Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Kasım 2014 Salı

Enter The Dragon / Ejderin 3 Fedaisi / Ejder Kalesi (1973)

Director / Yönetmen:
Robert Clouse

Screenplay / Senaryo:
Michael Allin

Cast / Kadro:
Bruce Lee
John Saxon
Ahna Capri
Shih Kien
Bob Wall
Angela Mao Ying
Betty Chung
Geoffrey Weeks
Yang Sze
Peter Archer
                                                   Jim Kelly
                                                   Belo Yeung
                                                   Li Jen Ho
                                                   Marlene Clark
                                                   Allan Kent
                                                   Wah Yuen
                                                   Jackie Chan
                                                   Sammo Kam – Bo Hung

Subject / Konu:
Lee, hocasından Han isimli kişinin kendilerine ihanet ettiğini ve Shaolin Tapınağı’nı kötülediğini öğrenir. Lee, Han’ın düzenlediği dövüş turnuvasına katılması için davet alır. Turnuva Han’ın satın almış olduğu kale gibi bir adada düzenlenecektir. Bu turnuva 3 yılda bir düzenlenmekte ve adasında kral gibi yaşamakta olan Han’ın dış dünyayla tek bağlantısıdır.
Han’ın güzel kızları uyuşturucu müptelası yapıp zenginlere sattığı, sorun çıkaranları ise öldürttüğü bilinmekte ama bir türlü kanıtlanamamaktadır. Bu yüzden Lee’den casus olarak adaya gitmesi ve kanıt bulması istenir. Ayrıca adaya 2 ay önce göndermeyi başardıkları fakat sonradan haber alamadıkları kadın ajan Mei Ling’e ulaşabilirse ondan da bilgi alabileceği söylenir.
Lee, yola çıkmadan kız kardeşinin 3 yıl önce şehre gelen Han’ın adamları tarafından taciz edilip kovalandığını ve genç kızın onlara teslim olmamak için kendisini öldürdüğünü öğrenir.
Roper, borçları yüzünden başı belada olan ve 5 kuruşu kalmamış bir dövüşçüdür. Çareyi Han’ın turnuvasına katılmakta bulur. Han’ın turnuvası için gelen bir başka isim olan Williams, siyahi olduğu için kendisine ırkçı şekilde yaklaşan polisleri dövüp arabalarını alıp kaçmıştır. Lee’nin de bulunduğu dövüşçülerin bindiği gemiye gelen Williams, Vietnam’dan arkadaşı olan Roper’la karşılaşır. Gemi, Han’ın adasına doğru yol alır.
Adaya ulaşan dövüşçüler muazzam şekilde karşılanıp ağırlanırlar. Lee, Mei’yi bulup konuşmayı başarır. Mei, fazla şey bilmemekle beraber Han’la gece birlikte olan kızların teker teker ortadan kaybolduklarını söyler.
Turnuva başlar. Williams ve Roper ilk maçlarını kazanırlar. Geceyi araştırma yaparak geçiren Lee, ertesi gün ilk maçında kız kardeşinin kendisini öldürmesine neden olan Oharra’yla karşılaşır. Lee, feci şekilde dövdükten sonra kendisine kırık şişeyle saldıran düşmanını öldürür.
Han, gece adada araştırma yapıp korumalarını döven kişiyi araştırmaya başlar. İlk olarak gece dışarıda görünen Williams’ı sorgular. Ancak Williams’ın kendisini terslemesi sonucu aralarında kavga çıkar. Demir elli Han, Williams’ı sert şekilde döver.
Han, Roper’ı yeraltındaki uyuşturucu üretim merkezine götürür. Maddi sıkıntılar yaşadığını bildiği Roper’a Amerika bağlantısı olmasını teklif eder. Roper, Willams’ın öldürüldüğünü gördükten sonra biraz da korkuyla Han’ın teklifini kabul eder.
Gece araştırmasına devam eden Lee, gizli yeraltı tesisine inmeyi başarır. Adaya operasyon yapılması için gerekli sinyali gönderir. Fark edilmesiyle beraber ortalık karışır. Lee, üstüne saldıran tüm adamları haklasa da bir geçitten geçerken hapsedilir.
Han, Roper’la Lee’yi dövüştürmek ister. Ancak Roper bu isteği geri çevirir. Han bunun üzerine en güçlü adamı Bolo’yla Roper’ı dövüştürür. Mei bu sırada yeraltında hapsedilen esirleri serbest bırakır. Roper, Bolo’yu yener. Han, bunun üzerine Roper ve Lee’nin üzerine diğer adamlarını salar. Serbest kalan esirler, Han’ın adamlarının üzerine saldırı ve ortalık savaş alanına döner.
Han, demir elini çıkarıp yerine demir bir pençe takar ve Lee’yle kavgaya tutuşur. Demir pençesini kaybeden Han kaçar. Lee, Han’ı kovalar. Han bu sefer 4 keskin bıçaktan oluşan bir el takar. Lee’yi yaralamayı başarsa da, onunla başa çıkmakta zorlanır. Aynalarla kaplı bir odada dövüşlerini sürdürürler. Lee, tüm hilelerine karşın Han’ı öldürür.

Comment / Yorum:
Bruce Lee’nin sadece başrolünde oynamayıp detaylarıyla da yakından ilgilendiği “Enter The Dragon / Ejderin 3 Fedaisi” ya da “Ejder Kalesi” çevirdiği aksiyon filmleriyle tanınan yönetmen Robert Clouse tarafından yönetilir ve yönetmenin kariyerinin en başarılı filmi olur. Bruce Lee, 1970 yapımı “Dark Than Amber” filmindeki dövüş sahnelerini beğendiği için Robert Clouse’un filmi yönetmesini ister. Filmin çekimleri Hong Kong ve Amerika’da yapılır. Yaklaşık 850.000 dolara mal olan film,  dünya genelinde 90.000.000 dolar hasılat elde eder.
Sessiz olarak çekilen film, sonradan dublajlanır. İngilizce çekilen film, Bruce Lee’nin 1969 yapımı “Marlowe / Dedektif Marlowe” filminden sonra İngilizce çekilen 2. filmi olur. Filmde az dialog olması bununla ilişkilendirilebilir. Filmin onlarca Türk filminde de kullanılan efsane müziği Lalo Schifrin imzası taşır. Filmin başlangıcındaki Bruce Lee ve Sammo Kam – Bo Hung arasındaki dövüş sahnesi, aslında Bruce Lee’nin isteği üzerine film çekimleri bittikten sonra çekilip filme eklenmiş bir sahnedir. Filmin finalindeki aynalı odanın hazırlanması için 8.000 adet ayna kullanılır. Bruce Lee sadece yeraltı sığınağı sahnelerinde 50 kişiyi döver.
Bruce Lee, daha öncede bir filminde rol almış olan ve bu filmde de ufak bir rolde oynayan (mahkumlardan biri), o dönem 19 yaşındaki Jackie Chan’e yanlışlıkla elindeki sopayla vurunca Chan’den özür diler ve sonraki filmlerinde de rol alması için ısrarcı olur. Ancak bu söz, Lee’nin erken ölümüyle gerçekleşemez. Bruce Lee filmin Hong Kong’taki ilk gösteriminden 3 hafta önce ölür. Enter The Dragon, Lee’nin hayattayken tamamlanan son filmi olur. Film, 2004 yılında Amerikan Ulusal Arşivi’ne eklenir.
Enter The Dragon, birçok abartılı aksiyon sahnesine karşın aksiyon sinemasının efsaneleri arasında yerini alır. Bruce Lee’nin filmdeki birçok figürü uzun süre taklit edilmeye çalışılır. Film, Bruce Lee hayranları ve aksiyon severler için arşivsel nitelikte.

Imdb note: 7.7                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder