Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Mayıs 2012 Salı

Namuslu (1984)

Director / Yönetmen:

Ertem Eğilmez

Screenplay / Senaryo:

Başar Sabuncu

Cast / Kadro :

Şener Şen
Ayşen Gruda
Adile Naşit
Erdal Özyağcılar
Ergün Uçucu
Necati Bilgiç
Zihni Küçümen
Metin Çeliker
Tuncer Sevi
                                                            Bilge Zobu
                                                            Ali Şen
                                                            Haşmet Zeybek
                                                            Yaşar Güner
                                                            Metin Çekmez
                                                            Metin Çeliker
                                                            Sevim Çalışgir
                                                            Oktay Güzeloğlu
                                                            Dursun Ali Sarıoğlu
                                                            Levend Yılmaz
                                                            Sevil Uluyol
                                                            Kadri Ögelman

Subject / Konu:

Ali Rıza, dar gelirli olmasına karşın namuslu bir yaşam sürmektedir. Değil iş arkadaşlarından; karısından, kaynanasından ve oğlundan bile saygı görmemektedir. Ali Rıza, bankadan tahsil ettiği büyük miktarda parayı çaldırır. Ali Rıza şirkete döndüğünde; iş arkadaşları ona inanmak yerine çaldığını düşündükleri paradan nemalanmaya çalışırlar. Hatta bu uğurda Ali Rıza'nın soyuşunu daha inandırcı hale sokmak isterler ve Ali Rıza'yı tartaklayıp kıyafetlerini paralarlar.
Ali Rıza'ya karşı en basit memurdan genel müdüre kadar herkesin tavrı değişir. Herkes, Ali Rıza'nın emrine amade olur. Ali Rıza, ne yapsa da ne etse de; namuslu olduğuna insanları inandıramaz. Ali Rıza'ya en çok koyan ise ailesinin kendisini hırsız gibi görmesi olur.
Hep okuyup adam olmasını hayal ettiği oğlu, babasının istediği gibi birisi olmak yerine para peşinde koşan dayısını örnek alır.
Komşular ve mahalleli de şirkettekilerden geri kalmaz ve Ali Rıza'yı kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığıyla el üstünde tutarlar. Kimseye namuslu olduğunu anlatmayı başaramayan Ali Rıza, kendisini namussuzmuş gibi gösterip çevresindekilerden para toplamaya başlar. Paralarını gönül rahatlığıyla Ali Rıza'ya verenler, kendilerini Ali Rıza'nın çaldığına inandıkları paraya ortak ettiklerini zannederler.
Ali Rıza'nın namussuz olmadığı ve topladığı paralarla gemiye binip kaçacağı bilgisi kulaktan kulağa yayılır. Ali Rıza'yı yakalamak için bahsi geçen geminin kalkacağı yere gidenler, hareket eden gemiyi yakalayamazlar. Namuslu Ali Rıza, kendini uyanık zannedenlerden topladığı hatırı sayılır parayla uzaklaşır gider.

Comment / Yorum:

Namuslu, 1985 yılında çektiği "Çıplak Vatandaş" filmiyle yönetmenlik kariyerine başlayan ve bu tarihten itibaren kendi senaryolarını kendisi filme çeken Başar Sabuncu'nun başka bir yönetmen için yazdığı son senaryo. 1984 yapımı film, Ertem Eğilmez'in son filmlerinden biri. (sondan 3. filmi)
Film, tür olarak komedram olarak nitelense de; kara mizah özellikleri de taşımakta. Namuslu memur Ali Rıza'nın yaşadığı soyulma vakasından sonra masumiyetini kanıtlayamamasını ve çevresindeki herkes tarafından sömürülmeye çalışılmasını anlatan film, güldürdüğü kadar sistem eleştirisi de yapmayı da başaran bir yapım.
Namuslu, Türk sinemasının komedi denildiğinde alkla ilk gelen isimlerinden biri olan Şener Şen'in karakter oyunculuğundan başrole terfi ettiği ilk film olma özelliğini taşıyor. Ayşen Gruda, Adile Naşit ve Erdal Özyağcılar filmin diğer ağır topları. Oyunculuk performansları oldukça iyi.
Namuslu namussuz repliğiyle akıllara kazınan film, toplumun genel algısını yansıtan ve güldürürken düşündüren bir yapım. Namuslu, bir başyapıt olmasa da kaliteli bir karah mizah.

Imdb note : 7.9                              My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder