Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Kasım 2014 Cumartesi

Kagamijishi / Aslan Dansı (1936)

Director / Yönetmen:
Yasujiro Ozu

Cast / Kadro:
Kikugoro Onoe
Kinijuro Onoe
Shigeru Onoe
Wafuu Matsunaga
Shinzou Fujita
Izaburou Kashiwa
Tazaemon Morotsuki


Subject / Konu:
Bir Kabuki aktörü olan Kikugoro Onoe VI, son 5 yılın en yetenekli aktörü olarak gösterilmektedir. Kıvrak zekalı ve biraz da şımarıktır. Saygı ve geleneklerle idare edilen büyük Kabuki hanedanında doğmuştur. Babası Kikuguro’nun eğitimi için Danjuro Ichikawa IX’u görevlendirir. Bu sayede dansın temel felsefelerini kazanır. Ancak 19 yaşındayken ustası ölür. Kikuguro kusursuz bir dansçı olmaya çalışır. Dojoi deki ilk kadınsı rolü oldukça meşhur olur. Çeşitli yaşlardaki kadın rolleri, çocuk ve diğer tiplemeler ile kariyerine devam eder. En zor performansı ise dayanıklılık gerektirten Kagamijishi / Aslan Dansı olur. Bu dansı ilk kez 1914 yılında 30 yaşındayken sahneler. 1935 yılında 51 yaşındayken dansı tekrar sahnelerken dans filme çekilir. Kikuguro bu dansta ilk olarak aslandan korkan bir kadını, daha sonra da dönüştüğü cesur aslanın dansını sergiler.

Comment / Yorum:
Japon kültürüne özgü filmler ve belgeseller yapan usta yönetmen Yasujiro Ozu’nun efsane dansçı Kikugoro Onoe’yi kısaca tanıttıktan sonra kendisini efsane yapan Kagamijishi / Aslan Dansını gösterdiği kısa belgeseli 1936 yılında gösterilir. Bu kısa belgesel, sanatçının hayatına oldukça kısa şekilde değinmekte. Belgesel bu açıdan zayıf. Zira sanatçının hayatına biraz da değinilebilirmiş. Ardından gösterilen Kagamijishi / Aslan Dansı gösterisi ise tatmin edici düzeyde.

Imdb note: 6.4                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder