Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Mayıs 2012 Çarşamba

Bazıları Dayak Sever (1963)

Director / Yönetmen:

Mehmet Dinler

Screenplay / Senaryo:

Osman F. Seden
Bülent Oran

Cast / Kadro :

Fatma Girik
Orhan Günşıray
Öztürk Serengil
Ahmet Tarık Tekçe
Vahi Öz
Necdet Tosun
Selahattin İçsel
Yaşar Şener
                                                                Haydar Karaer
                                                                Zeki Tünay
                                                                Orhan Aykanat
                                                                Memduh Alpar
                                                                Hüseyin Salıcı
                                                                İlhan Hemşeri

Subject / Konu:

Hastalık pençesindeki yaşlı ve zengin amca, öldükten sonra mirasının yeğeni Fatoş'a kalması için bazı şartlar belirler. Buna göre Fatoş, mirası alabilmek için sevgilisi Öztürk'ten ayrılacak ve başka biriyle en az 3 yıl süreyle olmak üzere evlenecek, 4 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip Ahmet'e de bakacaktır.
Öztürk, dalavereler çeviren bir üçkağıtçıdır.
Amcası çok geçmeden ölünce; avukatları miras şartlarını bildirmek için Fatoş ile görüşür. Öztürk, mirasın elden kaçmaması için bir fikir bulur ve Fatoş'a hapiste yatan ve kısa süre sonra asılacak Kasımpaşa Canavarı lakaplı Orhan ile evlenmesini önerir. Fatoş, Orhan ile evlenmek için 150.000 lira karşılığında anlaşır.
Hapishanede nikah kıyıldıktan sonra evine dönüp yatağına giren Fatoş, yanında Orhan'ı bulur. Suçsuzluğu anlaşılan Orhan, serbest bırakılmıştır. Orhan'ın tahliye edilmesiyle planları altüst olan Öztürk, Orhan'dan kurtulmak için üzerine idama gitmesine neden olacak bir iftira atmaya karar verir. Orhan'ı önceden yalancı şahitlikle hapse düşüren Semih'i öldürüp cesedi Orhan'ın evine bırakır.
Orhan, Ahmet'le Fatoş'u evine götürünce yatak odasında Semih'in cesediyle karşılaşır. Öztürk'ün ihbarı üzerine polis, Orhan'ın evine baskın düzenler. Orhan ve Fatoş, başlarına bela olmasın diye ceseti dolaba saklarlar. Komiser, cesedi bulabilmek umuduyla evi araştırmaya başlar. Komiser, dolabın başına geldiğinde Fatoş ve Orhan korkuya kapılır. Ancak dolabın kapağı açıldığında cesedin koydukları yerde olmadığını görürler. Yan odaya geçtiklerinde ehliyetini arayan Orhan, sandığın kapağını açar ve Semih'in cesediyle karşılaşır. Fatoş'un cesedi görünce korkup çığlık atmasından şüphelenen Komiser, odaya geri dönüp sandığın kapağını açar. Ancak kısa süre önce sandığın içinde olan ceset, yine ortadan kaybolur. Fatoş, cesedi bu kez de yatağın içinde görür. Yatağın kabarıklığından şüphelenen Komiser, yorganı kaldırdığındaysa ceset yine ortadan kaybolur. Komiser, şüphelenmesine karşın bir delil bulamadığı için gider. Fatoş, Orhan ve Ahmet, Fatoş'un evine geri dönerler.
Semih'i öldürmeden önce Orhan'a karşı birlikte hareket etmeleri için yazdığı mektubun Semih'in cesedinin üzerinde olduğunu öğrenen Öztürk, adamlarıyla cesedi bulmak için işe koyulurlar.
Fatoş, banyoya girdiğinde Semih'in cesedinin küvette olduğunu görür. Silahla evi basan Öztürk, Komiser'i arar ve Semih'in cesediyle Katil Orhan'ın Fatoş'un evinde olduğunu bildirir. Küvetteki ceset yine ortadan kaybolur. Arap Bacı, cesedi çamaşır dolabında görür. Ancak herkes çamaşır dolabının yanına geldiğinde ceset, artık Arap Bacı'nın gördüğü yerde değildir.
Polisler Fatoş'un evine ulaşır. Ceset, polisler tarafından aransa da; sürekli yer değiştirdiği için bulunamaz. Gece Öztürk'ün adamları eve baskın yapar. Orhan adamlardan birini yakalamayı başarır. Orhan, adamı konuşturmaya çalışırken; Öztürk, pencerenin dışından fırlattığı bıçakla adamı öldürür. Bu kez 2 cesetle başbaşa kalan Orhan ve Fatoş, cesetleri denize atarak kurtulurlar. Eve döndüklerindeyse cesetleri evde bulurlar. Öztürk, Orhan'ı faka bastırmak için eve baskın yapar. Hemen ardından da polis çıkagelir. Öztürk, polislerin cesetleri bulmasını sağlar ve cinayetleri Orhan'ın üzerine yıkmaya çalışır. Ancak gerizekalı taklidi yapan Ahmet'in aslında bir polis olduğu, Öztürk'ün Semih'e yazdığı mektubu bulduğu ve Öztürk'ün katil olduğunu çözdüğü anlaşılınca; Öztürk, kaçmaya kalkar. Orhan, Öztürk'ü yakalar. Polisler, Öztürk'ü tutuklar. Formalite icabı evlenmiş olsalar da zamanla birbirlerine aşık olan Orhan ve Fatoş, atlattıkları maceraların ardından aşklarını yaşamaya koyulurlar.

Comment / Yorum:

Bazıları Dayak Sever, zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bir komedi filmi. Kariyerinin başlarındaki yönetmen Mehmet Dinler, Bazıları Dayak Sever'de yine bir komedi filmi olan 1962 yapımı "Erkeklik Öldü mü Atıf Bey?"adlı filmde birlikte çalıştığı Orhan Günşıray, Fatma Girik ve Ahmet Tarık Tekçe'yle tekrar bir araya gelir. Bu sefer oyuncu kadrosuna Öztürk Serengil ve Vahi Öz gibi 2 dev isim de dahil olur. Filmde ayrıca Necdet Tosun'u da Arap Bacı rolünde izliyoruz.
Oyunculuk performansları başarılı. En akılda kalan karakter, Ahmet Tarık Tekçe'nin canlandırdığı Ahmet Karakteri.
Filmde ana karakterleri canlandıran oyuncuların gerçek isimleri kullanılmış. (Orhan Günşıray - Orhan, Fatma Girik - Fatoş, Öztürk Serengil - Öztürk, Ahmet Tarık Tekçe - Ahmet)
Mehmet Dinler, Bazıları Dayak Sever'i 1971'de "Bebek Gibi Maşallah" ismiyle yeniden çeker. Necdet Tosun, bu filmde de Arap Bacı rolünü canlandırır.
Bazıları Dayak Sever, ne teknik olarak ne de senaryo bakımından üst düzey bir film olmasa da; güldürmeyi başaran eğlenceli bir komedi filmi. Film ayrıca Bebek Gibi Maşallah'ı seyredip beğenenlerin 2 film arasında kıyaslama yapmaları için de iyi bir fırsat olabilir.

Imdb note : - (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)     My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder