Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

19 Kasım 2014 Çarşamba

Tokyo No Onna / Woman of Tokyo / Tokyo Kadını (1933)

Director / Yönetmen:
Yasujiro Ozu

Screenplay / Senaryo:
Tadao Ikeda
Kogo Noda

Novel / Kitap:
Yasujiro Ozu (Ernst Schwarz adıyla) from “16 Stunden / 26 Hours”

Cast / Kadro:
Yoshiko Okada
Ureo Egawa
Kinuyo Tanaka
Shin’yo Nara
Chishu Ryu

Subject / Konu:
Ryoichi, ablası Chikako’ya dersten sonra Harue’lere gideceğini söyler. Chikako hem harçlık hem de okul aidatı için para verir.
Bir polis memuru, Chikako’yu soruşturmak için personel bölümü direktörü ile görüşür. Direktör, Chikako’nun 4 yıldır azimle çalıştığını ve kardeşine gözü gibi baktığını anlatır. Memur, Chikako’nun işi bittikten sonra da geç saatlere kadar bir profesöre çeviri işlerinde yardımcı olduğunu öğrenir. Chikako’nun soruşturulmasının nedeni geceleri profesörün yanında değil kabarede çalıştığı yönündeki dedikodulardır.
Polis olan ağabeyinden Chikako hakkındaki dedikoduları duyan Harue, Chikako’yla konuşmaya gider. Ancak Chikako henüz eve dönmemiştir. Ryoichi, Harue’den neler olduğunu anlatmasını ister. Harue, dedikoduları Ryoichi’ye anlatır. Öfkelenen Ryoichi, Harue’yi ablasına iftira ettiği gerekçesiyle evden kovar.
Ryoichi geç saate kadar Chikako’nun eve dönmesini bekler. Chikako, kabarede çalıştığını kabul eder. Ryoichi kendisine hakim olamayıp ablasına tokat atıp tartaklar. Chikako kardeşine eğitim hayatına devam edip diplomasını alabilmesi için böyle bir hayata katlandığını söyler. Ryoichi evi terk eder. Geceyi sokakta geçirir.
Chikako, sabah Harue’ye gidip Ryoichi’nin nerede olduğundan haberi olup olmadığını sorar. Harue, Ryoichi’nin yerini bilmediğini söyler. Ryoichi’ye hakkında duyduklarını anlatanın kendisi olduğunu itiraf edip özür diler. Bu sırada Harue’ye ağabeyinden telefon gelir. Ağabeyi Harue’ye Ryoichi’nin intihar etmiş olduğu bilgisini verir. Harue gözyaşları içersinde acı haberi Chikako’ya verir. Chikako, kardeşinin cesedinin başında kendisini hiçbir zaman anlayamadığını söyler.

Comment / Yorum:
Yasujiro Ozu’nun Ernst Schwarz adıyla yazdığı “16 Stunden / 26 Hours” adlı kitabından Tadao Ikeda ve Kogo Noda tarafından senaryolaştırılan hikaye, Yasujiro Ozu tarafından sinema filmi olarak çekilir. Filmin ilk gösterimi 9 Şubat 1933’te yapılır. Tokyo No Onna için Türk sinemasında da benzerlerine rastlayabileceğimiz türden bir aile trajedisi demek yanlış olmaz. Ryoichi ve Harue’nin sinemada izledikleri film,1932 yapımı “If I Had a Million”dır. Tokyo No Onna, Ozu’nun seçkin filmlerinden biri olmasa da konusu itibariyle izlerken tanıdık gelecek türden bir yapım.

Imdb note: 7.3                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder