Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Annie Hall (1977)

Director / Yönetmen:

Woody Allen

Screenplay / Senaryo:

Woody Allen
Marshall Brickman

Cast / Kadro :

Woody Allen
Diane Keaton
Tony Roberts
Carol Kane
Paul Simon
Shelley Duvall
Janet Margolin
Christopher Walken
                                                           Colleen Dewhurst
                                                           Donald Symington
                                                           Jeff Goldblum
                                                           Sigourney Weaver

Subject / Konu:

40 yaşına gelen Alvy, sevgilisi Annie'den ayrılmış ve orta yaş krizine girmeye başlamıştır. Bu ayrılığın neden başına geldiğini irdeleyen Alvy, çocukluğundan itibaren kendini incelemeye başlar.
2. Dünya Savaşı sırasında Brooklyn'de bir çocuk olan Alvy, evrenin sürekli genişlediği için patlayacağını düşünen depresif bir çocuktur. Babası lunaparkta çalıştığı için eğlence treninin altında yaşamaktadırlar. Sınıfındaki kızları öpen Alvy'nin 6 yaşındayken bile kafasında kızlar vardır.
Bir komedyen olan Alvy, Annie'yle sinemaya gitmek için buluşur. Ancak Annie birkaç dakika geç kaldığı için Alvy, filme girmek istemez. Bunun üzerine Alvy'nin seçimi olan Acı ve Merhamet isimli 4 saatlik Nazi belgeseline giderler. Alvy, bilet kuyruğunda hem Annie'yle tartışır hemde arkasındaki adamın yüksek sesli yorumlarını dinlemekten bunalır.
Alvy, Annie ile uzun süredir seks yapmadıklarından ve eskiden ilişkilerinin böyle olmadığından yakınır. Alvy, Annie'nin hatırlatması sonucu eski karısı Allyson'u anımsar. Güzel, akıllı ve istekli Allyson'ı neden istemediği üzerine düşünür.
Alvy, Annie'ye ilk aşkının kim olduğunu sorar. Annie, eski erkek arkadaşlarını anlatır. Alvy, eski kaprisli ve entellektüel kız arkadaşıyla yaşadıklarını hatırlar.
Alvy, arkadaşıyla tenis oynamaya gider. Yolda arkadaşına yahudi olduğu için sürekli aşağlandığından bahseder. Arkadaşı da sürekli California'ya taşınmaları gerektiğini söyler. Korta gittiklerinde arkadaşının kız arkadaşı ve Annie Hall adlı kız, çiftler maçı yapmak için onları beklemektedir. Maçın ardından Annie, Alvy'ye sıcak davranır ve onu arabasıyla evine bırakmayı teklif eder. Annie'nin daveti üzerine Annie'nin evine giderler. Annie'nin sahneye çıkıp şarkı söyleyeceğini öğrenen Alvy, Annie'yi izlemeye gider. Sahne aldığı yerde izleyicilerin ilgisini çekmeyi başaramayan Annie, bir daha şarkı söylememeye karar verir. Alvy ise Annie'yi olumlu yönde motive eder. Yemek yerler. Yemeğin ardından ilk kez birlikte olurlar.
İlişkileri kısa sürede aşka dönüşür. Alvy, Annie'ye çeşitli kurslara gitmesi için baskı yapar. Annie, Alvy'nin yanına taşınır. Her ilişkiye girmelerinden önce Annie'nin kafa buldurucu şeyler içmesi Alvy'nin tepki göstermesine neden olur.
Alvy, üniversitede gösteri yaptıktan sonra Annie'nin ailesiyle tanışmak için evlerine yemeğe gider.
Annie'yi öğretmeninden kıskanan Alvy, Annie'yi takip eder. Bu olay, tartışmalarına neden olur.
Bitmek bilmeyen tartışmaları gitgide alevlenince Annie, Alvy'yi terkeder. Alvy, arkadaşının tanıştırdığı bir kızla birlikte olur. Kızla yatakta olduğu sırada Annie arar. Sesi kötü gelen Annie, Alvy'den hemen evine gelmesini ister. Alvy, acele şekilde Annie'nin evine gider. Annie'nin Alvy'yi çağırma nedeni banyosundaki örümcektir. Alvy, banyodaki örümcekleri öldürür. Annie, Alvy'den kalmasını ister. Birlikte olurlar ve ilişkilerine bıraktıkları yerden devam etmeye karar verirler. Alvy'nin çocukluğunun geçtiği yere gidip güzel bir gün geçirirler.
Annie, şarkı söylediği yerde bir yapımcının ilgisini çeker. Yapımcı, Annie ve Alvy'yi gittikleri yere davet etse de; Alvy, bahane bulur ve gitmek istemez.
Annie ve Alvy, Noel'i geçirmek için California'ya taşınan arkadaşlarının yanına giderler. Annie, oradaki hayattan ve daha önce görüştüğü yapımcının söylediklerinden etkilenir. Alvy ise New York'u özler. New York'a dönerlerken artık ayrılmaları gerektiğini birbirlerine itiraf ederler. Herkes kendi eşyasını alır ve ayrılırlar. Alvy, ne yaparsa yapsın Annie'yi aklından çıkartamaz. Annie'nin California'da yaşadığını öğrenen Alvy, Annie'yi ikna edip New York'a geri getirebilmek için California'ya gider. Annie ile buluşan Alvy, ne kadar uğraşsa da Annie'yi New York'a dönmeye razı edemez. Alvy, iyi araba kullanamadığı için kiraladığı arabayla birkaç araca çarpınca nezarete atılır.
Alvy, Annie ile yaşadıklarını yazıp oyunlaştırır. Sadece finali farklı yazar. Oyunun finalinde Annie ve Alvy tekrar bir araya gelirler.
Alvy, Annie'nin New York'a döndüğünü ve bir adamla Soho'da yaşadığını öğrenir. Bir yemekte buluşurlar, Alvy eski mutlu günlerini anımsar. Yemeğin ardından herkes kendi hayatına doğru yol alır.

Comment / Yorum:

Woody Allen'ın senaryosunu Marshall Brickman'la yazdığı, ayrıca yönetmenliğini ve başrolünü de üstlendiği Annie Hall, yaklaşık 4.000.000 dolara mal oldu ve Amerika'da 38.251.425 dolar hasılat elde etti.
Annie Hall, Woody Allen sinemasının olgunlaşma döneminin ilk örneklerinden biri. Woody Allen, çoğu filminde yaptığı gibi bu filmde de hayatından kesitler kullanmış. Bunun en belirgin izleri; siyasi göndermeler, yahudilikle ilgili espriler, New York tutkusu ve elbette başarısız kadın - erkek ilişkileri. Ayrıca Woody Allen'ın başrolü paylaştığı Diane Keaton'la gerçek hayatta da fırtınalı bir birliktelik yaşamış olduğunu da unutmamak gerekir. Kaldı ki Diane Keaton'ın gerçek adının Diane Hall ve lakabının da Annie olması, bu konuyla ilgili herşeyi açıklıyor zaten.
Alvy karakteri, Woody Allen'ın kendisiyle büyük benzerlikler taşıyan ve ustanın bir çok filminde rastlayabileceğimiz türden bir karakter. Woody Allen, Annie Hall'daki performansıyla "En iyi erkek oyuncu" dalında Oscar ve Bafta'ya aday gösterildi, ancak 2 ödülü de kazanamadı. Oscar'ı Woody Allen ile "Saturday Night Fever / Cumartesi Gecesi Ateşi" filmindeki performansıyla sivrilen John Travolta arasından "Goodbye Girl / Elveda Güzelim" filmindeki performansıyla sıyrılmayı başaran Richard Dreyfuss kazandı. Böylece Annie Hall, 5 ana dalda Oscar kazanma şansını yitirmiş oldu.
"En iyi film", "En iyi yönetmen", "En iyi senaryo" ve "En iyi kadın oyuncu" dallarında Oscar'ı kazanmayı başaran Annie Hall, ana dalları domine ederek; senenin popüler filmi "Star Wars / Yıldız Savaşları"un sadece teknik dallarla yetinmesine sebep oldu. Ayrıca Annie Hall, 93 dakikalık süresiyle 1955 yapımı, 91 dakikalık Marty'den sonra "En iyi film" dalında Oscar kazanan en kısa süreli film oldu.
Toplamda 29 ödül ve 7 adaylık kazanan filmin en güçlü taraflarından biri de Diane Keaton'ın performansı oldu. Diane Keaton aralarında Oscar, Altın Küre ve Bafta'nın da olduğu 7 ödüle aday gösterildi ve hepsini kazanmayı başardı.
Annie Hall, 1992 yılında Ulusal Film Koruma Heyeti tarafından Ulusal Film Arşivi'ne eklendi. Film, Premiere'in 2006 yılında yaptığı oylamada "Tüm zamanların en büyük 50 komedi filmi" arasına girdi. 2008 yılında Amerikan Film Enstitüsü'nün belirlediği "En büyük 10 romantik komedi film" listesinde 2. sırada yer aldı.
Filmde daha sonraki yıllarda önemli rollerde izleyeceğimiz Christopher Walken'ı küçük bir rolde, Jeff Goldblum ve Sigourney Weaver'ı ise figüran olarak izliyoruz.
Filmden çıkartılan Annie ile Alvy'nin cehennemi ziyaret ettiği fantastik sahne, daha sonra Woody Allen tarafından yeniden yazıldı ve 1997 yılında çektiği "Deconstructing Harry / Yaramaz Harry" adlı filmde kullanıldı.
Woody Allen, zamanla sarpasaran ama bir taraftan da vazgeçilemeyen bir ilişkiyi anlattığı bu müthiş komedisine filmi özetleyen bir fıkrayla son noktayı koymuş;
"Adamın biri günün birinde bir psikoloğa gitmiş ve şöyle demiş:
- Doktor, erkek kardeşim delirdi. Kendini tavuk zannediyor.
Doktor da:
- İyi ama neden onu tedavi ettirmiyorsun?
Adam şöyle demiş:
- Ettirirdim ama yumurtalarına ihtiyacım var."

Imdb note : 8.2                              My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder