Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Night Passage / Karanlık Geçit (1957)

Director / Yönetmen:

James Neilson

Screenplay / Senaryo:

Borden Chase

Novel / Kitap:

Norman A. Fox (from "Night Passage")

Cast / Kadro :

James Stewart
Audie Murphy
Dan Duryea
Dianne Foster
Elaine Stewart
Brandon De Wilde
                                                           Jay C. Flippen
                                                           Herbert Anderson
                                                           Robert J. Wilke
                                                           Hugh Beaumont
                                                           Jack Elam
                                                           Tommy Cook
                                                           Paul Fix
                                                           Olive Carey
                                                           James Flavin
                                                           Donald Curtis
                                                           Ellen Corby
                                                           John Daheim
                                                           Kenny Williams
                                                           Frank Chase
                                                           Harold Goodwin
                                                           Harold 'Tommy' Hart
                                                           Jack C. Williams
                                                           Boyd Stockman
                                                           Henry Willls
                                                           Chuck Roberson
                                                           Willard W. Willingham
                                                           Polly Burson
                                                           Patsy Novak
                                                           Ted Mapes

Subject / Konu:

Tamir işleriyle uğraşan Grant Mclaine, demiryolu inşaatının yapıldığı Junction City'ye geri döner. Demiryolunda çalışanlar, 3 kez maaş treni soyulduğu için paralarını alamamaktan yakınmaktadır. Tamir işleri haricinde akordiyon da çalan Grant, insanları eğlendirdikten sonra kendisini çağıran Ben Kimball'la görüşmek üzere doğru yola koyulur. Yemek yemek için girdiği kafeteryada Charlotte'a rastlar. Bir süre Charlotte'la sohbet eden Grant, Charlotte'a daha önce bir sürüyü çalıp atıyla gitmesine izin verdiği için başını belaya sokan Uticalı Çocuk hakkında sorular sorar. Daha sonra Ben'in yanına giden Grant, işçilerin maaşlarını taşıması için teklif alır. Bir zamanlar evlenmek istediği şimdiyse Ben'in karısı olan Verna'nın araya girmesiyle teklifi kabul eder ve 10.000 doları götürmek üzere alır.
Yoldayken kurtardığı çocuk Joey ile yolculuğuna devam eden Grant, Joey'nin 2 azılı hırsız olan Uticalı Çocuk ve Whitey Harbin'in soygununa şahit olduğu için peşindeki adam tarafından yakalanmaya çalışıldığını öğrenir.
Whitey Harbin, Uticalı Çocuk itiraz etse de maaş trenini 4. kez soymaya karar verir. Treni durdurabilmek için su deposunu tren yolunun üzerine devirirler. Ancak tren depoyu parçalayıp yoluna devam eder. Trene atlayan Uticalı Çocuk ise makinistin yanına ulaşıp treni durdurmayı başarır.
Hırsızlar, tren kasasında para olmaması üzerine yolcuları trenden aşağıya indirip aramaya karar verirler. Grant, trenden indikleri sırada gömeğinin içinde sakladığı paraları çocuğun yemek kutusunun içine koyar.
Parayı bulamayan çete, Verna'yı esir alır ve Ben'e parayı getirince karısını geri alabileceğini söyler. Grant, çeteden birinin darbesiyle düşüp sersemler. Joey, tekrar çetenin eline düşer ve böylece işçilerin maaşlarının yer aldığı kutu, çete farkında olmasa da ellerine geçmiş olur.
Tren, Junction City'ye ulaştığında maaşlarının yine gelmediğini gören işçiler isyan eder ve şayet sabaha kadar maaşları ödenmezse demiryolu inşaatından ayrılacaklarını Ben'e ilan ederler.
Çetenin peşine düşen Grant, Uticalı Çocuk'u sevdiği için peşinden gelen Charlotte'un başını beladan kurtarır. Çetenin içki içtikleri bara gelen Grant, işsiz olduğu için onların arasına katılmak istediğini söyler. Uticalı Çocuk'un Grant'in kardeşi olduğu ve aralarının pek iyi olmadığı ortaya çıkar. Whitey, Grant'i çeteye almaya karar verir. Grant ve Uticalı Çocuk barın dışına çıkıp konuşurlar. Grant, ne amaçla geldiğini, parayı, Verna'yı ve Joey'yi alıp gitmek istediğini Uticalı Çocuk'a açıklar. Uticalı Çocuk, sadece parayı alıp gitmesi için 10 dakikası olduğunu söyler. Ardından Charlotte'la konuşan Uticalı Çocuk, evlenme teklif eder. Charlotte ise Uticalı Çocuk'a Grant gibi birisi olmasını ve artık pis işlerden elini çekmesini söyler.
Bara döndüklerinde Grant'in maaşları taşıyan kişi olduğunu bilen bir adamın gelişi işleri karıştırır. Barda kargaşa çıkar. Parayı ve Joey'yi yanına alan Uticalı Çocuk kaçar. Barın altından kaçmayı başaran Grant ise Verna ve Charlotte'u yanına alıp Uticalı Çocuk'un ardından gider. Whitey ve çetesi de Grant'in peşine takılır. Whitey'nin çetesi, Grant'i değirmende kıstırır. Grant, Verna'yı bir çeşit teleferikle göndermeyi başarır ve Whitey'nin adamlarıyla vuruşmaya başlar. Grant'i bir süre tepeden seyreden Uticalı Çocuk, Joey'nin Grant'in yanına gittiğini görünce ağabeyine yardım etmeye karar verir. Whitey, Uticalı Çocuk'u; Grant'te Whitey'yi öldürür.
Kardeşini gömen Grant, Charlotte ve Joey ile atlara atlayıp kasabaya doğru yol alır. Kasabaya vardığında parayı Ben'e teslim eder. Maaşlarının geldiğini gören işçiler mutluluktan havalara uçar. Grant, kendisine verilen işi yerine getirdiği için işi başarmasına karşılık demiryolunda vadedilen yeni işine de kavuşmuş olur.

Comment / Yorum:

Oyuncu James Stewart ve yönetmen Anthony Mann, 1953 - 1955 arasında 3'ü western olmak üzere toplam 6 filmde bir araya geldi. 1957 yılında Night Passage filmini yönetmesi için teklif götürülen Anthony Mann, senaryonun kötü olduğunu, Audie Murphy'nin pek etkileyici bir oyuncu olmadığını ve 1.91'lik James Stewart'la 1.73'lük Audie Murphy'yi kardeş rolünde oynatmanın inandırıcı olmayacağını gerekçe göstererek projeyi geri çevirdi. Mann'in bu tavrı üzerine James Stewart, Mann'le bir daha asla konuşmadı ve aynı projede yer almadı.
Anthony Mann'den sonra proje genellikle televizyonda yaptığı çalışmalarla tanınan James Neilson'a önerildi. James Neilson, teklifi kabul etti. Norman A. Fox'un aynı isimli romanından Borden Chase'in senaryolaştırdığı film, sinemalarda yine 1957 yapımı "The Delinquents / Suçlular" adlı filmle birlikte çift bilet karşılığı gösterildi.
2. Dünya Savaşı'na katılıp en çok madalya kazanan Amerikan askeri olan Audie Murphy, halkının çok sevdiği bir ulusal kahraman olunca; Hollywood bu durumu hem kendisi, hemde Audie Murphy için fırsata çevirmekte geç kalmadı. 1948 yılında oyunculuğa başlayan ve genellikle western ve savaş tarzı filmlerde rol alan Audie Murphy, James Stewart gibi bir devle birlikte rol aldığı Night Passage'da 2. adam rolünü üstlendi. Film, kariyerinin önemli bir döneminde olan ve bu dönemde "Rear Window / Arka Pencere", "The Man Who Knew Too Much / Çok Şey Bilen Adam" gibi büyük işlere imza atan James Stewart'ın vasat sayılabilecek filmlerinden biri oldu.
Night Passage, western türünü sevenler için sıkılmadan seyredebilecekleri bir alternatif olabilir.

Imdb note : 6.6                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder