Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Kasım 2015 Pazartesi

Staying Alive (1983)

Director / Yönetmen:
Sylvester Stallone

Screenplay / Senaryo:
Sylvester Stallone
Norman Wexler
Nik Cohn

Cast / Kadro:
John Travolta
Cynthia Rhodes
Finola Hughes
Steve Inwood
Julie Bovasso
Charles Ward
Steve Bickford
Patrick Brady
                                                           Norma Donaldson
                                                           Jesse Doran
                                                           Joyce Hyser
                                                           Deborah Jenssen
                                                           Robert Martini
                                                           Sarah Miles
                                                           Tony Munafo
                                                           Susan Olar
                                                           Cindy Perlman
                                                           Ross St. Phillip
                                                           Kurtwood Smith
                                                           Franks Stallone

Subject / Konu:
Tony Manero, gündüzleri dans hocalığı, akşamları da garsonluk yapmaktadır. Bir film ya da reklam da rol alabilmek için çabalasa da, gittiği yerlerden geri çevrilmektedir. Kız arkadaşı Jackie’yi izlemek için gittiği müzikalin baş dansçısı Laura’ya hayran kalır ve ona kur yapar. Tony, Jackie’yle beraber Laura’nın baş dansçı olduğu yeni müzikalin seçmelerine katılır. Birbirlerinden hoşlanan Tony ve Laura birlikte olmaya başlarlar. Laura güzelliğinin yanında zengin de bir kadındır.
Tony, Laura’nın baş dansçı olduğu, Jackie’nin dansçılar arasına seçildiği müzikale seçilmeyi başarır. Laura’yı zengin bir erkekle evine giderken görür ve rahatsız olur. Ancak Laura kendisine hesap soramayacağını söyleyip tersler. Tony, Laura’nın davet ettiği partiye katılabilmek için kendisini bekleyen Jackie’yi hiçe sayar. Laura, Tony’yi hor görür. Tony, kırdığı Jackie’nin yanına gittiğinde artık sadece arkadaş olarak kalabileceklerini işitir.
Tony, Jackie’yi görüşmek için ikna eder. Müzikaldeki erkek baş dansçının aksadığını gören Tony, Jackie’den kendisiyle çalışmasını ister. Çalışmanın ardından Jackie’yi evine götürür. Ona aşkını itiraf eder ve birlikte olmak istediğini söyler. Jackie, Tony’yle birlikte olmayı kabul eder. Provalarda yönetmenden şans isteyen Tony, performansıyla baş dansçının yerini almayı başarır.
Müzikalin Broadway’deki galasında Tony başarılı bir performans sergiler. İlk bölümün finalinde ise Laura’yı öper. Laura bunun üzerine Tony’nin gözünü yaralar. İkinci bölüm tamamlanınca Laura, Tony ile gece buluşmak istediğini söyler. Tony, Laura’nın teklifini reddeder. Son bölümde doğaçlama yapan Tony, müzikalin sonunda ayakta alkışlanır. Herkes kutlama yaparken, Tony dışarı çıkıp havalı şekilde yürür.

Comment / Yorum:
Sylvester Stallone 4. yönetmenlik deneyiminde aksiyon tarzının dışına çıktı ve bir müzikale imza attı. Film ayrıca Stallone’nin yönetip rol almadığı ilk ve tek filmi oldu. Filmin çekimleri New York ve Los Angeles’ta gerçekleştirildi. Yaklaşık 22.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 127.092.670 dolar hasılat elde etti. Film, senenin en çok hasılat elde eden 10 filminden biri oldu.
Dans filmlerinin bir numaralı aktörü John Travolta filmin baş rolünü üstlendi. Travolta’ya baş rolde eşlik eden oyuncu, dansçı ve şarkıcı Cynthia Rhodes, kısa kariyerine karşın 80’lerin efsane dans filmleri 1983 yapımı “Flashdance” ve 1987 yapımı “Dirty Dancing”te de rol aldı. Filmde Bee Gees’in 6 şarkısı kullanıldı. Filme adını da veren efsane şarkı Stayin’ Alive filmin finalinde kullanıldı. Filmdeki diğer şarkıları Cynthia Rhodes ve filmde de rol alan yönetmen Sylvester Stallone’nin erkek kardeşi Frank Stallone seslendirdi.
Film, müzikleriyle Altın Küre ve Grammy’ye aday gösterildi. John Travolta ve Finola Hughes’ın oyunculukları ise “En Kötü Erkek Oyuncu”, “En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu” ve “En Kötü Yeni Yıldız” kategorilerinde Altın Ahududu’ya aday gösterildi. Bu noktada özellikle John Travolta’ya haksızlık yapıldığını belirtmek gerekir. Zira dans filmleri ve müzikal yapıdaki filmler fiziksel performansın ön planda olduğu yapımlardır. Travolta’nın filmdeki fiziksel performansının başarılı, oyunculuğunun da kötü olmadığını söylemek gerek. Staying Alive, dans filmleri kategorisinin üvey evlat muamelesi görmüş ve unutulmuş filmlerinden biri. Türü sevenlere hitap edebilir.

Imdb note: 4.4                             My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder