Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Mayıs 2012 Cuma

A La Folie ... Pas Du Tout / He Loves Me ... He Loves Me Not / Seviyor ... Sevmiyor (2002)

Director / Yönetmen:

Laetitia Colombani

Screenplay / Senaryo:

Laetitia Colombani
Caroline Thivel

Cast / Kadro :

Audrey Tautou
Samuel Le Bihan
Isabelle Carre
Sophie Guillemin
Clement Sibony
Eloide Navarre
Eric Savin
Vania Vilers
                                                                Michele Garay
                                                                Catherine Cyler
                                                                Mathilde Blache
                                                                Charles Chevalier
                                                                Michael Mourot
                                                                Yannick Alnet
                                                                Nathalie Krebs
                                                                Sophie Vaslot
                                                                Patrice Saunier

Subject / Konu:

Angelique, tanışma yıldönümleri için sevgilisi olan kardiyolog Loic Le Garrec'e gül gönderir. Okula giden Angelique, Hanska bursunu kazandığını öğrenir. Hocası sıkı çalışmasını, çünkü Eylül'e kadar 15 resim teslim etmek zorunda olduğunu söyler. Okuldan sonra çalıştığı bara gider.
David, Angelique'i sevmektedir. Ancak Angelique, tüm kalbiyle Loic'e bağlıdır. Evli olan Loic'in karısı Rachel, 5 aylık hamiledir. Angelique, Loic'in er geç karısından boşanacağına emindir.
Angelique, Loic'e sürprizler yapar. Loic'in doğumgünü için hazırlanır ve beklemeye koyulur. Ama Loic gelmez. Loic'i Rachel'le mutlu şekilde gören Angelique, scooter tarzı motoruyla kaza yapar ve kolunu yaralar. David, Angelique'i tedavi eder.
Rachel, geçirdiği kaza sonucu düşük yapar ve bebeğini kaybeder. Loic, sık sık Rachel'le kavga etmeye başlar. Rachel, evi terkeder.
Angelique, Loic'le Floransa'ya tatile gitmek için plan yapar. Angelique, havaalanında Loic'i bekler. Ama Loic gelmez. Loic, Rachel'e gider ve barışır. Hastalıklı bir hal alan Angelique terkedildiğine inanmak istemez ve bütün gün evde Loic'in kendisini aramasını bekler. Bu durumu öğrenen David, sinirlenir ve Loic'le görümeye gider. David, Loic'e ne hakla bir genç kızın hayatıyla oynadığını sorar ve çıkışır. Loic ise herşeyin bittiğini söyler.
Angelique haberlerde Loic'in Sonia isimli bir hastasına saldırdığı için sorgulanacağını ve belki de işini kaybedebileceğini öğrenir. Angelique, Sonia'nın adresini bulur. Sonia, evinde ölü bulunur. Angelique, Loic tutuklanırken; Rachel'i tekrar Loic'in yanında görür. Angelique eve gider. Hava gazını açar ve ölmek için bekler.
Angelique, Loic'e gül gönderir. Loic gülün karısından geldiğini sanar. Fakat akşam eve gittiğinde gülün karısı tarafından gönderilmediğini anlar. Loic katıldığı davette yan evdeki komşuları Amerika'ya gittiği için evlerini emanet ettikleri Angelique'le karşılaşır. Gecenin sonunda taksi bekleyen Angelique'i arabasına davet eder ve eve bırakır.
Loic, arkadaşı ve arkadaşının oğluyla parka gider. Arkadaşının oğluyla oynadıktan sonra bir banka oturur. Bankta o gün yaşadıklarına dair çizimler bulur. Loic işe gittiğindeyse kendi tablosuyla karşılaşır. Loic, tabloyu kimin gönderdiğini öğrenemez. Rachel görüp beğendiği tabloyu eve götürür.
Loic, göndereni belli olmayan notlar almaya devam eder. Çevresindeki kişilerden kuşkulanmaya başlar. Tablonun arkasında "Mutlu yıllar aşkım" yazdığını gören Rachel, Loic'i kıskanmaya başlar.
Loic, Rachel'e scooter tarzı bir motorun çarptığı ve Rachel'in düşük yaptığı haberini alır. Loic'e ardı arkası kesilmeden gelmeye devam eden notlara bir de zarf içinde anahtar eklenince; Rachel, bir süre evden uzaklaşma kararı alır.
Loic, sürekli karışıklığa yol açan ve hata yapan sekreteri Anita'yı işten kovar. David, Loic'in Angelique'i kullandığını düşündüğü için sinirli şekilde Loic'le görüşmeye gider. David, Loic'i tersler ve gider. Loic, David'in Anita'nın erkek arkadaşı olduğunu sanar.
Loic'e bir kutu içinde gerçek bir kalbe saplanmış bir ok gelir. Loic iyice sinirlenir. Sürekli muayeneye gelen Sonia'yı yine karşısında görünce peşindeki sapığın Sonia olduğunu düşünür ve kadını tartaklar. Sonia, Loic'ten şikayetçi olur. Sonia'nın ölü bulunmasının ardından Loic gözaltına alınır. Ancak Rachel'in Sonia'nın öldüğü gece Loic'le birlikte olduğunu söylemesi ve yan komşuları Angelique'in olay gecesi sıradışı bir durum görmediği yönünde ifade vermesiyle Loic aklanır ve serbest bırakılır.
Loic, yan eve gelen ambulansın sesiyle irkilir. Angelique'in hava gazını açıp intihar ettiğini öğrenir ve hemen müdahalede bulunur. Loic'in müdahaleleri işe yarar ve kalbi duran Angelique, hayata geri döner.
Hastahaneye Angelique'i ziyarete giden David, koridorda gördüğü Loic'e saldırır. Loic bu olayın ardından peşindeki sapığın Angelique olabileceğini düşünmeye başlar. Loic kendisine gönderilen anahtarla yan evin kapısını açmayı dener. Kapı açılır. Loic peşindeki kişinin Angelique olduğunu anlar. Loic, karısının hamile olduğunu öğrendiğinde elindeki güllerle eve geldiği gün, yolda karşılaştığı Angelique'e verdiği gülün Angelique tarafından saklandığını görür.
David, Angelique'i rahatlaması için köye götürür. Hastahaneye giden Loic, Angelique'in taburcu olduğunu öğrenir. Angelique'in Sonia'nın ölümüne neden olduğu ortaya çıkar.
Loic, kliniğini boşaltırken karşısında Angelique'i bulur. Angelique, Loic'e nereye gittiğini, birlikte olup olamayacaklarını sorar.Loic, Angelique'e aralarında hiçbir zaman birşey olmadığını, herşeyi kafasında yarattığını söyler. Angelique, bunun üzerine sert bir cisimle Loic'in kafasına vurur ve Loic merdivenlerden yuvarlanır.
Polis, Angelique'i tutuklar. Psikiyatrik incelemelerin ardından Angelique'in olağan şekilde seyreden ağır erotomanik olduğu anlaşılır ve akıl hastanesine kapatılır.
Loic hastahaneden ayağı sakat olarak çıkar. Angelique yıllarca akıl hastahanesinde tedavi gördükten sonra taburcu olur. Hastabakıcı Angelique'in odasına girip dolabını çektiğinde Angelique'in ilaçları duvarı yapıştırarak resim yaptığını görür. Bu resim Loic'indir.

Comment / Yorum:

2002 yapımı A La Folie... Pas Du Tout, yönetmen Laetitia Colombani'nin ilk uzun metrajlı filmi. İlk film için oldukça iyi bir iş çıkarmış olan Colombani, filmin senaryosunu da Caroline Thivel'le birlikte yazmış.
Filmin farklı ve başarılı bir anlatım tarzı var. Film, adeta 2'ye bölünmüş. 2 bölümde de aynı olayı izlememize karşın; ilk bölümde romantik bir film izlerken, 2. bölümdeyse gerilim filmi izlemeye başlıyoruz. Film, romantizmden gerilime dönüştükçe giderek temposunu da arttırıyor. İlk bölümde erotomanik bir insan olan Angelique'in bakış açısıyla izlediğimiz filmi, 2. bölümde Loic'in bakış açısıyla izliyoruz ve bakış açımız 180 derece değişiveriyor.
Angelique rolü, 2002 yılında 3 farklı filmde 3 farklı rolle karşımıza çıkan Audrey Tautou için kendisini görmeye alıştığımız romantik komedi türündeki filmlerin dışına çıkma şansı yakaladığı iyi bir deneyim olmuş. Angelique öyle bir karakter ki; Audrey Tautou'ye güzelliğini ve sevimliliğini sergilemesi için fırsat verdiği gibi aynı zamanda üst düzey oyunculuk performansı göstermesini de gerektiren bir rol. Yani başarısız bir Angelique performansı, filmi aşağı da çekebilirdi. Ancak Audrey Tautou'nün rolün hakkını verdiği ve kariyerine önemli bir film daha eklediği, su götürmez bir gerçek. Ayrıca filmin diğer başrol oyuncusu Samuel Le Bihan'in de hakkını teslim etmek gerek.
A La Folie... Pas Du Tout, herşeyden önce şaşırtıcı bir film. Seyirciye romantizmi de, gerilimi de hissettirmeyi başaran film, sadece sıradışı anlatım tarzı için bile keyifle seyredilebilir.

Imdb note : 7.2                              My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder