Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Haziran 2012 Pazar

14 Numara / Number 14 (1985)

Director / Yönetmen:

Sinan Çetin

Screenplay / Senaryo:

Sinan Çetin
Ömer Uğur

Novel / Kitap:

İrfan Yalçın (from "Genelevde Yas")

Cast / Kadro :

Hakan Balamir
Serpil Çakmaklı
Bülent Bilgiç
Keriman Ulusoy
Nilüfer Aydan
                                                               Hikmet Gül
                                                               Özlem Tekçe
                                                               Derya Timuçin
                                                               Ümit Yesin
                                                               Nermin Yaslıtaş
                                                               Şahap Yılmaz
                                                               Sabrina
                                                               Sinan Çetin

Subject / Konu:

Geneleve baskın düzenlenir. Gazeteciler, merdivenlerde oturmakta olan hayat kadını Yaprak'ın fotoğrafını çeker. Fotoğraf gazetede yayınlanır.
Yaprak, genelevde çalışmaya başlar. Güzelliğiyle geneleve kısa sürede çok müşteri çekmeyi başarır. Yolda peşine takılan ve daha sonra da geneleve gelen Necmi, Yaprak'ın kalbini kazanır ve onunla evlenmek istediğini söyler. Yaprak, genelevde çalışmaya devam eder. Necmi, Yaprak'ın kaldığı yere taşınır. Birlikte yaşamaya başlarlar.
Arap, genelevin yaşlı ve hasta hayat kadınlarından birinin dostudur. Kadının kazandığı paraları at yarışında harcamakatadır. Doktora dahi gidemeyen kadın, bir müşterisinin altında can verir.
Arap, Yaprak'ı genelevden götürmemesi için Necmi'nin gözünü korkutur ve onu Yaprak'ın yaşadığı yerden atar. Yaprak'ı sahiplenen Arap, araba alacağını söyleyip Yaprak'a bono imzalatır ve genelevde kazandığı bütün paralara el koymaya başlar. Yaprak, Arap'ın kendisiyle evleneceğini sanmaktadır.
Yaprak'ın gazetedeki resmini gören ailesi, kızlarının kötü yola düştüğünü öğrenir. Silahını yanına alan abisi, Yaprak'ı öldürmek üzere yola çıkar.
Necmi, Arap'tan korkusuna karşın geneleve gelip Yaprak'ı görmeye devam eder. Sinir krizleri geçiren Arap, Necmi'yi görmeye tahammül edemez ve onun geneleve gelişini de yasaklar.
Arap, elindeki tüm parayı at yarışlarında kaybetmeye devam eder. Saf Yaprak'a Arap tarafından kandırıldığı anlatılır. Yaprak, Arap'a para vermekten vazgeçer. Deliye dönen Arap, Yaprak'ı döver. Polis, Arap'ın peşine düşer. Necmi, Yaprak'ın borçlarını ödeyip onu genelevden kurtarmaya ve evlenmeye karar verir. Yaprak'a gelinlik alır. Yaprak gelinliğini giyer ve tüm genelev ahalisiyle kutlama yapıp genelevden ayrılır. Karşılarına çıkan Arap, Yaprak'ı da Necmi'yi de bıçaklayarak öldürür.

Comment / Yorum:


İrfan Yalçın'ın "Genelevde Yas" adlı kitabından Sinan Çetin ve Ömer Uğur'un senaryolaştırdığı 14 Numara'nın yönetmen koltuğunda da Sinan Çetin oturuyor. Yönetmenin 4.uzun metrajlı filmi olan 14 Numara, saf bir kadın özelinde genelev yaşantısını
gözler önüne seriyor. Filmin özgün müziği, Barış Manço ve Kurtalan Ekspres imzası taşıyor.
Film hassas bir konuya değindiği için bazı sahnelerin abartılı olduğunu ve hikayede mantığa oturmayan yerler olduğunu söylemek gerek. Bir hayat kadınının tuvalet temizliğinin gösterilmesi, Yaprak gibi saf bir karakterin neden kendi isteğiyle genelevde çalışmaya başladığının izah edilmeyişi, Necmi'nin Yaprak'ı sevmesi ve parası olmasına karşın Yaprak'ın belli bir süre genelevde çalışmasına seyirci kalması, Yaprak'ı öldürmek için İstanbul'a gelen abinin hikayeye müdahil olmaması gibi örnekler, zaten basit sayılabilecek hikayenin inandırıcılığını daha da aşağıya çekmiş.
Oyunculuk performansları başarılı olarak değerlendirilebilir. Anti karakter olmasına karşın filmi baştan sona sürükleyen Hakan Balamir, belki de kariyerinin en iyi oyunculuk performansına imza atmış. Bu performans, Hakan Balamir'e 22. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi erkek oyuncu" dalında Altın Portakal kazandırdı. Zargana karakteriyle izlediğimiz Keriman Ulusoy'da yine aynı festivalde "En iyi yardımcı kadın oyuncu" dalında Altın Portakal kazandı.
Film ayrıca 22. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi 2. film" ve "En iyi yönetmen" dallarında da Altın Portakal kazanmayı başardı.
14 Numara, belirgin problemleri olmasına karşın hassas bir konuyu cesurca işlemeye çalışan bir film. Film, çoğu zaman vasatı aşamasa da; Hakan Balamir'in performansı için seyredilebilir.

Imdb note : 4.2                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder