Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Kasım 2015 Cuma

Niyazi Gül Dörtnala (2015)

Director / Yönetmen:
Hakan Algül

Screenplay / Senaryo:
Vedat Özdemiroğlu
Öğünç Ersöz
Cihan Ceylan
Ata Demirer

Story / Hikaye:
Ata Demirer

Cast / Kadro:
Ata Demirer
Demet Akbağ
Şebnem Bozoklu
Levent Ülgen
                                                               Kevork Malikyan
                                                               Ayşenil Şamlıoğlu
                                                               Erol Aksoy
                                                               Ferit Kaya
                                                               Şevket Çapkınoğlu
                                                               Tolga Coşkun
                                                               Kıvanç Baran Arslan
                                                               Server Mutlu
                                                               Şenay Aksoy
                                                               Ali Atlan
                                                               Özkan Çınarlı
                                                               Kaan Çalışkanol
                                                               İbrahim Görücüoğlu
                                                               Sunay Akın

Subject / Konu:
Niyazi Gül, çocukluğundan itibaren hayvanların dilinden iyi anlamış ve onları iyileştirmiştir. Veterinerlik okur ve profesör olur. Veterinerlik Fakültesi’nde ana bilim dalı başkanı olup ders vermeye başlar.
Rıza, eskiden sevgilisi olan, şimdilerdeyse at yarışlarında rakibi olan Sultan Şahmerdan’a Ege Koşusu ile ilgili büyük bir iddia sunar. İddiaya göre Sultan kazanırsa, Rıza’nın atlarını ve çiftliğini alacak ve Rıza şehri terk edecektir. Rıza kazanırsa, Sultan karısı olacaktır. Sultan iddiayı kabul eder.
Kazanmak için yarışacak atının ilaçlanması gerektiğini düşünen Sultan, ülkenin en iyi veterinerinin bulunmasını ve kendilerine yardım etmesini emreder.
Niyazi, hayatını dedesinin ölürken kendisine verdiği ve fakat son malzemesini söyleyemediği, hayvanlar için oldukça tesirli formülü bulabilmeye adamıştır. Bu uğurda kendisine aşık olan hizmetçisi Hediye’yle deneyler yapmaya devam eder.
Sultan, kürk kullandığı için hayvan severler tarafından evinde protesto edilir. Bu protestoya Niyazi’de katılır. Hayvanlar üzerindeki etkisiyle dikkat çeken Niyazi, Sultan’ın adamı tarafından takip edilir. Niyazi’nin sonunda başarılı olan formülünden haberdar olan adamı durumu Sultan’a bildirir. Sultan’ın evini dinleyen Rıza’da durumdan haberdar olur.
Sultan, Niyazi’yle görüşmeye gelir. Niyazi’nin ilgilendiği hayvan barınağı için sponsor olmak istediğini söyler.
Sultan, Rıza’yı kıskandırmak için Niyazi’yi kullanır. Rıza, Niyazi’nin yeni bulduğu ilacın elinden alınmasını ve öldürülmesini emreder. Hediye, magazin haberlerine konu olan Niyazi’yi kıskanır. Silah zoruyla ilacı vermeye zorlanan Niyazi, Hediye tarafından kurtarılır. Hediye, kendisine sert davranan Niyazi’ye veda mesajı bırakıp gider.
Sultan, Niyazi’yi bir partiye davet eder. İçkisine ilaç kattığı Niyazi’nin kendisinden geçmesinden faydalanarak görüntülerini kaydeder. Bu görüntüleri kullanarak Ege Koşusu’nda atına yarışı kazandırması için Niyazi’ye şantaj yapar.
Formülüyle ürettiği ilacın başarısız olduğunu gören Niyazi, yeni arayışlara girer. Hediye’yi kaçırtan Rıza, yarışı atının kazanması için Niyazi’ye tehditler savurur. Niyazi’nin hazırladığı formülle Rıza’nın atı koşuyu kazanır. Sultan, basın mensuplarına sürpriz bir şekilde Niyazi’yle evleneceklerini açıklar. Rıza, Niyazi’yi silah zoruyla götürür. Ona at için hazırladığı ilacı enjekte eder. Öldüğü zannedilen Niyazi dağ yoluna atılır.
Kendisine geldiğinde hayvanlara özgü hareketler yapan Niyazi, Hediye’yi kurtarmak için Rıza’nın çiftliğine gider. Rıza’nın adamlarını yere serer ve Hediye’yi kurtarır. Çiftliğe gelen Sultan, Rıza’nın aşkına karşılık verir. Niyazi aniden fenalaşır. Ölümden dönen Niyazi, formülündeki eksiğin şevketi bostan olduğunu fark eder ve büyük başarılar kazanır. Hapse atılan Rıza, Sultan’la evlenir. Niyazi ve Hediye aşklarını yaşarlar.

Comment / Yorum:
Ata Demirer’in hikayesinden Demirer, Vedat Özdemiroğlu, Öğünç Ersöz ve Cihan Ceylan tarafından senaryolaştırılan 2015 yapımı “Niyazi Gül Dörtnala”, Hakan Algül tarafından yönetildi. Yapımcılığını BKM’nin üstlendiği film, Hakan Algül’ün 7. uzun metrajlı sinema filmi oldu. 8 Mayıs 2015 tarihinde vizyona giren ve 15 hafta vizyonda kalan film 994.016 kişi tarafından izlendi ve 10.347.281 lira hasılat elde etti.
Filmin çekimleri İzmir’de gerçekleştirildi. Filmin ana karakteri Niyazi Gül, Ata Demirer’in Korsan Tv isimli televizyon programında canlandırdığı karakterlerden biriydi. Demirer, karakter çok beğenildiği için karakteri bir sinema projesinde kullanmaya karar verdi ve proje böylece yıllar sonra gerçekleştirildi.
Filmin ana karakterlerini Ata Demirer, Demet Akbağ, Şebnem Bozoklu ve Levent Ülgen canlandırdı. Oyunculuk performansları, tatmin edici düzeyde. Senaryo içinse aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün değil. Niyazi Gül Dörtnala, yer yer keyifli olsa da, özellikle final bölümüyle sıradanlaşan bir komedi.

Imdb note: 4.3                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder