Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Kasım 2015 Perşembe

Suspiria (1977)

Director / Yönetmen:
Dario Argento

Screenplay / Senaryo:
Dario Argento
Daria Nicolodi

Cast / Kadro:
Jessica Harper
Stefania Casini
Flavio Bucci
Miguel Bose
Barbara Magnolfi
Susana Javicoli
Eva Axen
Rudolph Schündler
Udo Kier
                                                           Alida Valli
                                                           Joan Bennett

Subject / Konu:
Suzy Banyon Avrupa’nın en ünlü dans okulunda bale eğitimi almak ister. Freiburg Akademisini seçer ve Almanya’ya gider. Fırtınalı bir havada ülkeye varır. Zar zor bulduğu bir taksiye binip Akademiye gider. Akademiden koşarak çıkan Pat çılgınca kaçar. Suzy içeri girmek istese de içeri alınmaz ve gider. Akademiden atılan ve korkuyor görünen Pat son gecesini geçirmek üzere Akademiye geri döner. Korku dolu gözlerle camdan dışarı bakarken önce bir çift göz belirir. Sonrada bir kol camı kırarak içeri girer ve Pat’i yakalar. Binanın çatısında defalarca bıçaklanan Pat, binanın cam çatısı kırılarak asılı şekilde içeri gönderilir.
Suzy ertesi gün Akdemiye gider. Kendisini öğretmeni bayan Tanner karşılar. Eski ünlü bir balerin olan madam Blanc’la tanışır. Kendisini Pat’in cinayeti anlatılır ve bir müddet orada kalamayacağı söylenir. Bu süre zarfında Olga isimli öğrencinin evinde ücret karşılığı kalacaktır.  Arkadaşlarıyla tanışan Suzy, ilk çalışmada halsizlik hisseder. Ancak bayan Tanner’ın zorlamasıyla dans eder. Çok geçmeden yere yığılır. Ağzından ve burnundan kan gelir. Kendisine geldiğinde okulun odasına yerleştirilmiştir. Üstelik eşyaları da Olga’nın evinden alınıp odaya getirilmiştir.
Odasında saçlarını tarayan Suzy, üzerine düşen kurtlarla irkilir. Bütün okulu kurt sarmıştır. Bu kurtların tavandaki bozulan yiyeceklerden dolayı kaynaklandığı tespit edilir. Kızlar geceyi yemekhaneye getirilen yataklarda geçirmek zorunda kalırlar. Suzy ve Sara, öğretmenlerin geceleri söyledikleri gibi okulu terk etmediklerini fark ederler.
Köpeği bir çocuğa saldırdığı için okuldan atılan kör müzik hocası Daniel, gece sokakta giderken tuhaf sesler duyar. Ardından köpeği boynunu ısırıp kendisine saldırır. Köpek, Daniel’ı parçalayıp öldürür.
Sara, Suzy’ye Pat’in öldürülmeden önce bir şeylerin notunu tuttuğundan bahseder. Notları Suzy’ye göstermek istediğinde kaybolmuş olduklarını görür. Suzy her gece ağır uykuya dalmaktadır. Korkuya kapılan Sara odadan çıkıp kaçmaya çalışır. Saldırıya uğrayınca kendisini bir odaya kilitler. Ancak kapı açılmaya çalışıldığı için pencereye tırmanıp kendisini diğer tarafa atar. Atladığı yerden tellerin arasında kalır. Kurtulmaya çalıştıkça yaralanır. Ağzı bir elle kapatılır ve boğazı kesilerek öldürülür.
Bayan Tanner, Suzy’ye Sara’nın erken saatlerde okuldan ayrıldığını haber verir. Suzy, Sara’dan haber alabilmek için harekete geçer ve Sara’nın önceden bahsettiği Psikiyatrist Frank’i arayıp onunla görüşür. Frank, Suzy’ye Sara’nın okulda cadıların bulunduğuna inandığını açıklar. Cadılara dair efsaneleri anlatır.
Suzy’ye gece bir yarasa saldırır. Suzy, yarasayı öldürür. Sırrın peşinden gider ve gizli bölmeden geçip Blanc, Taner ve diğerlerinin bulunduğu yeri gözler. Blanc, Suzy’nin ölmesi gerektiğini söyleyip cadı güçlerini kullanır ve onun için hastalık ister. Suzy, Sara’nın cesedini görüp ürperir. Görünmez baş cadı Helena Marcos’u öldürür. Tüm cadılar yok olmaya, binaları yıkılmaya başlar.

Comment / Yorum:
Dario Argento’nun “3 Anne” üçlemesinin ilk filmi olan 1977 yapımı “Suspiria”, Münih, Roma ve Turin’de 4 ayı aşkın bir süreçte çekildi. Argento, filmin senaryosunu o dönem kız arkadaşı olan Daria Nicolodi’yle beraber yazdı. Senaryo, Nicolodi’nin babaaenesinin başına gelen bir olaydan esinlenerek yazıldı. Orijinal senaryoda bale öğrencileri 12 yaşındaydı. Ancak Argento’nun babası Salvatore Argento’nun sahibi olduğu filmin yapımcı firmasının talebiyle bu detay değiştirildi.
Filmin aynı zamanda senaristlerinden biri de olan Daria Nicolodi’nin başrol oynaması planlanmıştı. Ancak yapımcı firma, bir Amerikan aktristin başrolde oynamasının filmin pazarlanması yönünden daha yararlı olacağına karar verdi. Bunun üzerine rol, Tina Aumont’a önerildi. Ancak Aumont, takvimi uyuşmadığı için filmde rol alamadı. Argento rolü, Brian De Palma’nın 1974 yapımı “Phantom of The Paradise / Cennetteki Hayalet” filmindeki performansıyla beğenisini kazanan Jessica Harper’a verdi. Daria Nicolodi’de filmde küçük bir rol aldı ve Helena Marcos karakterinin seslendirmesini yaptı.
Filmde farklı dillerde konuşan oyuncular bulunduğu için filme İngilizce olarak dublaj yapıldı. Senaryoya göre film Freiburg’ta geçmekteydi. Ancak filmin birkaç sahnesinde Münih’e dair detaylar görülmekte. Film, Joan Benett’in son sinema filmi oldu.
Suspiria, cadılığı işleyen ve korku klasiklerinden sayılan bir yapım. Günümüz şartlarında çok korkutucu gelmese de, çekildiği dönemde etki yaratmış bir film. Suspiria’nın korku klasikleri severler için arşivlik olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Imdb note: 7.5                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder