Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Ekim 2016 Pazartesi

Westworld (1973)

Director / Yönetmen:
Michael Crichton

Screenplay / Senaryo:
Michael Crichton

Cast / Kadro:
Yul Brynner
Richard Benjamin
James Brolin
Norman Bartold
Alan Oppenheimer
Victoria Shaw
Dick Van Patent
Linda Scott
Steve Franken
Michael Mikler
                                                           Terry Wilson
                                                           Majel Barrett
                                                           Anne Randall
                                                           Julie Marcus
                                                           Sharyn Wynters
                                                           Anne Bellamy
                                                           Chris Holter
                                                           Charles Seel
                                                           Wade Crosby
                                                           Nora Marlowe
                                                           Lin Henson

Subject / Konu:
Delos, 1000 dolar karşılığında insanların geçmişe yolculuk etmelerini sağlamaktadır. Ortaçağ, Roma dünyası ya da vahşi batıya gitme imkanı sunmaktadır.
Bir grup Delos’la bu deneyimi yaşamak için yola çıkar. John Blane ve Peter Martin, 1880’lerin vahşi batısına gideceklerdir. John, daha önce de Delos deneyimi yaşamıştır. Oradaki robotları insanlardan ayırt edebilmek için kusurlar bulunan ellerine bakmaları gerektiklerini söyler.
Kıyafetlerini giydikten sonra kasabaya yerleşirler. Peter, barda içki içerken sorun yaşadığı adamı silahıyla vurup öldürür.
Öldürülen ya da hasar gören robot insanlar ve hayvanlar, gece yarısı özel bir ekip tarafından toplanmakta ve onarılmaktadır.
Ertesi gün Peter’ın öldürdüğü adam John’un odasına girip silah doğrultur. Peter yine adamı öldürür. Peter kasabanın şerifi tarafından nezarethaneye atılır. Peter, John’un yardımıyla kaçar. John, şerifi öldürür.
Robotlar arızalanmaya ve ziyaretçilere zarar vermeye başlarlar. Belli bir süre sonra komuta merkezi robotların kontrollerini tamamen kaybeder. Peter’ın 2 kez öldürdüğü robot yine karşılarına çıkar. John’u öldürür. Komuta merkezi kilitli kalır. Peter ise peşine takılan robottan kaçmaya çalışır.

Comment / Yorum:
Yönetmenliğinden ziyade usta kalemiyle tanınan Michael Crichton’ın ilk uzun metrajlı sinema yönetmenlik deneyimi olan 1973 yapımı Westworld, bilim – kurgu, western, komedi ve aksiyonu harmanlayan bir yapım. Filmin çekimleri California ve Arizona’da yapılmış. Yaklaşık 1.250.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 10.000.000 dolar hasılat yapmış.
Michael Crichton filmin senaryosunu Disneyland seyahatindeki sanal dünyadan etkilenerek yazmış. Yönetmen filmi bitirip izledikten sonra sıkıcı bulduğundan filmi yeniden kurgulamış ve bazı sahneleri kesip filmi kısaltmış.
Yul Brynner filmdeki etkileyici karakteri Gunslinger ile 1978 yapımı “Hallowen / Yabancı” filminde Mike Myers karakteri için, 1984 yapımı “Terminator / Yokedici” filminde ise Terminator karakteri için ilham kaynağı oldu. Yul Brynner’ın filmdeki karakteri görünüşü ve kıyafetleri itibariyle kendisinin başrolünde oynadığı 1960 yapımı “The Magnificent Seven / Yedi Silahşörler” filmindeki Chris karakteri ile oldukça benzemekteydi.

Westworld, bugünün koşularıyla değerlendirilirse hakkı verilemeyecek bir film. 43 yıl önce çekildiği göz önüne alındığında ise filmin geleceği ne kadar başarıyla resmettiğini ve sanal dünyanın insanların başına nasıl bela olacağını müthiş şekilde tespit ettiğini söylemek gerekli. Ayrıca Yul Brynner’ın son filmlerinden biri olması nedeniyle de ilgi çekebilir.

Imdb note: 7.1                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder