Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Kasım 2014 Cuma

Lilies of The Field / Çayırdaki Zambaklar (1963)


Director / Yönetmen:
Ralph Nelson

Screenplay / Senaryo:
James Poe

Novel / Kitap:
William E. Barrett

Cast / Kadro:
Sidney Poitier
Lilia Skala
Lisa Mann
Isa Crino
Francesca Jarvis
Pamela Branch
                                                           Stanley Adams
                                                           Dan Frazer

Subject / Konu:
Homer arabası için suya ihtiyaç duyduğundan rahibelerden izin alıp bir miktar su kullanır. Rahibe Maria, Homer’ı Tanrı tarafından gönderilmiş biri olarak görür. Paraya ihtiyacı olan Homer, ücret karşılığında 1 günlüğüne çalışabileceğini söyler. Kendisinden çatıyı onarması istenir. Homer, işi bitirir ve parasını alıp gitmek ister. Ancak Maria, yemeğe çağırdığı Homer’ı alı koyar. Homer, Alman, Avusturyalı ve Macarlardan oluşan rahibelere İngilizce öğretmeye başlar.
Homer ertesi sabah kahvaltının ardından parasını alıp gitmek ister. Fakat Maria’nın ona bir kilise inşa ettirme planı olduğunu öğrenir. Bir gün daha çalışıp gitmeye karar verir. Akşam olduğunda parasını almak istese de, sözünü yine Maria’ya geçirmeyi başaramaz.
Homer, rahibelerden ayrılmaya hazırlanırken, rahibeleri kilise yapımında kullanılacak malzemeleri almak üzere görüşmeye götürür. Rahibeler, Homer’ı müteahhit olarak tanıtınca, satıcı Homer’ı küçük görür. Homer bunun üzerine kiliseyi yapmaya karar verir ve satıcının kazı makinelerini kullanmak üzere işe girer. Homer haftanın 4 günü kazı makinelerini kullanacak, 3 günü de kiliseyi inşa edecektir.
Homer, bir yandan çalışırken bir yandan da kilise inşaatına başlar. Ancak 5 kuruşları olmayan rahibeler, tuğlalar bitince yeni malzeme getirtemeyince Homer’la Maria arasında tartışma çıkar. Maria’nın tavrından şikayetçi olan Homer, Maria’nın kendisini kovması üzerine gider.
Homer 3 hafta sonra geri döner. Homer’ın geri dönüşü üzerine insanlar kilise yapımı için ücretsiz malzeme getirmeye başlarlar. 
Homer, bina inşasında insanların kendisine yardım etme isteğine bir süre direnir. Yorgunluktan ayakta duramayacak hale geldiğinde yardımları kabul etmek zorunda kalır. Kiliseyi kendi başına inşa edememesinden yakınan Homer, kenara çekilince insanlar inşaatı yanlış şekilde sürdürürler. Bunun üzerine Homer işin başına geçer ve inşaatı birlikte sürdürürler.
İnşaatı tamamlayan Homer, kilisenin açılacağı günün öncesinde şarkısını söyleyip eşyalarını arabasına yükler ve gider.

Comment / Yorum:
Uzun televizyon kariyerinin ardından sinemaya da el atan yönetmen Ralph Nelson, 2. uzun  metrajlı filminde James Poe’nun William E. Barrett’ın aynı adlı romanından senaryosunu uyarladığı “Lilies of The Field / Çayırdaki Zambaklar”ı yönetir. Nelson, aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstlenir. Filmin bütçesini sağlamakta zorluk çeken Nelson, evini teminat olarak göstermek zorunda kalır. Zor şartlarda çekilen film, yaklaşık 240.000 dolara mal olur. Film Arizona’nın Tuscon şehrinde 14 günlük bir süre zarfında çekilir.
Filmin başrolünü üstlenen Sidney Poitier, filmde oynayabilmek için her zaman aldığı ücretten vazgeçer. Efsane bir performansa imza atan Poitier, 5 dalda Oscar’a ve 4 dalda Altın Küre’ye aday olan filmin tek kazananı olur ve adını tarihe yazdırmayı başarır. Filmdeki performansıyla “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar, “Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu” Altın Küre ödülü ve Uluslararası Berlin Film Festivalinde “Gümüş Ayı” ödüllerini kazanan Poitier, bir ana kategoride Oscar ödülü kazanan ilk siyahi aktör olarak tarihe geçer. Film ayrıca Uluslararası Berlin Film Festivalinde 3 ödül daha kazanmayı başarır.
Lilies of The Field, keyifli bir komedi olmasının yanı sıra bir amaç hikayesi de. Farklı insanların ortak amaç doğrultusunda bir araya gelişleri mizahi bir dille işlenmiş. Sadece Sidney Poitier’in enfes performansı için bile görülmeye değer.

Imdb note: 7.7                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder