Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Kasım 2015 Salı

Hai Yang Tian Tang / Ocean Heaven (2010)

Director / Yönetmen:
Xue Xiao Lu

Screenplay / Senaryo:
Xue Xiao Lu

Cast / Kadro:
Jet Li
Wen Zhang
Kwai Lun Mei
Zhu Yuanyuan
Dong Yong
Gao Yuanyuan
Yan Minqiu
Chen Rui
Yong Mei

Subject / Konu:
İleri derecede karaciğer kanseri olan Wang, 21 yaşındaki otistik oğlu Dafu’yu yanına alıp kayıkla okyanusa açılır. Amacı ayaklarına bağladığı ağırlıkla intihar etmek ve oğlunu geride yalnız bırakmamak için onu da ölüme sürüklemektir. Ancak Dafu ipi çözdüğü için intihar planı gerçekleşmez ve eve dönerler.
Wang, bir okyanus parkında elektrik işlerine bakmaktadır. Dafu’nun en büyük tutkusu dev akvaryumlarda yüzmektir. Wang, Dafu 7 yaşındayken eşi öldüğü ve başka akrabaları olmadığı için Dafu’yu onu bir okula yerleştirmek ister. Ancak Wang, Dafu’nun rahatsızlığı nedeniyle okula kabul edilemeyeceğini öğrenir.
Dafu yaşı nedeniyle yetimhane ya da huzurevine de yerleştirilememektedir. Dafu, eski okul müdiresi Liu sayesinde yeni açılan özel bir kuruma yerleştirilir. Wang, Dafu’nun özlemini çeker. Wang, Dafu agresif tavırlar sergilediği için bakıcıları tarafından kuruma çağrılır. Dafu’nun uyum sağlayabilmesi için Wang’da kurumda yaşamaya başlar. Dafu’ya gündelik hayatta yapması gereken şeyleri uygulamalı şekilde öğretmeye devam eder.
Ölümünün yaklaştığını farkında olan Wang, öldüğünü anlayamasın diye Dafu’ya bir deniz kaplumbağası olduğunu söyler. Wang çok geçmeden ölür. Dafu, babasının öğrettiği gibi kıyafetlerini giymeyi, kahvaltısını hazırlamayı, otobüsle okyanus parkındaki temizlik işine gitmeyi ve temizlik işini yapmayı başarır.

Comment / Yorum:
Çinli yönetmen ve senarist Xue Xiao Lu’nun ilk uzun metrajlı filmi “Hai Yang Tian Tang / Ocean Heaven”, 2010 yılında Çin’in Qing Dao ve Yantai bölgelerinde çekildi. Dokunaklı bir hikayeye sahip dramanın baş rollerinden birini aksiyon filmlerinde izlemeye alışkın olduğumuz ve fakat 2005 yapımı “Danny The Dog / Unleashed / Kır Zincirleri” ile dramada da başarılı olabileceğini gösteren Jet Li üstlendi.
Jet Li’nin başarılı performansı dışında filmin ana karakteri Dafu’yu canlandıran Wen Zhang’ın da rolünün hakkını ziyadesiyle verdiğini söylemek lazım. Filmde çarpıcı bir konu işleniyor. Senaryo da eli yüzü düzgün bir senaryo. Ancak filmin temposu oldukça ağır. Bu sıkıntı, filmin süresi kısa tutularak giderilmeye çalışılmış.
Hai Yang Tian Tang, hak ettiği ilgiyi görmemiş bir yapım. Hikayesi ve oyunculuklarıyla ön planda olan bir film. Jet Li’nin dram performansını görmek için bile seyre değer.

Imdb note: 7.7                             My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder