Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Kasım 2014 Perşembe

The Son of The Sheik / Şeyhin Oğlu (1926)

Director / Yönetmen:
George Fitzmaurice

Screenplay / Senaryo:
Frances Marion
Fred De Gresac
George Marion Jr.
Paul Girard Smith

Novel / Kitap:
Edith Maude Hull (from “The Son of The Shiek)

Cast / Kadro:
Rudolph Valentino
Vilma Banky
George Fawcett
                                                           Montague Love
                                                           Karl Dane
                                                           Bull Montana
                                                           Binunsky Hyman
                                                           Agnes Ayres
                                                           Earl Gordon Bostwick
                                                           Erwin Connelly
                                                           William Donovan
                                                           Charles Requa

Subject / Konu:
Süveyş’in doğusuna yakın; Cezayir’in güneyi, çöl gecesinde başıboş bir kumpanyanın kampı. Hırsızlık yapan grubun lideri, kaçak bir Fransız olan Andre’dir. Faslı Ghabah, bir suç makinesidir. Andre’nin kızı Yasmin kumpanyayı geçindirmek için dans etmektedir. Yasmin birkaç gün önce meydanda dans ettiği gün tanıştığı gençle aşk yaşamaya başlar. Yasmin’in aşk yaşadığı genç, kimliğini gizleyen Şeyh’in oğlu Ahmed’dir.
Ghabah ve adamları, biriyle buluşmaya gittiğini fark ettikleri Yasmin’i takip edip Ahmed’i yakalarlar. Amaçları fidye alabilmektir. Esir edilip işkence edilen Ahmed’e Yasmin’in kendisini oyuna getirildiği söylenir. Ahmed, adamları tarafından kurtarılır.
Ahmed, meydanda dans ederken gördüğü Yasmin’e bir düşman gibi yaklaşır. O giderken adamına intikamını alacağını söyler.
Ahmed, Yasmin’in dans ettiği mekanı basar ve onu kaçırır. Çadırında Yasmin’e zorla sahip olur.
İngiltere’de doğup çölde büyümüş Şeyh ve eşi bir haftadır ortada görünmeyen Ahmed’i merak ederler. Ahmed’in gitmemesini emretmesine karşın gitmesine öfkelenen Şeyh, adamlarıyla Ahmed’in çadırına gider. Şeyh’in öfkesi, Ahmed’in bir kadın yüzünden gittiğini öğrenince diner.
Yumuşayan Ahmed, Yasmin’i bir adamıyla geri gönderir. Pusuda bekleyen babası ve adamları, Yasmin’i ve Ahmed’in adamını yakalarlar. Ahmed’in adamı, Ghabah’ın Ahmed’e Yasmin’le ilgili yalan söylediğini öğrenir. Yasmin’in yardımıyla kaçıp kurtulur ve Ahmed’e gerçekleri anlatır.
Gerçekleri öğrenen Ahmed, Yasmin’i kurtarabilmek için hırsızların mekanına doğru yol alır. Ahmed’in adamı, durumu Şeyh’e bildirir. Şeyh derhal adamlarıyla birlikte yola çıkar. Ahmed, Yasmin’den özür diler. Bu sırada Ghabah, Yasmin’i kaçırır ve adamları Ahmed’in üzerine saldırır. Şeyh, oğlunun yardımına koşar. Arkadan Şeyh’in adamları da kavgaya dahil olur. Ahmed, Yasmin’i kaçıran Ghabah’ın ardından gider ve sevgilisini kurtarır.

Comment / Yorum:
Edith Maude Hull’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan 1921 yapımı “The Shiek / Şeyh” filminin devamı niteliğindeki “The Son of The Shiek / Şeyhin Oğlu”, Hull’un serinin 2. kitabı olan aynı adlı romanından uyarlanır. Çekimleri California’da yapılan 1926 yapımı filmin yönetmen koltuğunda bu kez George Fitzmaurice oturur. Film 5 Eylül 1926’da gösterime girer.
Çevirdiği aksiyon ve romantik filmlerle sessiz sinemanın efsanelerinden biri olan Rudolph Valentino, tıpkı ilk filmde olduğu gibi bu filmde de başrolü üstlenir. Valentino filmde hem Şeyh’i, hem de Şeyh’in oğlu Ahmed’i canlandırır. Bir gazeteciyle kavga ettiği sırada apandisti patlayan Valentino, 31 Ağustos 1926’da henüz 31 yaşındayken ölür. Film, bu nedenle yıldızı öldükten sonra vizyona giren ilk film olarak tarihe geçer. Aynı zamanda Valentino’nun son filmi olan yapım, 2003 yılında Amerikan Ulusal Film Arşivi’ne eklenir. The Son of The Shiek, biraz da Valentino’nun ölümüyle sessiz sinemanın en çok iş yapan aksiyonlarından biri olur.

Imdb note: 7.6                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder