Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Kasım 2013 Pazar

The Dyatlov Pass Incident / Devil's Pass / Şeytan Geçidi (2013)

Director / Yönetmen:

Renny Harlin

Screenplay / Senaryo:

Vikram Weet

Cast / Kadro:

Holly Goss
Matt Stokoe
Luke Albright
Ryan Hawley
Gemma Atkinson
Nikolay Butenin
Nelly Nielsen
Valeriya Fedorovich
Aleksey Kink
                                                               Sergey Lobanov
                                                               Oleg Kurlov
                                                               Dmitriy Miheev
                                                               Richard Reid
                                                               Anton Klimov
                                                               Igor Kulachko
                                                               Aleksey Nesterov
                                                               Leonid Lutvinskiy
                                                               Jane Perry
                                                               Boris Stepanov
                                                               Anastasiya Burdina

Subject / Konu:

1959 yılında Igor Dyatlov adlı dağcının önderlik ettiği 9 kişilik dağcı ekibi, Ural dağlarına tırmanış yapmaya gider. Dağcılar, sonradan Dyatlov Geçidi olarak anılacak bölgede tuhaf şekilde donmuş olarak bulunurlar. Nasıl öldüklerinin gizemi çözülemez. Amerika’da Holly isimli öğrenci, Dyatlov olayıyla ilgili belgesel projesine ödenek alınca 5 kişilik bir ekiple Dyatlov Geçidi‘ne gitmek üzere yola çıkar. Ekipten bir süre sonra haber alınamaz. Aramalar da ekibin bazı eşyaları bulunur. Uzmanlarca bulunan ekibe ait kayıt cihazı, bir hacker grubu tarafından ele geçirilir. Görüntüleri internetten paylaşılır. Görüntülerde ekip çaresizliğe kapılmış görünmektedir.

Ekibin kaybolmasından 1 ay önce. Ekip, Dyatlov olayında ekibe dahil olmasına karşın son anda bu yolculuğa katılamayan ve daha sonra çıldırıp akıl hastanesine kapatılan Piotr Karov’la görüşmeye gider. Ancak yetkililer kendilerine izin vermediği için Piotr’la görüşmeyi başaramazlar. Piotr, hastane penceresinden ekibe “uzak durun” yazan bir uyarı mesajı gösterir. Kendilerine bir rehber arayan ekip, aradıkları rehberi barda bulur. Sergei, kendilerine rehberlik etmeye gönüllü olur. Sergei’in Dyatlov olayında kurtarma ekibinde yer almış ve cesetleri görmüş olan halasından olayı dinlerler. Kadın, raporlarda 9 ceset olmasına karşın 11 ceset, kuyruklar ve 1 makine bulduklarını söyler. Sergei, ekibe gidecekleri yolu gösterdikten sonra ekipten ayrılır. Kamp yaptıkları yerde büyük ayak izleri bulurlar. Yollarına devam ettiklerinde de tuhaf sesler duyup aynı ayak izleriyle karşılaşıp ürkerler. Eski bir gözetleme kulesinde buldukları dil, iyice korkmalarına neden olur.

Ekip, Dyatlov Geçidi’ne ulaşıp kamp kurar. Geceyi korkularına rağmen geçitte geçirmeye karar verirler. Radyasyon ölçümünün yoğun olduğu bölgede bir kapı bulurlar. Kapıdan içeri girmek için ertesi güne beklerler. Gece yarısı inanılmaz bir gürültü kopar. Kamp alanına doğru çığ düşer. Denise ölür, Andy’de yaralanır. Başlarına gelen bu olayın askeri sebeplerden dolayı gerçekleştiğine inanırlar. Andy, hareket edemediği için yardım bulabilmek amacıyla işaret fişeğini ateşlerler. Çok kısa sürede 2 adamın ortaya çıkması şüphelenmelerine neden olur. Andy, arkadaşlarından kendisini bırakıp gitmelerini ister. Ekip koşarak uzaklaşırken silahlarını çıkaran 2 adam ateş etmeye başlar. Kapıyı buldukları yere gidip kapıdan içeri girerler. Önlerine 2 yollu bir tünel çıkar. Tünelden yürüyüp bir laboratuara ulaşırlar. Bir çıkış yolu ararlar. Karşılarına cesetler olan bir infaz odası çıkar. Çok geçmeden saldırgan yaratıklarla karşılaşırlar. Yaralı arkadaşları J.P.’yi bırakmak zorunda kalan Holly ve Jansen, mağaradan kaçmaya çalışırlar. Mağaranın sonundaki kapıdan içeri girip kapıyı kapatırlar. Bulundukları tuhaf yerde bir ışınlanma ünitesi olduğuna ve kurtuluş yolunun bu boyuttan geçmek olduğuna karar verirler.
Holly ve Jansen'in tünelin dışındaki cestleri 1959 yılındaki kurtarma timinin bulduğu ama kamuoyuna açıklanmayan 10. ve 11. cesettir. Cesetler, askerler tarafından tünele taşınır. Cesetler, doktorun incelemesi için laboratuara götürülüp kancalara asılır. Askerler gittikten sonra cesetler birbirlerine dönüp bakarlar.
2013 itibariyle asıl Dyatlov ekibine ne olduğu açıklanamadı.

Comment / Yorum: 

2 Şubat 1959 gecesi Ural Dağları’nda Ölüm Dağı diye anılan Kholat Syakhl’da Igor Dyatlov önderliğindeki 9 kişiden oluşan dağcı ekibi donmuş şekilde bulunur. Olayın ilginç ve çözümlenemeyen tarafı ise dağcıların çadırlarının içeriden yırtılarak parçalanmış olması, dağcıların yarı çıplak olması, hiçbir fiziksel müdahaleye maruz kalmadıklarının tespit edilmesine karşın dağcılardan ikisinin kafatasının, ikisinin de kaburgasının kırık olması, birinin dilinin kopmuş olması, cesetlerin cilt renklerinin turuncu, saçlarının ise gri renkte oluşları ve elbiselerindeki aşırı derecede radyasyon bulunması. Resmi Sovyet evraklarında olay; “Bilinmeyen bir gücün etkisi” olarak tanımlanır. Olayın gizemi hala çözülememiş ve en merak edilen olaylardan biri olarak gösterilmektedir.

Vikram Weet, bu olayı araştıran bir ekip üzerinden Dyatlov Geçidi Vakası’na değinen The Dyatlov Pass Incident / Şeytan Geçidi ya da bilinen diğer adıyla Devil’s Pass’ın senaryosunu yazar. Filmi daha önce 1990 yapımı “Die Hard 2 / Zor Ölüm 2” ve 1993 yapımı “Cliffhanger / Dağcı” gibi popüler aksiyon filmlerine imza atmış olan Renny Harlin yönetir. Olayı araştıracak bir ekibin kurulması ve bu ekibin Amerika’dan Ural’a uzanan yolculukları sürükleyici bir belgesel tadındayken senaryonun askeri deneylere bağlanıp fantastik bir hal alması, filmin kontrolünü yitirmesini sağlamış. Zaten gizem dozajı hayli yüksek bir olayla seyirciyi filme bağlamışken sıradan fantastik korku – gerilim filmlerinin sık sık düştüğü hatalara düşüp olayın fantastik nedenlere bağlanması; iyi bir malzemenin boşa harcanmasına neden olmuş.

Imdb note: 5.3                               My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder