Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Kasım 2015 Pazar

The Visit / Ziyaret (2015)

Director / Yönetmen:
M. Night Shyamalan

Screenplay / Senaryo:
M. Night Shyamalan

Cast / Kadro:
Olivia DeJonge
Ed Oxenbould
Deanna Dunagan
Peter McRobbie
Kathryn Hahn
Celia Kenan – Bolger
Samuel Stricklen
Patch Darragh
Jorge Cordova
Steve Annan
                                                         Benjamin Kanes
                                                         Ocean James
                                                         Seamus Moroney

Subject / Konu:
Loretta, hocasıyla aşk yaşayıp ailesini ikazlara karşın terk etmiş, 2 çocuk yapmış ve daha sonra aldatılıp terk edilmiştir. Anne ve babası, torunlarını internet aracılığıyla bulurlar ve onları tanışmak için evlerine davet ederler. Loretta, çocuklarını kendisiyle konuşmayan anne ve babasına gitmek üzere uğurlar. Becca, tüm yolculuğu kamerasıyla bir belgesel olarak çekmeye başlar. Pazartesi günü büyük anneleri Maria Bella ve büyük babaları Frederik’le buluşup tanışırlar.
Becca ve Tyler, büyükleri tarafından iyi karşılanırlar ve kısa sürede kaynaşırlar. Rahatları yerinde olduğu için Loretta’ya erkek arkadaşı Miguel’le seyahate gitmesi için izin verirler. Gece mutfağa doğru giden Becca, Maria Bella’yı etrafa kusarken görür.
Salı günü saklambaç oynarlarken Maria Bella tarafından tuhaf şekilde korkutulurlar. Frederik’le birlikte kasabaya inerler. Frederik, genç bir adamı durup dururken yere serer. Gece tuhaf sesler duyup kapılarını açarlar. Maria Bella’yı çırılçıplak duvarları tırmalarken görürler.
Çarşamba gördüklerini Frederik’e anlatırlar. Frederik, Maria Bella’nın tuhaf davranışlarının gün batımı sendromu isimli bir hastalıktan kaynaklandığını söyler. Ancak Frederik’in de hareketleri pek tutarlı değildir. Gece Maria Bella yine tuhaf hareketler yapar.
Perşembe günüde Frederik ve Maria Bella’nın tuhaf hareketleri devam edince Becca, Tyler’ın önceden reddettiği fikrini uygulayıp gece neler olduğunu görebilmek için eve kamera yerleştirmeye karar verir. Maria Bella gece yine bilinçsizce hareketler yapar. Ardından kamerayı bulduğu yerden alır ve başka yere koyar.
Cuma sabahı görüntüleri izleyen Becca, annesi akşam eve döneceği için planladıkları gibi Cumartesiye kadar kalmak yerine gün içersinde eve dönmeye karar verir. Anneleri eve dönünce onunla görüntülü görüşürler. Frederik ve Maria Bella’nın tuhaf davranışlarını anlatırlar ve gelip kendilerini almasını isterler. Tyler bahçedeki Frederik ve Maria Bella’yı gizlice annesine gösterir. Loretta, gördüğü kişilerin anne ve babası olmadığını söyler. Korkuya kapılan Loretta, yola çıkar. Çocuklar ise durumu idare etmeye çalışır.
Akşam olduğunda dışarı çıkıp kaçmak için bahane arayan çocuklar, Frederik ve Maria Bella tarafından sürekli engellenirler. Dışarıda ağaca asılmış bir kadın gören çocuklar, oyun oynamaya zorlanırlar. Becca fırsatını bulup gitmelerine hiç izin verilmeyen bodruma iner. Gerçek büyük anne ve büyük babasının cesetlerini bulur. 2 deli tarafından alıkonulduklarını anlar. Bu sırada çıkagelen Frederik tarafından zorla Maria Bella’nın bulunduğu odaya kapatılır. Fiziksel şiddete uğrayıp öldürülmeye çalışılan çocuklar, hayatta kalabilmek için mücadele ederler…

Comment / Yorum:
Çok önemli filmlere imza attıktan sonra ciddi bir düşüş yaşayan M. Might Shyamalan, yapımcılığını üstlendiği, senaryosunu yazdığı ve yönettiği “The Visit / Ziyaret” ile korku ve komedi öğeleri de içeren bir gerilim filmine imza attı. Filmin çekimleri Philadelphia, Chester Springs ve Miami’de yapıldı. Yaklaşık 5.000.000 dolara mal olan ve Shyamalan’ın en düşük bütçeli filmi olan yapım, 23 Ekim 2015 itibariyle sadece Amerika genelinde 63.874.445 dolar hasılat elde etti.
Oyunculuk performansları oldukça başarılı. Filmin başrollerindeki genç oyuncular Olivia DeJonge ve Ed Oxenbould doğallıklarıyla, Tony ödüllü Deanna Dunagan ise ustalığıyla göz kamaştırıyorlar. The Visit, mütevazı ve eli yüzü düzgün bir korku – gerilim. Filmin komedi yönü de gayet başarılı. Zirveye çıkmış ve dibe vurmuş bir yönetmen toparlanma işaretleri verdiği yapım, 2015’in seyre değer filmlerinden.

Imdb note: 6.4                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder