Ali, cinayetle ilgili bir şeyler bildiğini düşündüğü, gece kulübünde çalışan sihirbaz sayesinde herşeyi çözeceğini düşünürken; sihirbaz da öldürülür. Ama sihirbazı vuranlar kaçmıştır ve sihirbazın ölüp ölmediğini bilmemektedirler. Ali, sihirbazın yerine geçmeye karar verir. Çünkü, Ali'ye göre katiller, sihirbazı öldürmek için gece kulübüne gelecektir ve Ali'de böylece suçluları gafil avlayacaktır. Suçlular, sihirbazı öldürmek için gece kulübüne geldiğinde sis perdesi de yavaş yavaş aydınlanır. Olayların sonunda Ali'nin gerçek kimliği ortaya çıkar ve cinayetleri çözebilmek için niye bu kadar çaba sarfettiği de anlaşılır.

Comment / Yorum:

Filmin en önemli özelliği; Turist Ömer karakterinin ortaya çıktığı ilk film olması. Filmin yardımcı karakteri olan Turist Ömer, o kadar çok beğenilmiş ki; yıllar içinde kendisini, sinema tarihimizin en tanıdık ve kült karakterlerinden birine dönüştürecek Turist Ömer filmleri çekilmiş.
Filmle ilgili bir diğer önemli özellikse; özel hayatlarında çok iyi dost olan ve sinemada defalarca biraraya gelmiş Ayhan Işık ve Sadri Alışık'ın birlikte çevirdikleri filmlerinden en bilinenlerinden olması.
Hulki Saner'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği komedi - macera türündeki film, vasatın üzerinde ve izlenmeye değer. 1969 yılında çekilen ve yine Hulki Saner'in yazıp yönettiği "Turist Ömer Arabistan"da filminin, "Helal olsun Ali abi" ile benzerlikler taşıdığı göze çarpan bir diğer husus. 2 film kıyaslandığında; "Helal olsun Ali abi"nin daha başarılı bir film olduğu aşikar.


Imdb note : 7.5                             My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder