Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Kasım 2014 Pazar

I Walked With a Zombie (1943)

Director / Yönetmen:
Jacques Tourneur

Screenplay / Senaryo:
Curt Siodmak
Ardel Wray

Original Story / Orijinal Hikaye:
Inez Wallace

Novel / Kitap:
Charlotte Bronte (from “Jane Eyre”)

Cast / Kadro:
Frances Dee
Tom Conway
James Ellison
                                                          Edith Barrett
                                                          James Bell
                                                          Christine Gordon
                                                          Theresa Haris
                                                          Sir Lancelot
                                                          Darby Jones
                                                          Jeni Le Gon
                                                          Richard Abrams
                                                          Vivian Dandridge

Subject / Konu:
Betsy, hemşire olarak gizemli bir ada olan St. Sebastian’da iş bulur. Oldukça kötümser gözüken ve eşi Jessica’dan sorumlu olacağı Paul Holland ile tanışır ve deniz yolcuğunun ardından çalışacağı Fort Holland’a varır. Burada Paul’ün üvey kardeşi Wesley ile tanışır.
Çok geçmeden Jessica’nın şiddetli bir tropikal ateşli hastalık geçirdikten sonra akıl sağlığını yitirdiğini öğrenir. Doktor Maxwell, konuşmayan ve yaşayan bir ölüye benzeyen Jessica’yı zombi olarak nitelendirmektedir.
Betsy, bir süre sonra Paul’e aşık olur. Paul’ü mutlu edebilmek için Jessica’yı iyileştirmeye karar verir ve tehlikeli bir tedavi önerir. Ancak tedavi sonuç vermez. Bir voodoo büyücüsünün akıl sağlığı bozulmuş hastaları iyileştirebildiğini öğrenen Betsy, bir gece Jessica’yı alıp büyücünün ayinine götürür. Büyücünün odasına alındığında ise büyücünün aslında sözüne itibar etmeyen halka sözünü dinletmeye çalışan Paul ve Wesley’nin annesi Doktor Rand olduğunu görür.
Paul, aşık olduğu Betsy’nin daha fazla üzülmemesi için onu Kanada’ya geri göndermeye karar verir.
Ada Emniyet Müdürü, Jessica ile ilgili yayılan haberler üzerine soruşturma başlatacağı haberi gelince Doktor Rand, Jessica’nın bir deli değil ölü olduğunu açıklar. Jessica’nın Wesley’yle ilşkisi olduğunu görünce woodoo büyücülerine günahkar bir kadın olduğu gerekçesiyle lanet ettirdiğini ve Jessica’nın ateşli hastalığa yakalanıp bu hale düştüğünü söyler. Woodoo büyücüleri tekrar ayin yapıp Jessica’yı çağırırlar. Jessica’yı özgür bırakmak isteyen Wesley ok sapladığı sevgilisini kucağına alıp denizde yürür ve birlikte can verirler. Büyücüler iki cansız bedeni denizden bulup getirirler.

Comment / Yorum:
Yapımcı Val Lewton, Inez Wallace’ın yazdığı hikayeyi çok klişe bulur ve hikayenin Charlotte Bronte’nin Jane Eyre romanına göre senaryolaştırılmasını ister. Senaryoyu yazmaya başlayan Curt Siodmak, yazma işini yarıda bırakınca senaryo Ardel Wray tarafından tamamlanır. Ancak senaryoda adı geçen 2 senarist aslında hiçbir zaman bir arada çalışmazlar.
Zombinin fantastik bir öğe olarak değil, psikolojik korku öğesi olarak kullanıldığı I Walked With a Zombie, kısa ve sürükleyici bir korku filmi. Filmin süresi sadece 69 dakika. Filmi değerlendirirken 40’lı yıllarda çekilmiş bir korku filmi olduğunu göz ardı etmemek lazım. Bu nedenle filmin döneminin cesur yapımlarından biri olduğu söylenebilir.

Imdb note: 7.3                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder