Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Haziran 2012 Cumartesi

Ölüler Konuşmaz ki / The Dead Don't Talk (1970)

Director / Yönetmen:

Yavuz Yalınkılıç

Screenplay / Senaryo:

Yavuz Yalınkılıç

Cast / Kadro :

Sema Yaprak
Jirayir Çarkçı
Kerem Mertoğlu
Oya Evintan
Doğan Tamer
Giray Alpan
Ahmet Sert
Sırrı Elitaş
Hayriye Gönül
                                                               Ali Çolpan
                                                               Aytekin Akkaya

Subject / Konu:

Arabacı, Melih ve Oya'yı kalacakları yere aceleyle götürür. Yol boyunca sürekli bugün ayın 15'i, hava kararmadan eve dönmeliyim der. Oya korkmaya başlar. Kalacakları konağa ulaşırlar. Ortalarda kimsecikler yoktur. Masaya otururlar. Tam bu sırada tuhaf bir adam olan konağın kahyası Hasan çıkagelir ve kendilerine hizmet etmeye başlar.
Oya banyoya gider. Banyodan çıktığında karşısında bulduğu Hasan, Oya'ya birşey göstermek istediğini söyler ve onu merdivenlerden indirip bir odaya götürür. Perdeyi kaldırır ve örtünün altındaki kadın resmini Oya'ya gösterip ağlamaya başlar. O ölen kadın için yaşadığını haykırır. Oya korkar ve kaçar.
Gece ansızın Melih'in karşısında bir adam belirir. Adam aslında korkunç kahkahalar atan bir hortlaktır. Melih silahıyla adama defalarca ateş eder ama adama kurşun işlemez. Uyanan Oya, Melih'i konakta aramaya koyulur. Oya, tam Melih'in cesedini bulup gözyaşlarına boğulmuşken Melih'i öldüren hortlak tekrar ortaya çıkar, kahkahalarını atar ve Oya'yı da öldürür.
2 adam geceyarısı bir mezarı kazarlar. Mezarın içinden Melih'i ve Oya'yı öldüren hortlak çıkar. Adamlar korkudan bayılırlar. Konağa giden korkunç kahkahalı hortlak, bu seferde bir kadına saldırır.
Arabacı, yeni öğretmen Sema'yı kasabaya getirir. Sema kalacağı konağa gider. Sema boş konakta dolaşmaya başlar. Odalardan birinin kapısını açtığında Hasan karşısına çıkar.
Konağın dışına çıkan Sema, avcı Kerem'e kasabadaki tuhaflığın nedenini sorar. Kerem, her ayın 15'inde bir hortlağın çıktığına ve şimdiye kadar bir sürü kızı öldürdüğüne dair bir söylenti olduğunu anlatır.
Hasan, Sema'ya aynen Oya'ya yaptığı gibi sevdiği kadının resmini gösterip ağlamaya başlar.
Hoca, Kerem'e zamanında bir hortlakla karşılaştığını, bu yaşayan ölüyü kızdırılmış demir kazığı kalbine çakmak suretiyle öldürdüklerini anlatır.
Hortlak, konağa gelir. Sema'yı kandırıp kilitli kapıyı açtırmaya çalışır. Sema balkondan sarkıttığı iple kaçmayı denese de; indiğinde hortlağı karşısında bulur. Hortlak, yakaladığı Sema'yı bir mezara götürür. Sema fırsatını bulup kaçmayı başarır. Hortlak, Sema'nın peşinden gider. Sema, sığınmak için müdürün evine gider. Yatakta hareketsizce yatan müdürün kalbinin atmadığını anlayınca merdivenlerin arkasına saklanır. Hortlak, Sema'yı bulamaz. Sema, sabah olunca müdürü sağ salim karşısında görür ve şok geçirir.
Gece olduğunda Hortlak, müdürün yatmakta olduğu yataktan çıkıverir ve konağa gider. Sema, seslar duymaya başlar. Hasan, ölmek üzereyken Hortlak'ı ilk kez gördüğünü söyler. Sema kaçar ve önceden durumu bildirdiği Hoca, Kerem ve arkadaşının yanına gider.
Hortlak, müdürün evine gittiğinde Sema'yı karşısında bulur. Sema, elindeki muskayla Hortlak'ı ürkütmeyi başarır. Hortlağa arkadan yaklaşan Hoca, Kerem ve arkadaşı, ellerindeki kuran-ı kerimlerden dua okumaya başlarlar. Hortlak, ölülerin kendisini çağırdığını söylemeye başlar. Güneş doğar, sabah olur ve ezan okunmaya başlar. Hortlak yokolur. Hoca, ölmüş müdürün duasını yapar. Büyük bela atlatan Sema ve Kerem el ele yürürler.

Comment / Yorum:

Ölüler Konuşmaz ki, pek bilinmeyen ve uzun süre kayıp filmler listesinde yer almış bir Türk filmi. Ta ki Sadi Konuralp, filmi Yeni Lale Film Stüdyoları'nın deposunda bulup gün yüzüne çıkarana kadar. Kayıp bir Türk filminin, üstelik korku tarzındaki bir filmin ortaya çıkarılışı sinema severlerin ilgisini çekti. Ancak Yavuz Yalınkılıç'ın senaryosunu yazıp yönettiği Ölüler Konuşmaz ki, bir korku filminden ziyade aksaklıklarına ve tuhaflıklarına gülünen bir film olmanın ötesine geçemedi.
Çekimleri Büyükada'da gerçekleştirilen film, düşük bütçeyle çekilmiş ve kadrosunda pek tanınan oyuncu barındırmayan bir yapım. Filmin en meşhur ismi, Melih rolünde izlediğimiz, kariyerinin başlarındaki Aytekin Akkaya. Filmde ayrıca Giray Alpan ve Sırrı Elitaş gibi Türk sinemasında bir çok filmde karakter oyuncusu olarak izlediğimiz oyuncular da rol almış.
Filmde ciddi boşluklar ve kurgusal problemler var. Bu yüzden hikaye zaman zaman kopukluklara uğruyor. Türk sinemasındaki hemen hemen her korku denemesinin hüsranla sonuçlandığını düşünecek olursak; Ölüler Konuşmaz ki'yi eleştirmek yerine gülme maksatlı izlemek daha yerinde bir tercih olacaktır.

Imdb note : 4.5                              My note : 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder