Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Kasım 2015 Cumartesi

The United States of Leland / Leland Birleşik Devletleri (2003)

Director / Yönetmen:
Matthew Ryan Hoge

Screenplay / Senaryo:
Matthew Ryan Hoge

Cast / Kadro:
Don Cheadle
Ryan Gosling
Chris Klein
Jena Malone
Lena Olin
Kevin Spacey
Michelle Williams
Martin Donovan
Ann Magnuson
Kerry Washington
                                                             Sherilyn Fenn
                                                             Matt Maloy
                                                             Michael Pena

Subject / Konu:
16 yaşındaki Leland, baharın ilk sıcak günlerinden birinde yaşananları hatırlayamadığı ve fakat cinayeti kabul ettiği için mahkum olur. Çünkü zihinsel engelli Ryan bir parkta öldürülmüş, kendisinin de eli kesilmiştir. Bulgular cinayeti Leland’in işlediğini göstermektedir. Leland’ın hapisteki öğretmeni dost ve yardımsever biri olan Pearl olur. Aynı zamanda bir yazar olan Pearl, etkilendiği Leland hakkında yazmaya karar verir.
Leland’ın alkolik ve kadın düşmanı bir yazar olarak tanınan babası Albert Fitzgerald’tır. Olaylardan haberdar olan Albert, gelip eski karısı Beth’i bulur.
Leland, kız arkadaşı Becky Pollard’la gözaltı okulu dışında çalıştığı müzik markette tanışmıştır. Ryan, Becky’nin erkek kardeşidir. Leland, Ryan’la iletişim kurar. Becky’nin evlerinde yaşayan kız kardeşi Julie’nin erkek arkadaşı Allen, Leland’a Becky’nin Kevin isimli uyuşturucu satıcısıyla yaşadığı ilişki ve uyuşturucu kullanması yüzünden gözaltı okuluna gitmek zorunda kaldığını anlatır. Kevin’ın da hapisten tahliye olduğunu söyler. Çok geçmeden Becky, Kevin’ı sevdiğini söyleyip Leland’tan ayrılır.
Leland hakkında yazmaya başlayan Pearl, aynı zamanda hayranı da olduğu Albert’ı bulup Leland hakkında konuşmak ister. Ancak Albert, Pearl’e pek yardımcı olmaz. Pearl, Leland’tan aslında hiçbir zaman babası ile buluşmadığını, onun gönderdiği biletlerle başka yerlerde kaldığını öğrenir.
Julie, Allen’dan ayrılır. Allen, silahlı soygun yapar. Evin önünde tutuklanır.
Pearl, Albert’ın şikayeti üzerine izinsiz şekilde Leland’la görüştüğü için görevden alınır. Leland, yaşadıklarını yazdığı defteri Pearl’e verir. Pearl, Albert’ın şehre gelişinin Leland için değil, bir kitap yazmak için olduğunu farkına varır.
Leland’ın bulunduğu hapishaneye getirilen Allen, Pearl’ün meyva bıçağını çalıp Leland’ı bıçaklar.

Comment / Yorum:
Yönetmen ve senarist Matthew Ryan Hoge’un 2. ve son filmi olan “The United States of Leland / Leland Birleşik Devletleri”, 2003 yılında Los Angeles’ta çekildi. Filmin oyuncu kadrosunda da yer alan Kevin Spacey, filmin yapımcıları arasında yer aldı. Film, 343.816 dolar hasılat elde edebildi.
Parlak bir oyuncu kadrosuna sahip olan film, dönemim gelecekte yıldızlaşacak genç oyuncuları Ryan Gosling, Michelle Williams, Kerry Washington ve Jena Malone ile Don Cheadle, Kevin Spacey, Lena Olin ve Martin Donovan gibi tecrübeli oyuncuları bir araya getirdi.
The United States of Leland, suçu farklı bir bakış açısıyla irdeleyen ve sonuçtan ziyade olayın meydana gelişi ve öncesiyle ilgilenen, oyuncu kadrosuyla göz kamaştıran ve fakat ismini duyurmayı başaramamış bir yapım. Kıyıda köşede unutulmuş filmlerden biri olduğu söylenebilir.

Imdb note: 7.2                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder