Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Umut (1970)

Director / Yönetmen:

Yılmaz Güney

Screenplay / Senaryo:

Yılmaz Güney

Cast / Kadro :

Yılmaz Güney
Gülşen Alnıaçık
Tuncel Kurtiz
Osman Alyanak
Enver Dönmez
Kürşat Alnıaçık


Subject / Konu:

Cabbar, geçimini faytonculuk yaparak sağlamaktadır. Atı, bir arabanın çarpması sonucu ölür. Ailesine bakmak zorunda olan Cabbar'ın, yeni bir at almak için parası yoktur. Bir çıkış yolu arayan Cabbar, milli piyango bileti alır ve ikramiye umuduyla bekler. Piyangodan ikramiye çıkmayınca; bu kez umudunu define bulmaya bağlar. İmamın söyledikleri doğrultusunda arkadaşı Hasan'la birlikte define aramaya başlar. Cabbar, define bulacakları umuduna o kadar sarılır ki; bu uğurda oğlu Memet Emin ve karısı Fatma'yı biçare hallere düşürür.Sonuç yine hüsran olur ve defineyi bulamazlar. Çaresizlik,sefalet ve son umudun da yitirilmesi, Cabbar'ın çıldırmasına neden olur.

Comment / Yorum:

Film, 2. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde "En iyi film", "En iyi senaryo", "En iyi erkek oyuncu", "En iyi film müziği" ve "En iyi stüdyo" ödüllerini kazandı. Grenoble Film Şenliği'nde "Seçiciler Kurulu Özel Ödülü" kazanan film, Ankara Sinema Derneği'nin sinemayla profesyonel olarak ilgilenenlerle yaptığı ve 2003 yılında sonuçlanan anketi "En iyi 10 Türk Filmi"nde de yer almayı başardı. Umut, kariyerinin büyük bölümünü 2. sınıf vurdulu kırdılı filmlerle harcamış Yılmaz Güney'in ilk kayda değer yönetmenliği. Yılmaz Güney, filmde yönetmenlik dışında; senarist,yapımcı ve baş rol oyunculuğunu da üstlenmiş ve hepsinin altından alnının akıyla çıkmayı başarmış.
Filmin, İtalyan yeni gerçekçilik akımından etkilendiği ve 1948 yapımı "Ladri di biciclette" ile benzerlikler taşıdığı söylenebilir. Umut, sadece Yılmaz Güney'in kariyeri için değil Türk sineması için de büyük önem taşımakta. Çünkü sinemamızda gerçekçi filmlerin çekilmesine önderlik eden filmlerden biri.

Imdb note : 7.5                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder