Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Mayıs 2012 Salı

The Wild One / Kanlı Hücum (1953)

Director / Yönetmen:

Laslo Benedek

Screenplay / Senaryo:

John Paxtow
Ben Maddow

Short Story / Kısa Hikaye:

Frank Rooney (from "The Cyclist")

Cast / Kadro :

Marlon Brando
Mary Murphy
Robert Keith
Lee Marvin
Jay C. Flippen
                                                            Peggy Maley
                                                            Hugh Sanders
                                                            Ray Teal
                                                            John Brown
                                                            Will Wright
                                                            Robert Osterloh
                                                            William Vedder
                                                            Yvonne Doughty

Subject / Konu:

Johnny ve motorcu çetesi, motorsiklet yarışları yapılan alana gelir. Birkaç karışıklığa neden olan çete, polisin uyarısı üzerine çaldıkları 2.'lik kupasıyla oradan uzaklaşırlar. Gittikleri kasabada benzin almak için dururlar. Bir kaza sonucu motorculardan biri yaralanır. Zaten polislerle arası pek iyi olmayan Johnny, kasabadaki polisten hoşlanmaz.
Kathy isimli güzel kızın peşinden ayrılmayan Johnny, Kathy'nin çalıştığı kafeteryada vakit geçirir ve onunla iletişim kurmaya çalışır. Kathy'nin kasaba polisinin kızı olduğunu öğrenen Johnny, önce kendisiyle iyi anlaşmaya çalışan polisi tersler, sonra da ani bir kararla kasabadan ayrılmaya karar verir.
Johnny ve çetesi kasabadan ayrılmak üzereyken Chino ve çetesi motorlarıyla kasabaya gelir. Kulüpleri dağılmadan önce bir arada olan Johnny ve Chino, Chino, Johnny'nin motorunda duran kupayı alınca kavgaya tutuşurlar. Bu esnada kasaba sakinlerinden Charlie, bir motorcuya çarpar. Chino, Charlie'yle münakaşa eder. Olaya müdahale etmeye çalışan kasaba polisi, sadece Chino'yu tutuklar. Polisin taraflı tutumu, Johnny'i sinirlendirir. Kathy ile tartışan Johnny, bir süre daha kasabada kalmaya karar verir.
Karanlık çökünce harekete geçen çete, önce santrali boşaltıp kasabanın dış dünyayla bağlantısını keser, sonra da Chino'yla münakaşa edip içeri atılmasına neden olan Charlie'yi bulup nezarethaneye Chino'nun yanına kapatır.
Johnny, Kathy'yi aramaya koyulur. Charlie'yi nezaretten çıkartan bazı kasabalılar, Charlie önderliğinde silahlanır ve çeteyi kasabadan defetmeye karar verir. Çeteden birkaç kişi, evine dönmeye çalışan Kathy'ye sarkıntılık yaparlar. Kathy'yi motorlarıyla çember içine alırlar. Bu sırada motoruyla gelen Johnny, Kathy'yi alır ve uzaklaşır. Kathy, Johnny'den hoşlansa da kaba tavırları yakınlaşmalarına engel olur.
Kasabalılar Johnny'yi yakalar ve bir arabaya bindirip götürürler. Olayı gören Kathy, durumu babasına anlatır. Polis, kasabalıların Johnny'yi dövdüğü yere gider ve yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmaya çalışır. Fırsatını bulup kaçan Johnny, motorunun yanına ulaşmayı başarır. Motoruna atlayan Johnny, ayaklanan kasabalıyı peşinde bulur. Kendisine fırlatılan demir levye, motorundan düşmesine neden olur. Hızla savrulan motor, yaşlı bir adamın ezilmesine neden olur. Galeyana gelen kasaba halkı, yaşlı adamı Johnny'nin öldürdüğünü söyler. Olay yerine gelen Şerif ve güvenlik kuvvetleri, Johnny'yi ve motorcuları tutuklar. Başta Charlie olmak üzere çoğu kasabalı, Johnny'nin en ağır cezayı alabilmesi için baskı yaparlar. Kathy, Johnny'nin söylendiği gibi kendisine sarkıntılık yapmadığını, tam kasabadan ayrılmak üzereyken kasabalıların onu yakalayıp dövdüğünü Şerif'e anlatır. Kaza anına şahit olan 2 kasabalı, Johnny'nin yaşlı adamı ezmediği yönünde ifade verir.
İfadeler ışığında suçsuz olduğu anlaşılan Johnny, serbest bırakılır. Şerif, motorculara derhal kasabadan ayrılmalarını söyler. Johnny, kafeteryaya gelir ve kahve içer. Gitmek üzereyken kupayı Kathy'ye bırakır. Motoruna atlayan Johnny, kasabadan gider.

Comment / Yorum:

Frank Rooney'nin "The Cyclist" adlı kısa hikayesinden sinemaya uyarlanan The Wild One, kendi türünün atası olarak kabul edilebilecek, üstelik hem kült hemde klasik olarak nitelendirilebilecek bir yapım. İstismar sinemasının alt türü olarak kabul edilen Biker (motorcu) türünün ilk örneği sayılan film, isyankar ve başına buyruk Johnny'nin önderliğindeki motorcu çetesinin bir kasabaya gelişiyle kasabalılarla çete arasında doğan gerilimin, Chino ve çetesi de kasabaya gelince yerini kaos ortamına bırakmasını anlatıyor.
Deri montlu, şapkalı, Triumph motorlu Johnny karakteri, kariyerinin başlarındaki Marlon Brando'yu ikonlaştırdı. Marlon Brando'nun filmde kendi motorsikleti olan 650 cc'lik Triumph Thunderbird'ü kullanmsı ve gerçek hayatında Johnny karakteriyle benzeşen asilikleri olması, ilgi uyandırdı. Filmdeki imajı, Marlon Brando'nun oyunculuk performansını gölgelemiş olsa da Marlon Brando'nun başarılı bir kompozisyon sergilediği yadsınamaz.
İsyankar anlatım tarzı, filmin olumsuz tepkiler de almasına neden oldu. Britanya'da gösterimi yasaklanan film, 1968 yılında yani film gösterime girdikten yaklaşık 15 yıl sonra yayınlanma izni aldı.
Filmde Lee Marvin'in canlandırdığı Chino karakteri, efsane motorcu Willie Forkner namı diğer Wino Willy'den esinlenerek yazıldı.
Türünün ilk örneği olması bile filmi izlenecekler listesinin üst sıralarına koymak için yeterli bir neden. Süresinin kısa olması ve farklı bir Marlon Brando performansı izleyeceğinizi bilmek; filmi çekici kılan diğer etkenler.

 

Imdb note : 6.9                              My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder