Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Kasım 2015 Cuma

Kon - Tiki (2012)

Director / Yönetmen:
Joachim Ronning
Espen Sandberg

Screenplay / Senaryo:
Petter Skavlan
Allan Scott

Novel / Kitap:
Thor Heyerdahl (from “The Kon – Tiki Expedition”)

Cast / Kadro:
Pal Sverre Hagen
Anders Baasmo Christiansen
Tobias Santelmann
Gustaf Skarsgard
                                                                   Odd – Magnus Williamson
                                                                   Jakob Oftebro
                                                                   Agnes Kittelsen
                                                                   Kasper Arneberg Johnsen
                                                                   Edward King
                                                                   Peter Wight
                                                                   Amund Hellum Noraker
                                                                   Eillif Hellum Noraker
                                                                   Elisabeth Matheson
                                                                   Jo Adrian Haavind
                                                                   Soren Pilmark

Subject / Konu:
1920, Larvik. Doğa ve keşfetme merakı Thor’un buzların üzerinden atlarken suya düşüp donma tehlikesi atlatmasına neden olur.
1937, Fatu Hiva, Polinezya. Sevgilisi Liv’le canlı örnekleri toplayıp inceleyen Thor, bir yerli sayesinde bilinenin aksine adaya yerleşimin batıdan değil doğudan yapıldığını keşfeder.
1946, Brooklyn, New York. Thor, bir yayıncıya teorisini sunar. Teorisine karşı çıkan yayıncıya adaya balsa ağacından yapılmış sallarla doğudan gidildiğini söyler. Yayıncı, teorisini kanıtlayabilmesi için Peru’dan adaya bu sallarla gitmesi gerektiğini söyler.
Thor, Güney Amerikalıların 1500 yıl önce Polinezya’ya sallarla gittiğini kanıtlamak için sal yolculuğuna çıkmaya karar verir. Ancak başvurduğu dergiler tarafından reddedilir. Bir mühendis olan Herman’la tanışır. Herman, Thor’la birlikte sal yolculuğuna çıkmak ister. Birlikte Peru’ya uçarlar.
1947, Callao, Peru. Thor, 5 kişilik ekibiyle salın yapımına başlar. Ancak maddi sıkıntılar baş gösterir. Bu sorunu üst düzey bir kişiden yardım almayı başararak çözer. Liv, Thor’un kararını hoş karşılamaz. 28 Nisan 1947’de Thor ve ekibi, sallarıyla yaklaşık 100 gün sürecek yolculuklarına başlarlar.
Kamerayla çeşitli çekimler yaparlar. Yakalandıkları fırtına hırpalanmalarına neden olur. Hermam’ın dev balinaya sapladığı kanca, sarsılıp büyük bir tehlike atlatmalarına neden olur. Papağanlarına öldüren köpek balığını sala çekip öldürürler.  Akan kan, köpek balıklarının sal çevresinde toplanmasına ve yeni bir tehlike atlatmalarına neden olur.
7 Ağustos 1947 yani 101. gün önlerindeki en büyük engel olan keskin mercan resifini aşmak için Herman’ın önerdiği sörf tekniğini denerler. Ancak halatlarının kopması nedeniyle sal, ada kıyısına yakın bir noktada hasar görüp kalır. Sığ sudan geçip adaya ulaşırlar. Thor, Liv’in kendisine yazdığı mektubu okur.
Thor, keşif gezisiyle ilgili Kon – Tiki isimli bir kitap yazar, belgesel kaydıyla da Oscar kazanır.

Comment / Yorum:
Norveçli yönetmenler Joachim Ronning ve Espen Sandberg’in yönettikleri 2012 yapımı “Kon – Tiki”, kaşif Thor Heyerdahl ve ekibinin salla yaptıkları 4300 millik yolculuğu konu alıyor. Bu gerçek hikaye, Heyerdahl’ın “The Kon – Tiki Expedition” adlı kitabından senaryolaştırıldı. Filmin çekimleri İsveç, Norveç, Bulgaristan, Malta, Tayland, New York ve Maldivler’de yapıldı.
Yaklaşık 16.600.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 22.842.887 dolar hasılat elde etti. Kon – Tiki, Norveç adına “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar’a ve Altın Küre’ye aday gösterildi. Gerçek hikayeye dayanan film, Thor Heyerdahl’ın yolculuğa kadar ki hayatı ve maceralı yolculuğu şeklinde anlatılmış. Filmin çarpıcı hikayesi dışında görsel başarısı de görülmeye değer.

Imdb note: 7.2                             My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder