Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Kasım 2014 Pazar

The Fault in Our Stars / Aynı Yıldızın Altında (2014)

Director / Yönetmen:
Josh Bone

Screenplay / Senaryo:
Scott Neustadter
Michael H. Weber

Novel / Kitap:
John Green (from “The Fault in Our Stars”)

Cast / Kadro:
Shailene Woodley
Ansel Elgort
Laura Dern
Sam Trammell
Nat Wolff
                                                             Willem Dafoe
                                                             Mike Birbiglia
                                                             Lotte Verbeek
                                                             Ana Dela Cruz
                                                             Randy Kovitz
                                                             David Whalen
                                                             Milica Govich
                                                             Emily Bach
                                                             Enily Peachey
                                                             Lily Kenna

Subject / Konu:
Annesi 17 yaşındaki ileri derecede kanser olan kızı Hazel’ın depresyonda olduğunu düşündüğü için kızını doktora götürür. Hazel, doktorunun tavsiyesi üzerine destek grubuna katılır. Hazel, arkadaşı Isaac’e destek olmak için gruba gelen ve 1,5 yıl önce tümörden dolayı bacağını kaybetmiş olan Augustus’la kısa sürede yakınlaşır.
Augustus, Hazel’ın tavsiyesiyle Peter Van Houten’ın Görkemli Izdırap isimli kitabını okur. İkisi de kitabın finalinde ortada kaldığını düşünmektedirler. Augustus sayesinde Peter’la internet üzerinden iletişim kurmayı başarırlar. Peter, Hazel’a sorularını internet üzerinden cevaplayamayacağını ancak yolu düşerse Amsterdam gelmesini bildirir.
Hazel, Amsterdam’a gitmeyi çok istese de annesi bir alete bağlı şekilde yaşayan Hazel’ın seyahat masraflarını karşılayamayacaklarını söyler. Augustus ise Hazel’ın hayalini gerçek yapabilmek için gerekli ayarlamaları yapar. Akciğerlerindeki su oksijen yolunu tıkayınca kriz geçiren Hazel, hastaneye kaldırılır. Doktorları, Amsterdam’a gitmesine karşı çıkar.
Hazel hastaneden taburcu olduktan sonra bir süre Augustus’u kendisinden uzak tutmaya çalışır. Ancak Augustus vazgeçmez ve tekrar görüşmeye başlarlar. Hazel, annesinden herşeyin ayarlandığını ve Amsterdam’a gideceklerini öğrenir. Hazel, annesi ve Gusbirlikte Amsterdam’a uçarlar. Peter’ın çeşitli jestleriyle karşılaşırlar. Ancak Peter’ın evine gittiklerinde karşılarında hayal ettikleri kişiyi ve aradıkları cevapları bulamazlar. Çünkü kendilerine jestleri yapan Peter’ın yardımcısıdır ve Peter oldukça kaba bir adamdır.
Peter’la ilgili hayal kırıklığının ardından Hazel’da Augustus’a aşkını ilan eder ve birlikte olurlar. Herşey mükemmel giderken Augustus, Hazel’a kanserin tekrarladığını ve organlarına yayıldığını açıklar.
Augustus’un durumu her geçen gün kötüleşir. Yoğun bakımdaki 8. gününde ölür. Peter, sürpriz şekilde Augustus’un cenazesine gelir ve Hazel’a Augustus’un ölmeden önce kendisine birçok mesaj gönderip kitabın sonunu anlatması için baskı kurduğunu söyler. Hazel, Peter’ın kızının kanserden öldüğünü öğrenir. Ancak konuşma şekline dayanamaz ve onu arabasından kovar. Peter arabadan inerken Hazel’a bir mektup verir ve mektupta öğrenmek istediklerinin yazdığını söyler. Hazel, mektubu önemsemez ve buruşturup bir köşeye atar. Fakat sonradan Isaac’ten mektubu yazanın Augustus olduğunu öğrenir ve mektubu bulup okur. Mektup, Augustus’un Peter’a yolladığı ve Hazel hakkındaki hislerinden oluşmaktadır.

Comment / Yorum:
Scott Neustadter ve Michael H. Weber’in John Green’in aynı adlı romanından senaryosunu uyarladıkları “The Fault in Our Stars / Aynı Yıldızın Altında”, yönetmen Josh Boone’un 2. uzun metrajlı filmi olur. Filmin adı William Shakespeare’in Julius Caesar adlı oyununda geçen “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves…” cümlesinden gelir. 2014 yapımı film, yaklaşık 12.000.000 dolara mal olur. Yılın en gözde romantik yapımlarından biri olan film, 271.613.643 dolar hasılat elde edip muazzam bir gişe başarısı yakalar.
Hazel rolü için Shailene Woodley’den önce Hailee Steinfeld, Liana Liberato, Mary Kate Wiles gibi oyuncuların isimleri geçse de rol, son dönemin yükselen yıldızı Shailene Woodley’ye gider. Augustus rolü için Brenton Thwaites, Ansel Elgort, Nat Wolff, Nick Robinson ve Noah Silver gibi oyuncuların isimleri geçer. Rol, bu isimlerin arasından Ansel Elgort’a giderken, Nat Wolff’e ise Isaac rolü verilir. Filmde 2 sevgiliyi oynayan Shailene Woodley ve Ansel Elgort, yine 2014 yılı içersinde birlikte rol aldıkları “Divergent / Uyumsuz” adlı filmde ise 2 kardeşi canlandırdılar.
The Fault in Our Stars, oldukça hassas bir konuyu komedi ve romantizmle başarılı şekilde harmanlayarak sunuyor. Büyük kısmı keyifli bir romantik komedi havasında geçen filmde biraz da hikayeyi gerçekçi kılmak adına duygusal dozajın arttırıldığı bölümler de mevcut. Film hangi türde kategorize edilirse edilsin, başarılı bir edebiyat uyarlaması.

Imdb note: 8.1                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder