Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Kasım 2013 Cuma

Phil Spector (2013)

Director / Yönetmen:

David Mamet

Screenplay / Senaryo:

David Mamet

Cast / Kadro:

Al Pacino
Helen Mirren
Jeffrey Tambor
Chiwetel Ejiofor
Rebecca Pidgeon
John Pirruccello
James Tolkan
David Aaron Baker
Matt Malloy
                                                              Jack Wallace
                                                              Dominic Hoffman

Subject / Konu:

Başarılı müzik yapımcısı Phil Spector, Lana Clarkson isimli aktristi silahla başından vurup öldürmek suçundan yargılanmaktadır. Davaya bakan Linda, Phil müvekkili olsa da onun suçlu olduğunu düşünmektedir. Phil'le görüşmek için onun tuhaf evine gider. Phil, Linda'ya sürekli geçmişle ilgili hikayeler anlatıp şoförünün cinayet gecesi polisi arayıp; "Patronum sanırım cinayet işledim dedi." deyişini anlatır.

Dava günü birçok protestocu adaletin yerini bulması ve katil olduğuna inandıkları Phil Spector'ın tutuklanması için gösteri yaparlar. Phil şayet Lana'yı ağzına silahı sokup vurmuş olsa üzerindeki kıyafetlerin kan içinde kalması gerektiği sonucuna varan Linda, savunmasında bu tespit üzerinde durup jüriyi etkilemeye karar verir. Lana'nın vuruluşunu ve kanın etrafa saçılışını temsil eden bir maket düzenek hazırlatmaya karar verir. Phil'in Lana'yı kendi kendine vurduğunu söylemesi üzerine kızın silahı ağzına soktuktan sonra ani bir tepkiyle istemeden tetiği çekip kendini öldürmüş olabileceği üzerinde durur.

Linda ve Phil, duruşmada yapacakları savunmanın bir porvasını yaparlar. Phil sorun çıkarsa da; Linda'ya duruşmada plana uyacağına dair söz verir. Karar günü Phil, duruşmaya abartılı saçlarıyla gelir.
26 Eylül'de Jüri, davayı çıkmaz olarak rapor eder. Phil, 2/10 suçlu bulunarak hüküm giydi ve hatalı yargılama kararı verilir. 3 Ekim tarihinde davacı, dosyayı tekrar açacağını bildirir. Linda, hastalığından dolayı davaya katılamaz. Phil, 2. derece cinayetten suçlu bulunur ve 19 yıl hapse mahkum edilir.

Comment / Yorum: 

Gerçek bir olaya dayanan ve fakat belli bir bakış açısıyla çevrildiği için objektifliği tartışılır düzeyde olan Phil Spector, Phil Spector'ın Lana Clarkson cinayeti sonrası yargılanma sürecini konu alıyor. David Mamet'in senaryosunu yazıp yönettiği film, 2 Oscarl'lı isim Al Pacino ve Helen Mirren'ı bir araya getirir. Bir H.B.O. yapımı olan film, televizyon için çekilir. Tam 11 dalda Emmy ödülüne aday gösterilen yapım, ödül kazanmayı başaramaz.

Senaryo, seyircide Phil Spector aslında suçsuzdu algısı bırakmaya çalışıyor. Çünkü filmde ölen (yargılamaya göre öldürülen) Lana Clarkson'a dair hiçbir detay kullanılmıyor ve sadece Phil Spector'ın sıradışı karakteri ön plana çıkartılıp cinayet işlemeye neden ihtiyacı olsun ki sorusu soruluyor. Ayrıca sık sık Phil Spector'ın başarılı müzikkariyerine değinilmesi de bir diğer enteresan detay.
Oyunculuk performansları gayet iyi. Film, kısa süresine rağmen sıkıcı. Çünkü ne cinayet anını işliyor, ne de mahkemede neler yaşandığını. Phil Spector'ın sadece Al Pacino hatırına katlanılabilecek bir yapım olduğu unutulmamalı.

Imdb note: 6.3                               My note: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder