Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Kasım 2013 Salı

Şampiyon (1970)

Director / Yönetmen:

Yılmaz Atadeniz

Screenplay / Senaryo:

Turgut Demirağ

Cast / Kadro:

Emel Sayın
Ayhan Işık
Hüseyin Baradan
Eva Bender (Eva Kom adıyla)
Turgut Özatay
Tamer Balcı
Zeki Sezer
Haydar Karaer
Mehmet Büyükgüngör
                                                               İhsan Gedik
                                                               Cemal Konca
                                                               Muzaffer Civan
                                                               Ali Demir
                                                               Lütfü Engin

Subject / Konu:

Şampiyon lakaplı eski bir boksör olan Nihat'ın Leyla ile mutsuz bir evliliği vardır. Şoförlüğünü yaptığı arabanın taksitini bitirdikten sonra bir gazinoda garson olarak çalışan arkadaşı Kocabıyık'la benzin istasyonu açmayı düşünmektedir. Nihat'ın da arkadaşı olan gazinonun solisti Emel, tiyatroda başrol oynamaya hazırlanmaktadır.
Leyla'nın sevgilisi Kerim, Leyla'nın çalıştığı antikacı Şerbetyan'ı öldürür ve değerli mücevherleri çalar. Birlikte kaçma planı yaparlar. Eve dönen Nihat, Leyla'nın kendisine bıraktığı veda mektubuyla karşılaşır.
Tiyatronun yapımcıları reklam yapabilmek için Nihat'la Emel'i birliktelermiş gibi gösterirler. Nihat, oyuna getirilişinden dolayı yapımcıları döver, Emel'e de kızar. Yapımcılar, Nihat'ı polise şikayet eder. Emel bunun üzerine tiyatrodaki işini bırakır.

Emel, Nihat'tan özür dilemek için evine gelir. Evi terk etmeye hazırlanan Nihat, arabasının arka koltuğunda Leyla'nın cesedini bulur. Emel'le birlikte Leyla'nın çantasında buldukları adrese giderler. Nihat, Kerim'i aramaya gelen Pazı'dan tüm gerçekleri öğrenir. Polis gelip Leyla'nın arabadaki cesedini bulur. Nihat ve Emel, kaçarlar. Nihat, Pazı tarafından silah zoruyla götürülür. Emel ise yurtdışına kaçmak için sahte evrak düzenleten Kerim'i takip eder. Emel ve Kerim'de Pazı tarafından yakalanır. Nihat Pazı ve diğer adamların elinden kurtulmayı başarır. Karmaşadan yararlanan Kerim kaçar. Nihat'ta Kerim'i takibe koyulur. Ancak yolda benzini bitince koşarak takibini sürdürür. Kerim, sınırı geçecek olan trene atlayıp gider. Nihat, bir arabaya biner ve 15 dakika sonra sınırı geçecek olan trenin üzerine bir köprüden atlamayı başarır. Peronları dolaştıktan sonra yemek salonunda Kerim'i yakalamayı başarır. Boğuşmaya başlarlar. İkisi de trenden atlamak zorunda kalır. Kerim, yaralı haldeki Nihat'a saldırır. Kavgaları sürerken Emel ve çağırdığı polisler gelir ve Kerim'i tutuklarlar. Nihat, sahnede şarkı söylemeyi tamamlayan Emel'e evlenme teklif eder.

Comment / Yorum: 

Yılmaz Atadeniz, Turgut Demirağ’ın senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği Şampiyon’u yönetir. Filmin Görüntü yönetmenliğini Manasi Filmeridis, müziklerini Erköse Kardeşler yapar. Emel Sayın, ilk oyunculuk deneyiminde Ayhan Işık’la birlikte başrolleri paylaşır. Filmin hikayesi, Ayhan Işık üzerine kurulur. Zayıf bir oyunculuk sergileyen Emel Sayın ise bol bol şarkı söyler. Filmin diğer dikkat çeken isimleri Hüseyin Baradan, Eva Bender ve Turgut Özatay olur.
2 büyük starı bir araya getiren Şampiyon’da kimin isminin ilk yazacağı problemi ise afişte Ayhan Işık’ın, jenerikte ise Emel Sayın’ın isminin ilk yazılmasıyla halledilir.
Film, yaklaşık 1 saatlik kısa süresiyle orta metrajlı bir film olarak değerlendirilebilir. Ayhan Işık ve Turgut Özatay’ın dövüş sahneleri, başarılı. Süre ve oyunculuk performansları bakımından vasatı aşamayan film, buna karşın sürükleyici.

Imdb note: 6.1                               My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder