Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

29 Eylül 2016 Perşembe

Peggy Sue Got Married (1986)


Director / Yönetmen:
Francis Ford Coppola

Screenplay / Senaryo:
Jerry Leichtling
Arlene Sarner

Cast / Kadro:
Kathleen Turner
Nicolas Cage
Barry Miller
Catherine Hicks
Joan Allen
Kevin J. O’Connor
Jim Carrey
Lisa Jane Persky
                                                           Lucinda Jenney
                                                           Will Shriner
                                                           Barbara Harris
                                                           Don Murray
                                                           Helen Hunt
                                                           Sofia Coppola

Subject / Konu:
Peggy Sue, şehrin en ucuz mallarını sattığı için herkes tarafından tanınan, 2 çocuğunun babası Çılgın Charlie’den ayrıdır ve boşanmak üzeredirler. Kızı ile beraber eski liseli mezunlar partisine giden Peggy Sue’ya ilk başta herkes Charlie ile ilgili bir şeyler sorup durmaktadır. Tam eski arkadaşlarını bulup eğlenmeye başlamışken Charlie’de partiye gelir. Peggy Sue gecenin kraliçesi seçilir. Sahneye çıktığında fenalaşıp yere yığılır.
Gözlerini açtığında kendisini lise çağında kan bağışı sonrası bayılmış olarak bulur. Geçmişine, 25 yıl öncesine bir yetişkin olarak dönmüştür. Evine gider. Annesini, kız kardeşini ve babasını görür. Charlie ile ayrılmak üzerine konuşurlar. Okulda ise kendisini sınavda bulur. Durumunu anlatmak için okulun en zekisi ve 25 yıl sonrasının başarılı mucidi Richard’ı seçer. Richard’a anlattıklarıyla ona gelecekten geçmişe döndüğünü kanıtlar.
Charlie ile flörtünü ileriye götürmek istediğinde Charlie’nin olumsuz tepkisiyle karşılaşır. Çok etkilendiği, genelde yalnız başına hareket eden Michael’ı görür ve onunla yakınlaşır. Geceyi birlikte geçirirler. Charlie olanları öğrenip Peggy Sue’dan hesap sorar. Peggy Sue ise ayrılmak istediğini söyler.
Peggy Sue, Michael’la buluşup bir gece kulübüne gider ve onunla ayrı dünyaların insanları olduklarını farkına varır. Kaderini değiştirmeye karar verir. Büyükanne ve büyükbabasını ziyarete gider. Onlara gelecekten döndüğünü anlatır. Büyükbabası üyesi olduğu loncada zaman yolculuğu yapabileceğini söyler. Ayin sırasında Charlie, Peggy Sue’yu loncadan kaçırır. Peggy Sue, tüm yaşanmışlıklara rağmen Charlie’yi sevdiğini farkına varır.
Kalp ritmiyle ilgili bir problemden dolayı rahatsızlanıp bilinci kapanan Peggy Sue kendisine geldiğinde yeni bir şans isteyen Charlie’yi yanında bulur…

Comment / Yorum:
Francis Ford Coppola’nın 1986 yapımı filmi Peggy Sue Got Married, yönetmenin efsaneleştiği suç filmlerinin aksine olabildiğine yumuşak bir film. Senaryo, Jerry Leichtling ve Arlene Sarner’a ait. Filmin türü için fantastik tarafı da olan bir komedram denebilir. 18.000.000 dolara mal olan filmin çekimleri California’da gerçekleştirildi. 10 Ekim 1986 tarihinde vizyona giren film Amerika genelinde 41.382.408 dolar hasılat elde etti.
Aslında filmin başrolünde Debra Winger oynayacaktı. Ancak geçirdiği kaza sonrası filmde rol alması mümkün olmadı. Daha sonra rol için Kathleen Turner’da karar kılındı. Charlie karakteri için ilk olarak Steve Guttenberg düşünülse de, bu düşünce gerçekleşmedi. Daha sonra rol için Dennis Quaid’in adı geçti. Nihayetinde ise rol yönetmen Francis Ford Coppola’nın yeğeni Nicolas Cage’e gitti.

Film 2 dalda Altın Küreye, 3 dalda Oscara aday gösterilse de hiçbir ödülü kazanamadı. Özellikle 90’lı yıllarda altın dönemlerini yaşayacak olan Nicolas Cage, Jim Carrey, Sofia Coppola ve Helen Hunt gibi isimler filmin genç oyuncuları arasında yerlerini aldılar. Peggy Sue Got Married, Francs Ford Coppola’nın popüler filmlerinden biri olmayı başaramadı. Buna karşın zamanda yolculuk gibi dikkat çekici bir konuyu işlemesi nedeniyle belli bir kitlenin ilgisini çekti. Türü sevenlerin sıkılmadan seyredebilecekleri bir yapım.

Imdb note: 6.3                             My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder