Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Kasım 2013 Cumartesi

Escape Plan / Kaçış Planı (2013)

Director / Yönetmen:

Mikael Hafstörm

Screenplay / Senaryo:

Miles Chapman
Jason Keller (Arnell Jesko adıyla)

Story / Hikaye:

Miles Chapman

Cast / Kadro:

Sylvester Stallone
Arnold Schwarzenegger
Jim Caviezel (James Caviezel adıyla)
Faran Tahir
Amy Ryan
                                                              Sam Neill
                                                              Vincent D'Onofrio
                                                              Vinnie Jones
                                                              Curtis Jackson “50 Cent”
                                                              Matt Gerald
                                                              Caitriona Balfe
                                                              David Joseph Martinez
                                                              Alec Rayme
                                                              Christian Stokes
                                                              Graham Beckel
                                                              Rodney Feaster
                                                              David Leitch
                                                              Lydia Hull
                                                              Eric R. Salas
                                                              Brian Oerly
                                                              Jeff Chase
                                                              Michael Papajohn
                                                              Dieter Rauter
                                                              Jaylen Moore
                                                              Stephen Livaudais


Subject / Konu:

Colorado'daki Bendwater Federal Cezaevi. Kavga eden Ray tecrit bölümüne konulur. Ray, eline geçen çeşitli malzemeleri kullanır. Cezaevi otoparkında bir araba havaya uçar ve karmaşa olur. Ray, bu karmaşadan yararlanıp Cezaevi'nden kaçmayı başarır. Arkadaşlarının Ray'i bir telefon kulübesinin önünde bırakır. Ray, telefon ettikten sonra polislere yakalanır ve Cezaevi'ne götürülür.
Cezaevi müdürü, C.E.E. güvenlik başkanından Ray'in aslında bir mahkum olmadığını ve maksimum güvenlikli hapishanelere sızıp güvenlik seviyelerini test eden bir uzman olduğunu öğrenir. Ray, müdüre nasıl güvenlik zaafiyetlerini belirlediğini ve kaçtığını anlatır. Ray, bundan öncede tam 14 hapishaneden firar etmeyi başarmıştır.
Los Angeles. Ray, istihbarat avukatı Jessica'dan azılı suçluların kaldığı bir hapishanenin güvenliğini test etmesi için teklif alır. Görevi kabul eden Ray'e yeni bir kimlik çıkartılır.

New Orleans, Louisiana. Anthony Porthos adında İspanyol asıllı bir bombacı kimliğine bürünen Ray, elektroşok yapılarak aniden bir minibüse bindirilir. Nerede olduğunun tespit edilebilmesi için omuzuna yerleştirilen elektronik verici sökülür. İğneyle bayıltılan Ray, ayıldığında kendisini uluslararası bir hapishanede cam bir hücreye hapsedilmiş bulur.
Beklenmedik şeyler olduğunu farkına varan Ray, görevi istediği zaman iptal edebileceği tahliye kodunu Müdür Hobbes'a söyler. Ama Hobbes, böyle bir kodun geçerli olamayacağını söyler. Hapishaneyi gözlemleyen Ray, inanılmaz güvenlik önlemleri ve çok sıkı denetim olduğunu görür. Birbirinden belalı mahkumların olduğu hapishanede bir grup Ray'in üzerine giderken onu Emil Rottmayer isimli bir mahkum korur. Bankacılık sistemini tamamen çökertebilecek Victor Manheim isimli bir dahiyi tanıdığı için Hobbes tarafından yardımı istenen Emil, Ray'e sürekli sorular sorup durur. Tecrit bölümüne gitmek isteyen Ray, Emil'le kavga eder gibi görünüp amacına ulaşır.

Ray, Emil'e gerçek kimliğini açıklamak için kendisine 7,5 cm genişliğinde bir metal parça getirmesini ister. Emil, Hobbes'tan işkence görmek pahasına metali elde edip Ray'e getirmeyi başarır. Ray, görevini Emil'e açıklar. Hobbes'un hapishaneyi raporlarından yararlanarak firar edilemez bir yere dönüştürmeye çalıştığını söyler. Kendisinin hapishaneyi test etmek için değil tuzağa düşürmek için buraya getirdiklerini anlayan Ray, hapishaneden kaçabilmek için Emil'den bazı yardımlar ister. Kavga çıkarıp tekrar tecrit hücresine atılırlar. Ray, hücrelere tutulan yoğun ışığı Emil'den aldığı metalle somunlara yansıtır. Isı somunların açılmasını sağlar. Emil, hücresinde dikkati üzerine çekerken; Ray, hücre kamerasının görüntüsünü engelleyip somunları çıkan kapağı açar ve kanala girer. Kanalın sonuna ulaştığında hapishanelerinin devasa bir gemi olduğunu farkına varır. Hücresine geri döndüğü sırada tutunurken koparttığı su borusu, hücrelere su basmasına neden olur. Mahkumlar hücrelerden çıkartılır.

Hobbes, Anthony'nin Ray Breslin olduğunu ve hapishaneye ne amaçla gönderildiğini öğrenir. Ray'in direncini kırmak için kendisine ağır işkenceler yapılır. Ray, Emil sayesinde direnir ve pes etmez. Emil'le birlikte tedarik ettikleri malzemelerle nerede olduklarını tespit etmeye yarayacak bir alet yapar. Hobbes, Ray'in Emil'le yakınlığından rahatsız olur. Ray'i başka bir hücreye kapattırır. Yemekhane ile duşa gitmesini ve Emil'le görüşmesini yasak eder. Ray ise Hobbes'la Emil'den Victor Manheim'ın yerini bulmak karşılığında serbest kalmak için anlaşma yapar. Emil'i durumdan haberdar eden Ray, Hobbes'a yanlış bilgiler vermeye başlar. Emil'de Ray'in yaptığı aleti şüphelenilmeyecek Javed'e kullandırır ve sonucunu Ray'e getirir. Ray, yaptığı hesaplamalara göre Fas açıklarında oldukları sonucuna varır. Doktorun güvenini kazanmayı başaran Ray, doktor aracılığıyla Emil'in Fas'taki bağlantısına mesaj gönderir.

Ray'in hareketlerini inceleyen Hobbes, Ray'in yazdığı kitap doğrultusunda kaçmaya hazırlandığını düşünür. Ray'in bloğunda gardiyan sayısını 3 katına çıkartır. Ray ve Emil, mahkumlar arasında kavga çıkartıp büyük bir karışıklığa neden olurlar. Birkaç gardiyanı etkisiz hale getirirler. Ray, bir gardiyanın silahını ve saatini alır. Tüm kameraları etkisiz hale getirir. Ray, Emil ve Javed, kaçmak için harekete geçerler. Javed vurulur. Hareket dedektörlerini de etkisiz hale getiren Ray, bütün gücü kesmek için makine dairesine gider. Emil ve Javed'e da kendilerini almaya gelecek olan helikoptere ulaşmaları için yol gösterir. Yaralı Javed, Emil'e kendisinin yola devam edemeyecek durumda olduğunu söyler. Emil yola devam eder. Javed ise gardiyanlarla çatışıp can verir. Makine dairesine ulaşan Ray, geminin bütün gücünü kapatır.
Güverteye ulaşan Emil, güverteye inen helikoptere ulaşır. Bir süre gardiyanlarla çatışır. Vakit dolduğunda helikopter havalanır. Geminin gücü tekrar açılır. Hobbes'un kıstırdığını düşündüğü Ray, geminin gücü tekrar açılınca devreye giren tahliye tankının boşalttığı suyla birlikte geminin dışına çıkmayı başarır. Helikopter alçalıp Ray'i alır. Hobbes, helikoptere ateş etmeye başlar. Ray, güvertedeki petrol varillerine ateş edip Hobbes'un da bulunduğu güverteyi havaya uçurur. Helikopter, Ray ve Emil'i Fas sahillerine bırakır. Kendilerini almaya gelen araçtan Jessica iner. Emil'in kızı Jessica'nın, Ray'i bu tuzağa babasını kurtarması için düşürdüğü ve Emil'in Manheim'ın ta kendisi olduğu ortaya çıkar.

Comment / Yorum: 

İsveçli yönetmen Mikael Hafstörm'ün
 Hollywood’taki 5. sinema filmi olan Escape Plan / Kaçış Planı, Hollywood’un 2 aksiyon devi Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger’i bir araya getirdi. 80’li yılların ortasından beri birlikte film çevirmeleri gündeme gelen, ancak takvimleri çakıştığı için birlikte oynayamayan Stallone ve Schwarzenegger, Stallone’nin başı çektiği 2010 yapımı “The Expendables” ve 2012 yapımı “The Expendables 2” filmlerinde bir araya gelirler. Ancak Schwarzenegger, filmlerde daha ziyade konuk oyuncu olarak yer alır. Escape Plan’da ise Stallone ve Schwarzenegger, filmin ana karakterleri Ray Breslin ve Emil Rottmayer’i canlandırıp başrolleri paylaşırlar. Filmin yan kadrosunda da önemli isimler yer alır.

Yaklaşık 50.000.000 dolara mal olan film 6 Kasım 2013 itibariyle sadece Amerika genelinde 22.220.050 dolar hasılat elde etmeyi başardı. Film daha bazı ülkelerde gösterime girmedi. Vizyona girdiği ülkelerde ise gösterimi sürmekte.

Filmin finaline doğru artan aksiyon dozajı haricinde oldukça tutarlı ve eli yüzü düzgün bir senaryosu var. Bu aksiyon dozajını da 2 aksiyon yıldızının bir arada oluşuna bağlamak lazım. Çevirdiği kötü filmlerden dolayı iyi filmleri de görmezden gelinen ve yılın en kötülerine verilen Altın Ahududu’ya tam 10 kez layık görülen Sylvester Stallone ve 2005 yılında “25 yılın En Kötü Kaybedeni” Altın Ahududu’su verilen Arnold Schwarzenegger’in bu kez yergi yerine övgü alacakları muhakkak.
Kavga sahnelerinden birinde Sylvester Stallone, sağ ayak tendonundan sakatlık geçirdi.
Escape Plan, son yıllarda başarılı aksiyon üretmekte zorlanan Hollywood’un hem 2 büyük yıldızını bir araya getiren hem de başta sürükleyiciliğiyle türün meraklılarının beğenisini kazanacak bir yapım.


Imdb note: 7.2                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder