Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Sevimli Frankenştayn / My Friend Frankenstein (1975)

Director / Yönetmen:

Nejat Saydam

Screenplay / Senaryo:

Nejat Saydam

Cast / Kadro :

Bülent Kayabaş
Meral Orhonsay
Sevda Karaca
Turgut Özatay
Mualla Fırat
Yüksel Gözen
Muharrem Gürses
Baki Tamer
İbrahim Delideniz
                                                                İlhan Hemşehri
                                                                Mustafa Yavuz
                                                                İsmail Varol
                                                                Vahit Volkan
                                                                Yusuf Sezer
                                                                Kamer Sadık
                                                                Savaş Başar

Subject / Konu:

Timur Frank, ruhun varlığını reddeden herşeyin beyinden ibaret olduğunu savunan biridir. Bu inancını tutkuyla savunan Timur, nişanlısının da mensup olduğu dernekte ruh savunucularıyla şiddetli tartışmalar yapar. Bununla da yetinmeyen Timur, ruh çağırma seansına Frankenstein'ın canavarı kılığında gelir ve herkesi korkutur. Dernekte yanına yaklaşan bir adam, Timur'a Doktor Frankenstein'ın torunu olduğunu söyler. Timur, Frankenstein'ın vasiyetinden faydalanıp tıp aleminde adını dünyaya duyurmak için Frankenstein'ın şatosuna gitmeye karar verir.
Nişanlasıyla vedalaşan Timur, tren yolculuğuyla Frankenstein'ın memleketine ulaşır. Kendisini tuhaf görünümlü bir adam olan Fatin karşılar. At arabasıyla şatoya giderler. At arabasında kendisine oldukça sıcak davranan Ayla'yla tanışır. Timur, esrarengiz şatoda dedesi Frankenstein'ın el yazmasını aramaya koyulur. El yazmasını bulup inceleyen Timur, iriyarı bir ölüyü canlandırıp zengin ve şöhret olma hayallerine kapılır.
Timur, her geçen gün Ayla'yla biraz daha yakınlaşır.
Fatin'le birlikte mezarlığa giden Timur, mezarlıktan iriyarı bir ceset çıkarıp şatoya götürür. Artık tek eksikleri bir beyindir. Fatin, çevresi tarafından çok iyi bir insan olarak gösterilen Hasan Ağa'nın beynini almak üzere beyin bankasına gider. Hasan Ağa'nın beynini yere düşürüp parçalayan Fatin, 17 kişiyi öldürmüş bir cani olan Toros Canavarı'nın beynini alır. İlk denemelerini yaparlar. Ancak ölü canlanmaz. Timur başarısız olduğunu düşünür ve üzülür. Ancak ölü, bir müddet sonra canlanır. Timur, eserini serbest bırakır. Ancak yaratık Timur'u öldürmeye kalkar. Ayla ve Fatin, yaratığı bayıltıp Timur'u kurtarmayı başarır. Fatin'in Hasan Ağa'nın beyni yerine Toros Canavarı'nın beynini getirdiğini geçte olsa öğrenen Timur, acımasız bir yaratık yaratmış oluğunu anlar.
Çevreyi Güzelleştirme ve Tanıtma Cemiyeti başkanı Uyanıkoğlu, şatoya gelir ve dedesi gibi çalışmalar yapmaması için Timur'u uyarır.
Şatodan çıkan yaratık, köye doğru gider. Timur, kurşun dahi işlemeyen yaratığı keman çalarak yatıştırmayı başarır. Bayıltılan yaratık, tekrar şatoya götürülür. Timur, güzel sözler söyleyerek yaratığın saldırganlığını durdurmayı başarır.
Timur, yaratıkla birlikte cemiyetin düzenlediği baloya gider. Amacı eserini tüm insanlara göstermektir. Ancak Uyanıkoğlu'nun tuttuğu adamlar önce yaratığın üzerine saldırır, sonra da bir ağ ile yaratığı yakalarlar.
Timur, Ayla ile doludizgin bir aşk yaşarken; nişanlısı ansızın şatoya gelir.
Yaratık, şatoya doğru yol alır. Uyanıkoğlu, kasabalıyı yaratığı yakmaları konusunda ayaklandırır. Ancak kasabalı yanlış anlama sonucu Uyanıkoğlu'nu yakar. Şatoya gelen yaratık, Timur'un nişanlısını yarı çıplak bir halde görür ve üzerine doğru gider. Timur'un nişanlısı ve yaratık sahilde sevişirlerken; Timur, Ayla ve Fatin kasabada yaratığı aramaya koyulurlar. Yaratık, kemanın sesini duyunca Timur'a doğru gider.
Yaratığı kurtarmaya niyetli olan Timur, yaratığı kendisiyle birlikte makinaya bağlar. Amacı beynini yaratıkla paylaşmak ve onu normale döndürmektir. Kendine gelen Uyanıkoğlu, kasabalıyı tekrar kışkırtır. Makina durdurulduğunda Timur sevgilisi Ayla'nın dudaklarına, yaratıkta Timur'un nişanlısının dudaklarına yapışır. Kasabalı şatoyu bassa da; yaratıktan korkarlar. Yaratık, Timur sayesinde artık iyi biri olduğunu söyler. Timur ve yaratık, kasabalıyı gönderdikten sonra ilgilerini tekrar sevgililerine yönlendirirler.

Comment / Yorum:

Türk sinemasında korku tarzındaki denemeler, genelde hüsranla sonuçlanmış ve ancak gülüp eğlenmek amaçlı izlenen yapımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Korku - komedi tarzındaysa ne yazık ki örnek olarak gösterebileceğimiz pek Türk filmi yok. İşte Sevimli Frankenştayn, tam da bu noktada istisna olarak gösterilebilecek bir film.
Senaristliğini ve yönetmenliğini Nejat Saydam'ın üstlendiği Sevimli Frankenştayn, Mel Brooks'un 1974 yapımı "Young Frankenstein / Genç Frankenstein" isimli filminden bir hayli esinlenmiş. Türk sinemasında birbirinin kopyası melodramlardan seks furyasına doğru kaymanın başladığı dönemde çekilen film, oldukça sıradışı başlasa da ne yazık ki belli bir noktadan sonra bu değişimden nasibini almaya çalışıyor. Bu da filmdeki kadın karakterlerin birer seks objesi olarak kullanılmış olmasına neden oluyor. Erotizmin filme hakim olduğu kısımlar haricinde filmin gizem ve komedi seviyesinin gayet yerinde olduğu söylenebilir.
Oyunculuklar iyi. Genelde karakter oyuncusu olarak izlediğimiz Bülent Kayabaş, başrol oyuncusu olarakta ne kadar başarılı olabileceğini göstermiş. Bunda elbette oyuncunun komediye yatkınlığının da etkisi var. Yaratık rolündeki Savaş Başar, yaratığın agresifleştiği ve sakinleştiği anları öyle etkili yorumlamış ki; bazen sanki Frankenstein'ın yaratığını değil de Hulk'u izlemiyormuş gibi oluyorsunuz. Filmin en şaşırtıcı ismi ise şüphesiz Turgut Özatay. Fatin rolü, sinemaya jön olarak başlamış, önce 2. adam rollerine sonra da kötü adam rollerine gerilemiş; kariyerinin devamındaysa ufak rollere kadar düşmüş Turgut Özatay'ın kariyerinin en sıradışı rolü. Usta oyuncu, gerçekten eğlenceli ve seyre değer bir karakter yaratmış.
Film efekt yokusunu ve teknik açıdan oldukça zayıf. Ancak çekildikten sonra komediye dönüşmüş korku filmlerini aklımıza getirdiğimizde; Sevimli Frankenştayn, en azından çekiliş amacına ulaşmış olmasıyla bile takdiri sonuna kadar hak ediyor. Film hakkında bir dolu olumsuz şey daha söylenebilir ama bu, filmin keyifli bir seyirlik ve nadide bir örnek olduğu gerçeğini değiştirmez.

Imdb note : 5.3                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder