Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Mayıs 2012 Pazar

You Will Meet A Tall Dark Stranger / Uzun Boylu Esmer Adam (2010)

Director / Yönetmen:

Woody Allen

Screenplay / Senaryo:

Woody Allen

Cast / Kadro :

Antonio Banderas
Josh Brolin
Anthony Hopkins
Gemma Jones
Freida Pinto
Naomi Watts
Lucy Punch
Roger Ashton - Griffiths
Amanda Lawrence
                                                             Pauline Collins
                                                             Fenella Woolgar
                                                             Ewan Bremner
                                                             Neil Jackson
                                                             Jim Piddock
                                                             Theo James
                                                             Alex Macqueen
                                                             Rupert Frazer
                                                             Kelly Harrison
                                                             Eleanor Gecks
                                                             Anna Friel
                                                             Christian Mckay
                                                             Philip Glenister
                                                             Jonathan Ryland
                                                             Pearce Quigley
                                                             Lynda Baron
                                                             Robert Portal
                                                             Christopher Fulford
                                                             Johnny Harris
                                                             Anupam Kher
                                                             Meera Syal
                                                             Joanna David
                                                             Geoffrey Hutchings
                                                             Natalie Walter
                                                             Shaheen Khan

Subject / Konu:

Helena, medyuma gider. Medyum, Helena'yı görür görmez kendini suçlayan bir tip olduğunu farkına varır. Helena, medyuma hayatını anlatmaya başlar. Kocası Alfie'nin spor yapmaya ve kendisine özen göstermeye başlayıp, ardından boşanmaları Helena'nın sinir krizine girmesine neden olur. Kızı Sally'nin Roy'la evlenip eğitimin heba ettiğini söyler. Roy'un başarılı bir roman yazdıktan sonra iş deneyimlerinde sürekli başarısız olmasından yakınır.
Romanını tamamlamaya çalışan Roy, sürekli Sally ile tartışmaktadır. Halbuki birbirlerine ilk görüşte aşık olan çiftin, mutlu bir geçmişi vardır. Roy'un pencereden gördüğü yeni taşınan güzel komşu, ilgisini çeker. Sally, galeride çalışmaya başlar. Patronu Greg'den hoşlanır. Roy'un güzel komşusuna ilgisi giderek artar. Ancak güzel komşusunu bir erkekle sevişirken görür.
Alfie, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine birkaç kadınla çıkar. Genç arkadaşlarıyla takılmaya çalışır. Ancak bu denemelerinden memnun kalmaz. Alfie, kızı Sally'yle buluşur ve Charmaine isimli bir oyuncuyla evleneceğini açıklar. Alfie'nin yarı yaşındaki biriyle evleneceğini öğrenen Helena, yine krize girer. Medyumu Helena'ya üzülmemesini, kendisinin de hayatına bir erkek gireceğini söyler.
Alfie, Roy ve Sally'yi Charmaine'le tanıştırmak için akşam yemeğine davet eder. Nasıl tanıştıklarını anlatırken yalan söyler. Çünkü aslında Charmaine bir hayat kadınıdır ve Alfie ile Charmaine'in ilişkileri bu münasebetle başlamıştır.
Roy, yağmurlu bir günde güzel komşusunu yemeğe davet eder. Komşusu bu daveti kabul eder. Roy, adının Dia olduğunu öğrendiği güzel komşusuyla samimice sohbet etmeye çalışır. Kendisini soyunuk halde biriryle sevişirken gördüğünü ve çok etkilendiğini itiraf eder. Dia, Roy'a gördüğü kişinin Brüksel'de çalışan nişanlısı Alan olduğunu söyler. Dia, babası roman çevirileri yapan bir yazar olduğu için kendisine romanı hakkında yardımcı olabileceğini söyler.
Greg, karısı gelemeyeceği için elinde kalan opera biletlerini Roy'la birlikte gitmesi için Sally'ye vermek ister. Sally, operaya gitmeyi çok istediğini ancak Roy'un gelemeyeceğini söyler. Bunun üzerine Greg, operaya beraber gitmeyi teklif eder. Sally ve Greg, keyifli bir gece geçirirler.
Dia ve Roy, öğleden sonraları sık sık görüşmeye başlarlar. Kısa süre sonra evlenecek olan Dia, Roy'a evlilik konusunda kafasının karıştığını, çünkü kendisiyle flört etmekten hoşlandığını itiraf eder.
Evlenen Alfie ve Charmaine, yeni aldıkalrı eve taşınırlar. Spor salonuna gittiklerinde Charmaine erkeklerin ilgisini çeker.
Sally, galeride birlikte çalıştığı Iris'in Greg'le ilişkisi olduğunu öğrenir. Bu haberle deliye dönen Sally, eve gelip Roy'un çalışmamasından yakınır. Roy'u arayan yayımcı, Roy'un romanını yayınlamama kararı aldıklarını bildirir. Bir de üzerine Helena'nın gelip medyumdan duyduklarını anlatması; herkesin birbirine gireceği bir tartışmaya neden olur. Kapıyı vurup evden çıkan Roy, Dia'nın nişanlısıyla dışarı çıktığını görür. Telefonu çalan Roy, etkileyici ilk romanını tamamlamış ama henüz hiçbir yayımcıya vermemiş arkadaşı Strangler'ın trafik kazasında öldüğünü ve diğer arkadaşı Mike'ın da komaya girdiğini öğrenir. Romanın taslağını Strangler'ın evinden çalan Roy, romanı kendi adına kullanmaya karar verir.
Alfie ile Charmaine arasında anlaşmazlıklar baş gösterir.
Sally, kendi galerisini açmaya ve Roy'dan boşanmaya karar verir.
Dia, Roy'u ailesiyle tanıştırır. Babası, Roy'un romanı hakkında olumlu eleştiriler yapar. Dia, Alan'la evlilik hazırlıklarını tamamlamış olmasına rağmen Roy'la aşk yaşar.
Alfie, Charmaine'in aşırı harcamaları ve işteki aksilikler yüzünden ciddi parasal sıkıntılara sürüklenir. Charmaine spor salonundan biriyle flört etmeye başlar.
Dia, Alan'la evlenmekten vazgeçtiğini ve başka birine aşık olduğunu söyleyince; Alan ve ailesinden büyük tepki görür.
Helena, Sally'yi yeni erkek arkadaşı Jonathan'la tanıştırır. Sally, açmayı planladığı galeri için Helena'dan destek ister. Sally, Greg'e hislerini açıkça söylese de; Greg'den ümit ettiği karşılığı alamaz.
Charmaine, otelde spor salonundaki flörtüyle buluşur. Alfie, Charmaine'i otelden çıkarken görür ve şüpheye kapılır.
Roy, Dia'nın yanına taşınır. Roy, Strangler'dan çaldığı romanla yayımcının ilgisini çekmeyi başarır. Bu roman, Roy'a bütün kapıları açar.
Alfie, Helena'yla yemeğe çıkar. Çok büyük bir hata yaptığını söyler ve tekrar bir araya gelme şanslarının olup olmadığını sorar. Helena, bir erkek arkadaşı olduğunu ve artık kendine yeni bir yaşam kurduğunu söyler.
Spor salonuna giden Alfie, Charmaine'i sevgilisiyle sevişirken yakalar. Alfie, adamın üzerine gitmeye çalışsa da; genç adam tarafından dayak yer.
Jonathan, ruh çağırma seansıyla ölen karısından Helena ile birlikte olmak için izin isteyemeyince; Helena sinirlenir ve gider.
Roy, romanı yayınlanıp başarıya ulaştıktan ve Dia'yla evlendikten sonra eski arkadaşlarıyla görüşür. Konu Strangler ve Mike'tan açılınca; Roy, bir yanlış anlaşılma sonucu aslında Strangler'ın değil Mike'ın öldüğünü ve Strangler'ın hala komada olduğunu öğrenir. Strangler'ın durumu belirsiz olmasına karşın iyileşme ihtimali de bulunmaktadır.
Charmaine, Alfie'ye hamile olduğunu açıklar. Alfie ise bebeğin kendisinden olup olmadığına ancak DNA testiyle inanabileceğini söyler.
Sally, Helena'ya biraz daha fazla paraya ihtiyaç duyabileceğini söylemek için gider. Fakat Helena, medyumunun direktifiyle Sally'ye para vermekten vazgeçer. Tüm güvencesi Helena'dan alacağı para olan Sally, bu kararla çılgına döner.
Roy, arkadaşlarıyla hastahanedeki Strangler'ı görmeye gider. Arkadaşlarından birinin Roy'un kitap çıkarttığından bahsetmesi ve kitabın konusu hakkında konuşması sonucu, komadaki Strangler, göz kapağıyla tepki vermeye başlar. Şayet Strangler komadan çıkarsa kazandığı herşeyi kaybedebileceğini bilen Roy, korkuyla Strangler'ın yanından uzaklaşır.
Jonathan, Helena'ya ölen karısıyla irtibata geçtiğini ve evlilik için izin aldığını bildirir.

Comment / Yorum:

Londra'da ardarda 3 film çeken Woody Allen, Londra'dan sonra Barcelona'ya gitmiş ve "Vicky Cristina Barcelona" adlı filmi çekmişti. Bu filmden sonra Amerika'ya dönüp "Whatever Works" adlı filmi çeken Allen'ın Avrupa macerasını sonlandırdığı sanılmıştı. Ancak Allen, sanılanın aksine tekrar Londra'ya gitti ve hatırı sayılır bir oyuncu kadrosuyla You Will Meet A Tall Dark Stranger'ı çekti. Film, yaklaşık 22.000.000 dolara mal oldu.
Filmin oyuncu kadrosu Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Naomi Watts, Josh Brolin gibi Hollywood yıldızları ve her geçen gün adından biraz daha söz ettirmeyi başaran Freida Pinto ile dikkat çekiyor. Ama tüm bu yıldızlara karşın filmin ön plandaki oyuncusunun Helena rolüyle harikalar yaratan Gemma Jones olduğu söylenebilir. Antonio Banderas'ı karizmatik patron Greg, Anthony Hopkins'i karısından ayrılıp hayatının akışını değiştirmeye çalışan Alfie, Naomi Watts'ı annesi ve kocasından bunalıp patronuna vurulan Sally, Josh Brolin'i şansın yardımıyla hem ilişki hem kariyer bakımından fırsatlar yakalayan başarısız yazar Roy ve Freida Pinto'yu da güzel komşu Dia rollerinde izliyoruz. Filmin anlatıcısı ise Zak Orth.
You Will Meet A Tall Dark Stranger, Woody Allen dehasından izler taşıyan ve zaman zaman keyif veren bir film. Ama elbette usta yönetmenin başyapıtlarıyla kıyaslanacak seviyede bir film değil. Çünkü söz konusu bir Woody Allen filmiyse çıta ister istemez çok yukarıda duruyor. Buna karşın You Will Meet A Tall Dark Stranger, keyifli senaryosu ve enteresan isimleri bir araya getirmeyi başaran müthiş oyuncu kadrosuyla özellikle Woody Allen hayranlarının beğenisini kazanabilecek bir yapım.

Imdb note : 6.3                              My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder