Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Gravity / Yerçekimi (2013)

Director / Yönetmen:

Alfonso Cuarón

Screenplay / Senaryo:

Alfonso Cuarón
Jonás Cuarón

Cast / Kadro:

Sandra Bullock
George Clooney

 

 

 

 

 

Subject / Konu:

Rusların kendi uydularından birini vurmalarından dolayı görev iptal edilir. Risk altında olduklarından acil dönüşe hazırlanmaları istenir. Kurşun etkisiyle dolanan molozlar uyduları parçalar ve dünyadaki telekomünikasyonu büyük ölçüde sekteye uğratır. Explorer'da vurulur. Dr. Stone, uzay boşluğunda sürüklenmeye başlar. Bir süre sonra hem Explorer'la hem de Houston'la bağlantısı kopar. Çaresizce sürüklenmeye devam ederken Yüzbaşı Kowalski'yle tekrar irtibat kurar. Çok geçmeden Yüzbaşı Kowalski, Dr. Stone'u yakalayıp kendine bağlamayı başarır. Birlikte mekiğe doğru giderler.
Dr. Ryan'ın oksijen seviyesi % 6'ya düşer. Yüzbaşı Kowalski, saatlerini 90 dakikaya ayarlamalarını, çünkü artık irtibat kuramadıkları Houston'ın hesaplamalarına göre molozun üzerlerine gelmesine 90 dakika kaldığını söyler. Oldukça hasar gören Explorer'a ve ekip arkadaşlarının cesedine ulaşmayı başarırlar. Yüzbaşı Kowalski, tek kurtuluş yollarının Uzay İstasyonu'na ulaşıp kaçış kapsüllerini kullanmak olduğunu söyleyince İstasyon'a doğru yol alırlar. Dr. Ryan'ın oksijen seviyesi % 1'in altına iner. İstasyona vardıklarından aralarındaki bağ koptuğu için sertçe savrulurlar. Yüzbaşı Kowalski, tutunduğu Dr. Ryan'ı aşağıya çektiğini ve bu durumun hem kendisini hem de onu ölüme sürükleyeceğini farkına vardığı için tutunmayı bırakır ve uzay boşluğuna doğru sürüklenir.

Yüzbaşı Kowalski, Dr. Ryan'a ne yapması gerektiğini anlatmaya devam eder. Kurtarma kapsülleri hasarlı olduğu için Shenzou isimli Çin İstasyonu'na ulaşması gerektiğini söyler. Oksijeni tükenen Dr. Ryan, İstasyon'un içersine girip oksijenli ortama kavuşur. Yüzbaşı Kowalski'yle bütün irtibatı kopar. İstasyonda yangın çıkınca kurtarma kapsülüne girip İstasyon'dan ayrılmaya çalışır. Ancak kapsül, İstasyon'a dolanan bağlar yüzünden ayrılmayı gerçekleştiremez. Dr. Stone, bağlardan kurtulabilmek için kapsülün dışına çıkar. Bu sırada molozlar, İstasyon'a çarpmaya başlar. Dr. Stone, zor da olsa kapsüle binip Çin İstasyonu'na doğru gitmeye çalışır. Ancak yakıtı biten kapsül, hareket etmez. Umudu tükenmeye başlayan Dr. Stone, iniş takımlarını kullanarak kapsülü harekete geçirmeyi başarır. Çin İstasyonu'na yaklaştığında kapsülden çıkar. Uzay boşluğunda yangın söndürme aletini kullanarak yönünü değiştirir ve İstasyon'a tutunup içine girer. Hızla atmosfere yaklaşan İstasyon, parçalanmaya başlar. Çince bilmediği için talimatları nasıl vereceğini bilemese de birkaç denemenin ardından kurtarma kapsülüyle İstasyon'dan ayrılmayı başarır. Atmosfere girdikçe hızlanan ve ısınan kapsül, kazasız belasız denize düşer. Kapsülden çıkan Dr. Stone, karaya yüzer. Karaya çıkıp kurtuluşun tadına varır.

Comment / Yorum: 

Alfonso Cuarón, ses getiren 2006 yapımı “Children of Men / Son Umut” filminin ardından oğlu Jonás Cuarón’la birlikte senaryosunu yazdığı Gravity / Yerçekimi ile hem daha çok ses getirmeyi hem de daha büyük gişe başarısına ulaşmayı daha şimdiden başarır. Yaklaşık 105.000.000 dolara mal olan film, 30 Ekim 2013 itibariyle sadece Amerika da 204.427.244 dolar gibi önemli bir gişe rakamına ulaşır.
Filmi salt bir bilim – kurgu olarak değerlendirmek doğru olmaz. Sadece 2 oyuncunun rol aldığı Gravity’de oksijeni hızla azalan bir astronotun hayatta kalma mücadelesi, klostrofobik bir atmosferde anlatılıyor. Bu anlatım tarzı, bilim – kurgunun yanında psikolojik gerilim düzeyinin de bir hayli yüksek olmasını sağlamış.

Filmin oyuncu kadrosu 2 oyuncudan oluşmasına karşın oyuncu seçimleri bir hayli zor yapılmış. Yüzbaşı Kowalski rolünü oynayacak olan Robert Downey Jr., takvimi uymadığı için projeden ayrılınca rol George Clooney’ye gitmiş. Görev kontrol seslendirmesini Ed Haris yapmış. Dr. Stone rolünü oynaması için anlaşılan Angelina Jolie, rolü bırakınca ilk tercih Natalie Portman olmuş. Ancak Portman, hamile olduğu için rolü kabul edememiş. Rol için Rachel Weisz, Naomi Watts, Marion Cotillard, Abbie Cornish, Carey Mulligan, Sienna Miller, Scarlett Johansson, Blake Lively ve Rebecca Hall’un isimleri konuşulmuş. Nihayetinde ise Sandra Bullock’ta karar kılınmış. Sandra Bullock, bu zorlu rol için 6 ay fiziksel antrenman yapmış. Ortaya da gayet başarılı bir performans çıkmış. Henüz çok erken olmakla beraber bu performansın Sandra Bullock’a Oscar adaylığı getirmesi sürpriz olmaz.
Gravity, son yıllarda çoğu hüsranla sonuçlanan Hollywood bilim – kurgularının aksine başarılı bir yapım. Üst düzey görselliği, gerilimi ve bu tarz filmler için ideal sayılabilecek 1,5 saatlik süresiyle Gravity, 2013’ün gözde filmlerinden biri.

Imdb note: 8.6                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder