Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Kasım 2013 Cuma

Ambush (2001)

Director / Yönetmen:

John Frankenheimer

Screenplay / Senaryo:

Andrew Kevin Walker

Cast / Kadro:

Clive Owen
Tomas Milian
Franklin Dennis Jones

Subject / Konu:

Şoför, müşterisiyle yolda giderken özel arabanın yanına bir minibüs yanaşır. Minibüsten arabaya doğru silahını doğrultan adam, şoföre işaret ettiği radyo frekansını açmasını söyler. Şoför, radyoyu açınca silahlı adam elindeki telsiz aracılığıyla şoförle konuşmaya başlar. Şoföre yolcusunun 2.000.000 dolar değerinde bir elmas taşıdığını söyler ve yolcuyu kendilerine teslim etmesi ister. 10'a kadar sayıp ateş etmeye başlayacağını söyler. Yolcu, şoföre elmasları yuttuğunu ve eğer kendisini silahlı adamlara teslim ederse; elmasları vücudunu keserek çıkartacaklarını söyler. Kendisini teslim etmemesi için şoföre yalvarır.
Şoför, sert bir manevrayla arabayı minibüsün arkasına geçirir. Silahlı adamlar, minibüsten arabaya ateş açmaya başlarlar. Şoför, ustaca manevralarla minibüsün önüne geçer. Önlerine yol çalışması nedeniyle kapatılmış bir yol çıkınca önce minibüsün arabaya çarptırıp minibüsün ön farlarını kırar. Sonra da çalışma nedeniyle kapatılmış orman yoluna girer. Büyük iş araçlarının arasından ustaca geçip farları kapatır. Arkadan hızla gelen minibüs, iş araçlarından birine çarparak havaya uçar.
Yolcusunu sağ salim gitmesi gereken yere götüren şoför, yolcuya elmasları sahiden yutup yutmadığını sorar. Yolcu, cevap vermez ve gülümseyip gider.

Comment / Yorum: 

2000 yılında satış gelirleri düşen B.M.W., yeni bir reklam stratejisi gütmeye karar verir. B.M.W. kullanıp maceralara atılan bir karakter üzerinden reklam kampanyası yürütmeye karar verilince David Fincher'ın şirketi Anonymous Content'le görüşülür. B.M.W., yaklaşık 1 saatlik bir film üzerinde dursa da; Fincher, 5 kısa filmden oluşacak ve 1 sezon sürecek bir seri için firmayı ikna eder. The Hire ana başlığıyla çekilen 5 kısa film, yaklaşık 15.000.000 dolar maliyetle çekilir. Filmler, reklam mantığıyla değil kısa film mantığıyla çekilir. Her filmi birbirinden önemli yönetmenler yönetir. Tüm filmlerde ana karakteri Clive Owen canlandırır. Ayrıca sürpriz isimler de projede boy gösterir. Filmleri yayınlamak için özel bir internet sitesi kurulur ve sıkı bir tanıtım kampanyası yapılır. John Frankenheimer'ın yönettiği ilk film Ambush, 26 Nisan 2001'de internet üzerinden yayınlanır. Büyük riskler alınarak girişilen proje, 2001 yılında B.M.W.'nin satışlarının %12,5 oranında artmasına ve firma tarihinde ilk kez 200.000'in üzerinde satışa ulaşılmasına neden olur.
Ambush, hızlı bir aksiyon olmasının yanında sıkı manevralarla iyi bir araba tanıtımı da olur.

Imdb note: 7                                 My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder