Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Kasım 2014 Salı

Sailors, Beware! / Denizciler, Dikkat! (1927)

Director / Yönetmen:
Fred Guiol
Hal Roach

Screenplay / Senaryo:
Hal Roach
H. M. Walker
Frank Butler
Lige Conley

Cast / Kadro:
Stan Laurel
Oliver Hardy
Anita Garvin
Edna Marian
Harry Earles
Frank Brownlee
                                                         Will Stanton
                                                         Lupe Velez
                                                         Dorothy Coburn
                                                         Connie Evans
                                                         Barbara Pierce
                                                         Viola Richard
                                                         Ed Brandenburg
                                                         May Wallace
                                                         Charley Young

Subject / Konu:
Milyonerler Monte Carlo yarışına akın ederler. Gemiye binenlerin bilet kontrollerini yapan Cryder’ın aklında sadece 2 şey vardır; esmerler ve sarışınlar. Chester Chaste, dünyanın kahrını çeken bir taksi şoförüdür.  Chester’ın taksisiyle gemiye doğru giden Bayan Ritz, uluslararası ve özel bir hırsızdır. Amacı zengin yolcuları soymaktır. Bayan Ritz’in bir cüce olan kocası Roger, karısına hırsızlıkta yardımcı olabilmek için bebek kıyafetlerine bürünmüştür.
Ritz, parasını isteyen Chester’a beklemesini söyler. Chester’ın arabası vinçle güverteye alınır ve gemi hareket eder. Gemiciler inmek isteyen Chester’ı Cryder’in yanına götürürler. Cryder, Chester’a derdini Kaptan Bull’a anlatmasını söyler. 
Kaptan, gemide biletsiz olarak bulunan Chester’a derhal bir kamarot kıyafeti getirilmesini ister. Kaptan, Cryder’a Chester’ın acımadan çalıştırılması talimatını verir.
Chester bir bebek sandığı Roger’la oynamaya başlar. Roger, zar hilesi yaparak Chester’ın paralarını alır. Hileyi farkına varan Chester, Roger’ı odada kovaladığı sırada Ritz odaya gelir ve Chester’ı Cryder’a şikayet eder.
Ritz, bebek arabasına koyduğu Roger’la salona iner. Roger, kart oyunu oynayan Ritz’e çaktırmadan diğer kadınların ellerindeki kartları söylemektedir. Durumu gören Chester devreye girer ve Ritz’in kaybetmesini sağlar.
Boş durmayan Roger bir kadının mücevherlerini çalıp oyuncak bebeğinin içine saklar. Roger’a kaptırdığı parasını kurtarmak isteyen Chester, Roger’ın oyuncak bebeğini alır. Roger parayı geri vermeyince Chester bebeği kazan dairesine fırlatır. Roger’da bebeğin ardından kazan dairesine atlar ve bebeği bulur.
Roger, Kaptan’a kendisini Chester’ın kazan dairesine attığını söyler. Kaptan, Chester’a kirlenen Roger’ı yıkama görevi verir. Roger’ı zor da olsa soyup küvete sokan Chester, Roger’ın vücut kıllarını ve içi açılan oyuncak bebekteki mücevherleri görür. Roger,Chester’a susması karşılığında mücevherleri bölüşmeyi önerir. Ancak Chester dürüst bir taksici olduğunu söyleyip gerçeği herkese açıklar. Chester için ödül toplanır.

Comment / Yorum:
Stan Laurel ve Oliver Hardy’yi bir araya getiren en eğlenceli filmlerden biri olan “Sailors, Beware! / Denizciler, Dikkat!”, birçok kaynakta aynı zamanda filmin yapımcısı da olan Hal Roach tarafından yazıldığı ve kariyerinin büyük bölümünde kısa komedi filmleri yönetmiş olan yönetmen Fred Guiol tarafından yönetildiği bilgisi var. Bu bilgi, yanlış olmasa da eksik. Doğru bilgi, yapımcı ve senarist Hal Roach’un filmin yönetilmesinde yönetmen Fred Guiol’a yardımcı olduğu ve Hal Roach’un da senaryoyu H. M. Walker, Frank Butler ve Lige Conley ile birlikte yazdığı. Filmin yayınlanma tarihi 25 Eylül 1927. Sailors, Beware! Onlarca filmi olan Laurel & Hardy ikilisinin başarılı kısa komedilerinden biri. Özellikle sessiz sinemadan ve ikilinin filmlerinden hoşlananlara hitap edecek keyifli bir yapım.

Imdb note: 6.9                           My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder