Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Kasım 2015 Cumartesi

Youth / Gençlik (2015)

Director / Yönetmen:
Paolo Sorrentino

Screenplay / Senaryo:
Paolo Sorrentino

Cast / Kadro:
Michael Caine
Harvey Keitel
Rachel Weisz
Paul Dano
Mark Kozelek
Robert Seethaler
Alex Macqueen
Luna Mijovic
Tom Lipinski
Chloe Pirrie
                                                                  Alex Beckett
                                                                  Nate Dern
                                                                  Mark Gessner
                                                                  Paloma Faith
                                                                  Ed Stoppard
                                                                  Sonia Gessner
                                                                  Madalina Ghenea
                                                                  Sumi Jo
                                                                  Jane Fonda

Subject / Konu:
Emekli maestro Fred Ballinger, İtalya’ya yakın olduğu için uzun süre İsviçre’de yaşamıştır. Karısı bakımevinde kalmaya başladıktan sonra Alpler’de bulunan seçkin müşterilerin bulunduğu lüks bir otelde kalmaktadır. Buckingham Sarayı’nda kendisine Şövalyelik unvanı verileceğini öğrenir. Unvanın verileceği gün Prens Phillip’in doğum günü olduğu için onun onuruna bir konsere şeflik etmesi ve ünlü bestesi Basit Şarkılar’ın çalınması istenir. Ancak Ballinger, beklenmedik şekilde teklifi geri çevirir. Bu konuşmaya şahitlik eden aktör Jimmy, Almanya’da çekeceği yeni filminde canlandıracağı role hazırlanmaktadır.
Ballinger, 60 yıllık kadim dostu senarist ve yönetmen Mick’den Kainat Güzeli Joyce Owens’ın otele kalmaya geleceğini öğrenir. Mick’in oğlu Julian’la evli olan kızı Lena ise kendisiyle vedalaşıp seyahate çıkar. Ancak seyahate çıkamadan terk edilmiş olarak geri döner. Mick, Julain’ı çağırıp yanlışını yüzüne vurur. Julian ise babasının sözlerine kulak asmadığı gibi sevgilisi pop yıldızı Paloma’yla karşısına çıkar.
Yataktaki performansı için terk edildiğini öğrenen Lena, babasına olan öfkesini kusar ve hiçbir zaman ailesinin yanında olmadığını söyler. Kraliçenin gönderdiği görevli tekrar gelir ve Ballinger’ı ikna etmeye çalışır. Çabaları sonuç vermeyince ısrar eder, hatta yalvarır. Ballinger ise bu besteyi eşi için bestelediğini ve sadece onun tarafından seslendirildiğini söyleyip eşi artık şarkı söyleyecek durumda olmadığı için bestenin icrasının mümkün olmadığını söyler.
Mick, senaryo ekibiyle son senaryosunu yazmaya devam eder. Lena özgürlüğün tadını almaya başlar. Knedisiyle ilgilenen dağcı Luca’yla yakınlaşır. Jimmy, rolü için gözlemlerini tamamlar. Joyce güzelliğiyle insanları büyüler. Mick’in çalıştığım en büyük oyuncu dediği 2 Oscar sahibi Brenda Morel, otele teşrif eder. Mick’e son çektiği 3 filmin berbat olduğunu söyler ve yeni filmde oynamayacağını belirtir. Bu nedenle projenin rafa kalkacağı anlaşılır. Mick çok geçmeden Ballinger’ın odasındayken balkondan atlayıp intihar eder.
Sağlık durumunun gayet iyi olduğunu öğrenen Ballinger, Kraliçe ve Prensinde katıldığı konsere şeflik yapar.

Comment / Yorum:
2013 yapımı “La Granda Belleza / Muhteşem Güzellik” ile büyük ses getiren ve İtalya’ya “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar kazandıran Paolo Sorrentino’nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği yeni filmi 2015 yapımı “Youth / Gençlik”, 12.300.000 euroluk bir bütçeyle ağırlıklı olarak İsviçre Alplerinin doğu kanton bölgeleri Davos, Flims ve Kandersteg’te çekildi. Filmin diğer çekimleri Roma, Venedik ve Londra’da yapıldı.
Filmin oyuncu kadrosunda Oscar sahibi 3 isim Michael Caine, Rachel Weisz ve Jane Fonda ile Oscar’a aday gösterilmiş Harvey Keitel ve son yıllarda giderek sivrilmeye başlayan Paul Dano gibi önemli oyuncular rol aldı. Filmde ayrıca Paloma Faith, Mark Kozelek ve Sumi Jo gibi şarkıcılar da yer aldı. Özellikle filmin final bölümünde rol alan soprano Sumi Jo’nun seslendirdiği “Simple Song #3” dikkat çekici bir performans.
Fox Searchlight’in Cannes Film Festivali’ne katılan ilk filmi olan Youth, komedi öğeleri de içeren bir drama. Başarılı senaryosu ve yönetimi, usta oyunculukları, muhteşem görselliği ve film müzikleriyle komple bir bütünlük arz eden keyifli bir yapım. Emeklilik ve yaşlılık sancıları, gençliğe duyulan özlem müthiş anlatılmış. İsim verilmeden yapılan Diego Armando Maradona tasviri de görülmeye değer. Filmin ödül geleceğiyle ilgili konuşmak için erken olsa da, Youth’un 2015 yılının en iyi filmlerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Imdb note: 7.5                             My note: 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder