Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Haziran 2012 Cuma

The Island of Dr. Moreau / Dr. Moreau'nun Adası (1996)

Director / Yönetmen:

John Frankenheimer

Screenplay / Senaryo:

Richard Stanley
Ron Hutchinson

Novel / Kitap:

H. G. Wells (from "The Island of Dr. Moreau")

Cast / Kadro :

Marlon Brando
Val Kilmer
David Thewlis
Fairuza Balk
                                                            Daniel Rigney
                                                            Temuera Morrison
                                                            Nelson De La Rosa
                                                            Peter Elliott
                                                            Mark Dacascos
                                                            Ron Perlman
                                                            Marco Hofschneider
                                                            Miguel Lopez
                                                            Neil Young
                                                            David Hudson
                                                            Clare Grant
                                                            Kitty Silver
                                                            Fiona Mahl
                                                            William Hootkins
                                                            Agoes Soedjarwo
                                                            Ron Vreeken
                                                            Lou Horvath

Subject / Konu:

Uçakları Jawa denizine düşen 3 adam, bir botta hayatta kalmaya çalışırlar. 2 adam arasında su matarası yüzünden kavga çıkar. Bu kavga ikisininde ölmesiyle sonuçlanır. Botta tek başına kalan Edward, bilincini yitirir. Gözlerini açıp kendisine geldiğinde başındaki veteriner Montgomery'den bir geminin kamarasında olduğunu öğrenir. Montgomery, öncelikle Doktor Moreau'nun adasına uğramak zorunda olduklarını, adaya uğradıktan sonra telsizle yardım isteyebileceklerini söyler.
Adaya varırlar. Kafesler içinde getirilen hayvanlar adaya taşınır. Edward, Dr. Moreau'nun kazandığı ödülleri görür. Ödüllerin arasında Nobel'de vardır. Dr. Moreau'nun kızı Aissa'yyla tanışan Edward, Montgomery'den Dr. Moreau'nun 17 yıl önce hayvan hakları savunucuları tarafından Amerika'dan sürülünce bu adaya geldiğini ve çalışmalarına burada devam ettiğini öğrenir.
Montgomery, Edward'ı odasına kilitler. Kilidi açıp odadan çıkmayı başaran Edward, adada dolaşmaya başlar. Girdiği laboratuvarda insanla hayvan karışımı yaratıklar görür ve dehşete kapılır. Edward kaçmaya başlar. Aissa, adada gördüklerini anlatmaması karşılığında Edward'ı adadan kaçırmaya çalışır. Yaratıklar peşlerine düşer.
Yardım için yasa söyleyene gittikleri sırada Dr. Moreau ve adamları gelir. Edward ilk başta yaratıklardan korksa da Dr. Moreau tarafından yatıştırılır ve birlikte tesislere geri dönerler. Dr. Moreau, güneşe alerjisi olduğu için cildine sürdükleriyle tuhaf görünmektedir. Dr. Moreau, Edward'a gördüğü yaratıkları insan genleriyle hayvan genlerini birleştirerek ortaya çıkarttığını anlatır. Edward, Dr. Moreau'yu yaptığı çalışmalar için eleştirir.
Lo - Mai isimli yaratık, isyankar tavırlarda bulunur ve adada diğer canlılardan birini öldürür. Dr. Moreau, Lo - Mai'yi affetmek üzereyken; yaratıklardan biri, Lo - Mai'yi işlediği suç yüzünden öldürerek cezalandırır. Sırtlan, Lo - Mai'nin yakılan cesedinde bir çip olduğunu görür ve kendi bedeninde de aynı çipten olduğunu farkeder. Çipi bulup çıkartır. Diğer çipini çıkarttığı yaratıklarla birlikte Dr. Moreau'nun yanına gider. Dr. Moreau, tehlikede olduğunu anlar ve şok cihazını kullanmayı dener. Ama çipleri sökülmüş yaratıklar etkilenmezler. Dr. Moreau'ya saldırırlar ve yaratıcılarını yerler.
Dönüşüm geçirmeye başlayan Aissa, durumunu geriletebilen aşıyı bulması için Edward'tan yardım ister. Edward aşıyı ararken; gemide bilinçsizken kendisi üzerinde de işlemler yapıldığını öğrenir.
Montgomery delirir. Yaratıklar silahlanır ve Montgomery'yi vurarak, Aissa'yı asarak öldürürler.Yaratıklar, adayı talan edip birbirini öldürmeye başlar. Ortalığı karıştıran sırtlan yaralandıktan sonra kendisini ateşler içine atar. Çatışma biter. Bir sala binen Edward, adadan korkunç anılarıyla ayrılır.

Comment / Yorum:

1977 yapımı aynı isimli film, her ne kadar çoğu kaynakta H. G. Wells'in The Island of Dr. Moreau, adlı romanının ilk uyarlaması olarak gösterilse de; aslında romanın ilk uyarlaması 1932 yapımı "Island of Lost Souls" isimli filmdir. 1996 yılında çekilen ve Hollywood'un kapris deyince akla ilk gelen oyuncularından olan Marlon Brando ve Val Kilmer'ı bir araya getiren romanın bu 3. sinema uyarlaması tahminen 40.000.000 dolara mal oldu. Film, seyircide yarattığı büyük hayal kırıklığına karşın 42.000.000 dolar hasılat elde etti ve en azından maliyetini karşılamış oldu. Film 1996'da yani romanın yazılışının 100. yılında vizyona girdi.
Film, o kadar kötü bulundu ki; gerek yönetmen John Frankenheimer gerekse başını Marlon Brando'nun çektiği oyuncular için bir dibe vuruş oldu. Film, 1997 yılında sinema dünyasının en kötülerinin seçildiği Razzie Awards'ta tam 6 dalda Altın Ahududu'ya aday gösterildi. Çoğu sinema otoritesinin gelmiş geçmiş en büyük aktör olarak gösterdiği Marlon Brando, "En kötü yardımcı erkek oyuncu" dalında Altın Ahududu'ya layık görüldü.
Filmin tuhaf taraflarından biri de Marlon Brando ve Val Kilmer gibi 2 dev ismi bir araya getirip başrolü David Thewlis'e vermek oldu. Filmde ayrıca Mark Dacascos ve Ron Perlman gibi tanınan isimler de yer aldı. Ron Perlman, filmde oynamyı idolü Marlon Brando'yla birlikte çalışabilmek için kabul etti.
Marlon Brando ve Val Kilmer, film çekimlerinden önce İrlanda'da birlikte tatil yaptılar. David Thewlis, film çekimleri sırasında attan düşüp bacağını kırdı. Thewlis, filmin çok kötü olduğunu düşündüğü için filmi asla seyretmedi.
Film, elinizdeki hikaye, oyuncu kadronuz ve bütçeniz ne kadar iyi olursa olsun, şayet yanlış kişilerce işlenirse sonucun koca bir hüsran olacağını bariz şekilde gözler önüne seriyor.

Imdb note : 4.2                              My note : 3.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder