Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Kasım 2014 Cumartesi

Jersey Boys (2014)

Director / Yönetmen:
Clint Eastwood

Screenplay / Snearyo:
Marshall Brickman
Rick Elice

Play / Oyun:
Marshall Brickman (from “Jersey Boys: The Story of Frankie Valli & The Four Seasons”)
Rick Elice (from “Jersey Boys: The Story of Frankie Valli & The Four Seasons”)

Cast / Kadro:
John Lloyd Young
Vincent Piazza
                                                             Erich Bergen
                                                             Michael Lomenda
                                                             Mike Doyle
                                                             Renee Marino
                                                             Christopher Walken
                                                             Steve Schirripa
                                                             Kathrine Narducci
                                                             Lou Volpe
                                                             Johnny Canizzaro
                                                             Michael Patrick Mcgill
                                                             Jacqueline Mazarella
                                                             Lacey Hannan
                                                             Joseph Russo
                                                             Donnie Kehr
                                                             Annika Noelle
                                                             Jeremy Luke
                                                             Troy Grant
                                                             Barry Livingston
                                                             Erica Piccininni
                                                             Freya Tingley

Subject / Konu:
Belleville, New Jersey, 1951. Tanrı vergisi bir sesi olan Frankie, Tommy ve kardeşi Nick’le bir hırsızlık işine karışır. Çaldıkları kasa arabayı havalandırır. Frankie’de arabayla bir dükkana girer. Bunun üzerine arabayı bırakıp kaçmak zorunda kalırlar. Sorgulanan ve mahkemeye çıkarılan Frankie, henüz 16 yaşında olduğu ve Tommy suçu üstlendiği için ihtarla serbest bırakılır. Tommy ise 6 ay ceza alıp hapse girer. Frankie’ye göz kulak olma görevi bu sefer Nick’e geçer. Ancak o da şartlı tahliyesini bozup hapse girer. Nick hapse girerken tahliye olan Tommy, Nick’in yerine müzik grubuna vokalist olarak Frankie’yi alır.
Frankie, görür görmez aşık olduğu Marry’yle kısa süre sonra evlenir. Gündüzleri berberde çalışıp geceleri şarkı söylemeye devam eder. Frankie’nin sesine hayran olan ve onu her zaman koruyan yeraltının güçlü isimlerinden Gyp DeCarlo, Frankie’ye başı sıkışırsa kendisine gelmesini söyler.
Tommy soğuk baksa da, Frankie’nin ısrarıyla gruba dahil edilen besteci ve solist Bob Gaudio ile müzk kariyerleri yükselişe geçer. Frankie ve Bob demolarını yapımcılara ulaştırmak istedikleri sırada yapımcı Bob Crewe’le karşılaşırlar. Crewe’le plak kaydı yapsalar da ayrıntıları okumadıkları için bir yıla yakın sadece arka vokal yapmak zorunda kalırlar.
Tommy, plak için gerekli parayı borç olarak sağlayınca, The Four Seasons adını verdikleri grupları Gaudio’nun bestesi Sherry’yle başarılı bir çıkış yakalar. Ardından gelen yeni hitleri Big Girls Dont Cry ve Walk Like a Man hızla zirveye tırmanmalarını sağlar. Grubun adıysa Frankie Valli ve The Four Seasons olarak değişir.
Gaudio, Frankie’ye gizli ortaklık teklif eder. Ancak Tommy bu konuşmadan haberdardır. Şöhret, Frankie’nin evliliğinin bitmesine neden olur. Tommy’nin Frankie’nin yeni aşkına hakkında anlattıklarından sonra gerilen ortaklık, Tommy’nin birden bire ortaya çıkan borçlarıyla farklı bir hal alır. Frankie, Gyp’in araya girmesinden sonra grubun Tommy’nin mafyaya olan 162.000 dolarlık borcuyla 500.000 dolarlık vergi borcunu üstleneceğini bildirir.
Mafya, borç tamamlanana kadar Tommy’yi Nevada ya götürür. Nick gruptan ayrılır. Bunun üzerine Gaudio, Frankie’ye sahneye tek başına çıkmasını; beste ve yapımcılık işlerini ise kendisine bırakmasını önerir. Büyüklü küçüklü birçok yerde sahne almaya başlayan Frankie, ne çocuklarıyla ne de sevgilisiyle yeterli şekilde ilgilenemez. Sevgilisi tarafından terk edilen Frankie, sokaklardan kurtarmaya çalıştığı kızı Francine’in ölüm haberiyle yıkılır.
Gaudio ve Crewe’in birlikte yazdıkları Can’t Take My Eyes Off You
Rock and Roll Şöhretler Geçidi, 1990. Şöhretler Geçidi’ne adları yazılan Frankie, Tommy, Nick ve Gaudio yıllar sonra birlikte şarkı söylemek üzere sahneye çıkarlar.

Comment / Yorum:
Marshall Brickman ve Rick Elice’in Frankie Valli ve grubu The Four Seasons’ın gerçek hayat hikayelerinden yola çıkarak birlikte yazdıkları Broadway müzikali “Jersey Boys: The Story of Frankie Valli & The Four Seasons”, yine ikili tarafından sinemaya uyarlanır. İlk olarak projeyi Jon Favreau’nun yönetmesi düşünülse de, yönetmen ve yapımcı koltuğuna Clint Eastwood oturur. Yaklaşık 40.000.000 dolara mal olan film, 19 Ekim 2014 itibariyle sadece Amerika genelinde 47.034.272 dolar hasılat elde eder.
Clint Eastwood, oyuncu seçimlerini yaparken ana rollerde Hollywood yıldızlarının yerine sahneye de çıkan oyuncuların yer almasını ister. Kadroya ilk eklenen oyuncu, Christopher Walken oldu. Filmin ana karakteri Frankie Valli’yi, Broadway’deki oyunda da Valli’yi canlandırıp Tony ödülü kazanan John Lloyd Young canlandırdı. Filmin oyuncu kadrosunda Broadway’deki oyunda da rol alan Donnie Kehr ve Erica Piccininni’de yer alır. Oyunculuk performanslarına bakıldığında özellikle John Lloyd Young ve Vincent Piazza’nın göz doldurdukları söylenebilir.
Senaristlerin fikriyle Clint Eastwood filmde kendisine küçük bir gönderme yapmış. Bir sahnede televizyonda 1959 – 1965 yılları arasında yayınlanan bir televizyon dizisi olan Rawhide’tan bir kare görmekteyiz. Bu karede dizinin başrolünde oynayan Clint Eastwood var. Jersey Boys, dipleri ve zirveleri olan şöhret hikayelerinden biri. Elbette ana figürün Frankie Valli olması, müzikal bakımdan zengin bir film çıkartıyor karşımıza. Ayrıca filmin anlatım dili de gayet keyifli. Ancak yönetmen koltuğunda Clint Eastwood’un oturduğu göz önüne alınacak olursa filmin usta yönetmenin en iyi işlerinden biri olduğu söylemek zor. Film her ne kadar adaylıklarda favori olmayacak gibi görünse de birkaç Oscar adaylığı çıkarabilir.

Imdb note: 7.1                           My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder