Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Tehlikeli Oyun (1966)

Director / Yönetmen:

Semih Evin

Screenplay / Senaryo:

Semih Evin

Cast / Kadro :

İzzet Günay
Pervin Par
Kenan Pars
Vahi Öz
Kadri Ögelman
Saime Bekbay
Necdet Yakın
Faik Coşkun
Yaşar Şener
                                                                 Hüseyin Zan
                                                                 Leman Akçatepe
                                                                 Hakkı Haktan
                                                                 Mahmure Handan
                                                                 Hüseyin Kutman
                                                                 Hakkı Kıvanç

Subject / Konu:

Kasımpaşalı Ahmet, çapkın mı çakın bir şofördür. Vaktini hovardalıkla ve kahvehanede Cemal Baba'ya takılmakla geçirmektedir. Bir gün arabası yolda kalan Ekrem'e yardım eden Ahmet, Ekrem'den özel şoförü olması için teklif alır. Ekrem'in teklifini kabul eden Ahmet, şirkette Ekrem'in ortağı Rasim'le tanışır. Ahmet'in gözü Rasim'i pek tutmaz.
Ekrem'in evine yerleşmek için eşyalarını almaya giden Ahmet, yolda gördüğü güzel kızın peşine takılır. Peşine takıldığı kız, bir köşkten içeri girer. Köşkün önünde arabasıyla bekleyen Ahmet, oradan geçmekte olan bir arkadaşından köşkün kızının isminin Tülin olduğunu öğrenir ve gider. Halbuki Ahmet'in görüp beğendiği kız Tülin değil, köşkün hizmetçisi Ayşe'dir.
Ayşe, izin gününde annesine para götürmeye gider. Hapisten tahliye olmuş üvey kardeşi Tırnakçı Cavit, zorla bütün parasını alır. Ayşe köşke dönerken Ahmet, arabayla peşine takılır. Ama Ayşe, Ahmet'e yüz vermez.
Rasim, Ekrem'den habersiz kirli işler çevirmektedir. Cavit'te Rasim'in adamlarından biridir.
Köşkün hanımı Ayşe'ye terziye götürmesi için para verir. Ayşe eve gittiğinde Cavit, parayı görür ve almaya kalkışır. Ayşe ise Cavit'e karşı koyar. Ayşe çareyi evden kaçmakta bulur. Ancak parayı almaya niyetli olan Cavit, Ayşe'nin peşini bırakmaz. Yolda arkadaşları da Cavit'e eklenir. Ayşe'yi kıstırırlar. Tam bu sırada Ahmet çıkagelir. Cavit'i ve arkadaşlarını döver ve Ayşe'nin başını beladan kurtarır.
Ayşe, Ahmet'in kendisini Tülin zannettiğini anlayınca; bozuntuya vermez ve Tülin'miş gibi hareket eder. Ayşe'nin Ekrem sandığı Ahmet'te; Ekrem'miş gibi davranır. Aşk yaşamaya başlarlar.
Ahmet, Ekrem'le birlikte bir iş seyahatine çıkar. Ekrem'in işleri uzayınca Ahmet, İstanbul'a yalnız döner. Ahmet, Ekrem'in yokluğundan istifade ederek Ayşe'yi köşke davet eder. O sırada köşke dönmüş olan Ekrem, uşak gibi davranır ve Ahmet'in oyununu bozmaz. Ancak daha sonra şirkette Ahmet'i paylar.
Ekrem, yokluğunda çevirdiği işlerden haberdar olduğu Rasim'den şüphelenmeye başlar.
Ekrem'in karısının Avrupa'dan dönüşü gazetede haber olur. Bu haberi duyan Ayşe, Ekrem zannettiği Ahmet'in evli olduğunu sanar ve yıkılır. Çalıştığı muhitten uzak kalmaya karar verir ve işten ayrılır.
Ahmet, Ayşe'nin kendisiyle irtibatı kesmesini gerçek kimliğinin Ayşe tarafından anlaşılmış olmasına bağlar.
Ayşe'nin aşk mektuplarını bulan Cavit, kardeşiyle Ekrem'in ilişki yaşadığını Rasim'e bildirir. Rasim, Ekrem'in kendisine olan borcunu ödeyip rahatlığa kavuşmaması için mektuplardan Ekrem'in karısına bahsetmeye ve böylece Ekrem'in karısını Ekrem'e para vermekten vazgeçirmeye karar verir. Karısı duyduklarından sonra Ekrem'i terkeder.
Köşke giden Ahmet, sevdiği kızın evin kızı Tülin değil, hizmetçi Ayşe olduğunu öğrenir ve Ayşe'nin evine gider. Ayşe'ye gerçekleri anlattıktan sonra Ayşe'yle birlikte Ekrem'in şirketine gider.
Ekrem'i düştüğü durumdan kurtarmak için önce Ayşe'yle Ahmet'in aşk mektuplarını ele geçiren Cavit'i aramaya koyulurlar. Durumu lehine çevirmeye çalışan Rasim ise Ekrem'in karısını görüşmeye çağırır ve mektupları gösterir. Şoför arkadaşlarının yardımıyla Cavit'i bulan ve konuşturan Ahmet, Rasim'in mekanına gider. Gerçekleri Ekrem'in karısına anlatır. Rasim ise çevirdiği dolaplar ortaya çıkınca silah zoruyla Ekrem'in karısını kaçırır.
Ahmet, Rasim'in peşine düşer. Rasim'le kavga ettiği sırada polis gelir ve Rasim'i esrar kaçakçılığından tutuklar. Ekrem, yardımlarından dolayı Ahmet'le Ayşe'nin düğününü yapmayı üstlenir ve Ahmet'e son model bir araba hediye eder.

Comment / Yorum:

Semih Evin'in senaryosunu yazıp yönettiği Tehlikeli Oyun, yönetmenin 1966 yılında çektiği 8 filmden biri. Yönetmen, aynı yıl çektiği diğer filmlerde Tehlikeli Oyun'un başrollerini paylaşan İzzet Günay'la "Ay Yıldız Fedaileri" isimli filminde Pervin Par'la da "Kanlı Pazar" adlı filminde de bir kez daha beraber çalıştı.
Oyunculuklar vasatın üzerinde olsa da karakterler çok klişe. İzzet Günay, çapkın ve yaman yakışıklı Ahmet; Pervin Par, fakir ve güzel kız Ayşe; Vahi Öz, Hulusi Kentmen'i aratmayan ve iyi yüreklilik sınırlarını zorlayan fabrikatör Ekrem ve Kenan Pars, kariyerinin genelinde görmeye alıştığımız kötü adam rollerinden biri olan Rasim'le filmde arzı endam ediyor. Kadri Ögelman'ın canlandırdığı Cemal Baba karakteri ise klişe karakterlerin aksine samimi bir karakter.
Senaryo zayıf olarak nitelenebilir. Ekrem'in nasıl olupta Rasim'e borçlandığının açıklanmaması ve Ayşe'nin üvey kardeşi Tırnakçı Cavit'in tesadüf sınırlarını zorlar şekilde Rasim'in adamı çıkması, filmin inandırıcılığını düşürmüş. Ekrem'in şoförü Ahmet'e karşı akıl almaz babacanlığı ise yok artık dedirtecek cinsten.
Tehlikeli Oyun, zayıf senaryosuna karşın komedi dozajı fena olmayan bir film. Oyuncu kadrosu hatırına seyredilebilir.

Imdb note : - (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)  My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder