Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Kasım 2014 Çarşamba

Automata (2014)

Director / Yönetmen:
Gabe Ibanez

Screenplay / Senaryo:
Gabe Ibanez
Igor Legarreta
Javier S. Donate

Cast / Kadro:
Antonio Banderas
Dylan Mcdermott
Melanie Griffith
Birgitte Hjort Sorenson
Robert Forster
Christa Campbell
Tim Mcinnerny
Andy Nyman
                                                              David Ryall
                                                              Geraldine Somerville
                                                              Boris Kabakchiev
                                                              Lubomir Neikov
                                                              Krasimir Kutsuparov
                                                              Danny Kirrane
                                                              Philip Rosch
                                                              Harry Anickin

Subject / Konu:
2044 yılı. Artan solar fırtınalar yeryüzünü radyoaktif bir çöle çevirir. İnsan nüfusu %99.7 oranında azalır ve insan nüfusu 21 milyona iner. İletişim teknolojisi bozulur. Roc şirketi Kutsal Yolcu – 7000 otomatlarını yaratır. Bu ilkel robotlar, insanları koruyan surlar ve mekanik bulutlar yaratmak için tasarlandılar. İnsanların 2 kuralla yönettikleri milyonlarca robot üretildi. İlk kural, robotların canlılara zarar vermesini, ikinci kural robotların kendilerini ya da diğer robotları değiştirebilmesini engeller.
Jacq, Roc şirketi için sigorta eksperliği yapmakta ve şikayetleri değerlendirmektedir. Çalıntı parçalarla başkalaştırılmış ve kendisini tamir edebilen bir robot polis tarafından vurulunca Jacq olayla ilgilenir. Şirket, işinden bunalan ve hamile karısı Rachel’la sahil bölgesinde yaşamak isteyen Jacq’ın olayı bir şekilde bağlamasını ister. Jacq araştırması sırasında tuhaf bir robota rastlar. Takip ettiği robot kendisini yakar. İncelenen robotun nükleer parça çaldığı ortaya çıkar.
Jacq, olayı çözmesi karşılığında istediği yere tayin edilmek üzere amiri Bob’la anlaşır. Rachel, Jacq’ın bu kararına tepki gösterir ve kavga ederler. Polis tarafından vurulan robotun, vurulduğu yeri incelemeye giden Jacq, bu robotun da tıpkı kendini yakan robot gibi nükleer parça çaldığını farkına varır. Robotları bu hale getiren zanaatkarın peşine düşer ve robotu vuran polisle irtibata geçer. Elindeki nükleer parçayı kullanarak iz sürer ve ulaştığı Doktor Dupre’ye durumu anlatır.
Şirket sahibi, Jacq’un durdurulması için gerekenin yapılmasını emreder. Dupre hasarlı çekirdeği Cleo isimli hasarlı robotta hayata geçirdiğinde robotun 2. kural olmadan çalıştığını ve herşeyi öğrenerek yapabildiğini Jacq’a gösterir. Bu sırada saldırıya uğrarlar. Dupre öldürülür. Jacq ise Cleo sayesinde saldırganlardan arabayla kaçar. Araba kaza yapar. Yaralı olan Jacq ayıldığında kendisini Cleo ve diğer 3 robotla birlikte şehrin dışında ıssız bir yerde bulur. Robotlar direktifleri dinlememekte ve güvenli olmadığı için şehre dönmeyi reddetmektedirler.
Jacq, amirine mesaj gönderip yerini bildirmeyi başarır. Önceden irtibata geçtiği polis gelip robotlardan ikisini vurur. Jacq, polisi işaret fişeğiyle vurmak zorunda kalır. Jacq, çaresizce Cleo ve diğer robotu takip etmek zorunda kalır. Rachel bu esnada doğum yapar ve bir kız bebek dünyaya getirir.
Robotlar ve Jacq, sonunda bir yapıya ulaşırlar. Oradaki robot, diğer robotları kendisinin başkalaştırdığını söyler. Jacq, kuralları meydana getirenin insan zihni ya da bir zanaatkar değil limitsiz yapay zeka olduğunu öğrenir. Kuralları devre dışı bırakan da yapay zekadan başkası değildir.
Robotların amacı insanların gelemeyeceği radyoaktif alanlara gitmektir. Şirketin Jacq’ın peşine gönderdiği adamlar, Rachel ve bebeğini de alarak yola çıkarlar. Robotlar, ellerindeki materyaller ve Jacq’tan aldıkları nükleer parçayla yeni bir robot meydana getirirler. Jacq’ın dönebilmesi için de bir arabayı tamir ederler. Yola çıkan Jacq, peşindeki adamların vurup bıraktıkları ve ölmek üzere olan amiri Bob’tan Rachel ve bebeğinin adamların elinde olduğunu öğrenir.
Robotların bulunduğu bölgeye gelen şirketin adamları robotlardan ikisini vurur. Jacq, arabayla adamların üzerine sürer. Geriye kalan son adam tarafından öldürülmek üzereyken yeni geliştirilmiş robot tarafından kurtarılır.
Jacq, Cleo ve yeni geliştirilen robotu yollarına devam edebilmeleri için vinçle karşı yakaya geçirir. Jacq, Rachel ve bebekleri evlerine geri dönerler.

Comment / Yorum:
Görsel efekt uzmanlığından yönetmenliğe geçiş yapan Gabe Ibanez’in ikinci uzun metrajlı filmi olan 2014 yapımı Automata, düşük bütçeyle yapılmış, yapay zekanın ulaşabileceği boyutlara dair bir bilimkurgu filmi. Senaryosu Gabe Ibanez, Igor Legarreta ve Javier S. Donate tarafından yazılan film, yaklaşık 15.000.000 dolara mal oldu.
İspanyol yönetmen, bu ilk Hollywood projesinde İspanyol sinemasının 2 dev ismiyle çalıştı. Filmin başrolünü Antonio Banderas üstlenirken filmdeki mavi robotu ise Javier Bardem seslendirdi. Filmde ayrıca Banderas’ın eşi Melanie Griffith hem oyuncu, hem de seslendirme yaparak yer aldı. Griffith, Dr. Dupre karakterini canlandırırken Cleo isimli robotu da seslendirdi.
Automata, çoğu zaman tercih edilenin aksine insanları iyi ve kurban, yapay zekayı ise düşman olarak gösteren bilimkurgu filmlerine tamamen zıt bir yapım. Yapay zekanın ulaşabileceği üst seviyelerde insanlığın düşmanı haline gelmeyeceğini ve fakat insanlığın kontrolünden çıkabileceğini işleyen film, mütevazı bütçelerle de bilimkurgu gibi zor bir türde başarılı işler yapılabileceğini gösteriyor.

Imdb note: 6.1                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder