Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Haziran 2012 Pazartesi

Güzeller Resmigeçidi (1960)

Director / Yönetmen:

O. Nuri Ergün

Screenplay / Senaryo:

Osman F. Seden

Cast / Kadro :

Ahmet Tarık Tekçe
                                                                                       Nilüfer Sezer
                                                                                       Türkan Şoray
                                                                                       Rauf Alazan
                                                                                       Faik Coşkun
                                                                                       Nubar Terziyan
                                                                                       Osman Türkoğlu
                                                                                       Faik Coşkun
                                                                                       Yüksel Tanık
                                                                                       Necati İltaç
                                                                                       Orhan Aykanat
                                                                                       Hasan Danabaşoğlu
                                                                                       Saim Bilge
                                                                                       Yaşar İzgi
                                                                                       Canan Erdura
                                                                                       Feridun Karakaya

Subject / Konu:

Yabancı bir ülkede ülkenin en zengin ve sevilen şahıslarından biri olan Türk asıllı Ömer Abdül Fettah Bey ağır hastadır. Üvey oğlun Ebu Ahmet Tarık Bin Tekçevi'den başka kimsesi yoktur. Hayatını hovardalıkla ve eğlencelerle geçiren Ebu Ahmet Tarık Bin Tekçevi, üvey babası ölünce konacağı mirası düşünmektedir.
Ömer Abdül Fettah Bey ölür. Ebu Ahmet Tarık Bin Tekçevi, heyecanla vasiyetin açıklanmasını bekler. Vasiyet açıklanır ve Ömer Abdül Fettah Bey, bütün mirasını İstanbul'da yaşayan, ismini bile hatırlamadığı, dansa meraklı ve vücudunda yıldız şeklinde bir et beni olan güzeller güzeli teyzesinin kızına bırakır. Şayet kız 3 ay içinde bulunamazsa bütün miras Ebu Ahmet Tarık Bin Tekçevi'ye kalacaktır.
Ahmet, kızı bulup ortadan kaldırtmaya karar verir ve bunun için Tophane Canavarı'na haber verir. Tophane Canavarı, adamlarıyla kızı aramaya başlar. Ahmet, dansöz sevgilisi Ümmü Şakrak'la birlikte İstanbul'a gelir. Tophane Canavarı, kızı bulamadıklarını ama iyi bir fikri olduğunu söyler ve gazeteye vücudu, sesi ve dansı güzel kızların katılacağı büyük ödüllü bir yarışma ilanı vermeyi teklif eder. Yarışmadan önce de yıldızların katılacağı bir güzeller resmi geçidi yapmaya karar verirler.
Ayşe, çevresindekiler ve nişanlısı Mıstık tarafından yarışmaya girerse kesin kazanacağı yönünde tepkiler alır. Ancak bacağındaki yıldız şeklindeki et beninden çok utandığı için yarışmaya katılmak istememektedir. Mıstık, Ayşe'yi yarışmaya katılmaya zorlar.
İlk etapta ses yarışması yapılır ve Ayşe yarışmayı kazanır. Ahmet, Ayşe'den çok hoşlanır. Ümmü, Ayşe'ye dans çalıştırırken Ayşe'nin bacağındaki yıldız şeklindeki beni görür ve Ahmet'in bulursa öldüreceği Ayşe'yi korumak için Emniyet Müdürlüğü'ne haber verir. Emniyet teşkilatı, bu iş için Cilalı İbo'yu görevlendirir.
2. etap olarak dans yarışması düzenlenir. Ayşe, benini gizlemeyi başararak dans eder ve bu yarışmayı da kazanır. Aradığı kızı bulamayan Ahmet, ümidini yarışmanın son etabına saklar. Çünkü son etapta güzellik yarışması yapılacak ve Ahmet bütün kızların vücudunu görebilecektir.
Ümmü, durumu Mıstık'a da bildirir. Mıstık, bacağına Ayşe'nin bacağındaki ben gibi bir yıldız çizer ve kadın kıyafetleri giyerek yarışmaya katılır. Ahmet ve adamları Ayşe'nin bacağındaki beni farkeder. Ancak Ayşe'den hemen sonra sahneye çıkan Mıstık, dikkatleri üzerine çekmeyi başarır. Ahmet ve adamları, aradıkları kişinin Mıstık olduğunu sanar.
Ayşe, bu yarışmayı da kazanır. Ahmet ise kadın kılığındaki Mıstık'ı öldürmek için odasına çağırır. Mıstık'ın kadın kılığına girmiş olduğu anlaşılınca Ahmet'in adamları üzerine hücum eder. Mıstık, adamların hepsinin hakkından gelmeyi başarır. Ümmü, Ayşe'ye Mıstık'ın yaptığı fedakarlıkları anlatır. Mıstık sahnede tacını takmış Ayşe'ye koşar.

Comment / Yorum:

1960 yılı, Türk sineması için önemli bir milattır. Çünkü 1960, Türkan Şoray'ın sinemaya başlangıç yılıdır. 1960'ta henüz 15 yaşında oyunculuğa başlayan Türkan Şoray, bu yıl içersinde 3 filmde rol aldı. İşte Güzeller Resmigeçidi, bu 3 filmden biri olması nedeniyle önem arz ediyor. Baştan sona şarkıların söylendiği, dansların edildiği ve güzel kızların arz-ı endam ettiği film, 14 mart 1961 tarih ve 15 sayılı karar ile sansür kurulunca yasaklanan filmler listesine alınmıştır.
Ortada senaryo namına birşey olmadığı için filmi izlemek, televizyonda yılbaşı eğlencesi izlemek gibi bir his uyandırıyor. Şarkı, dans, türkü ve yarışma eşliğinde akıp giden filmde, Türkan Şoray'ın taze güzelliği özellikle dans ve yarışma sahnelerinde cömertçe kullanılmış.
Filmin ana karakterlerinden Ebu Ahmet Tarık Bin Tekçevi'yi dönemin önemli karakter oyuncularından Ahmet Tarık Tekçe, Ümmü Şakrak'ı ise aslen dansöz olmasına karşın sinemada birkaç filmde boy göstermiş olan Nilüfer Sezer canlandırmış. Ayrıca dönemin önemli ses sanatçıları, filmde bizzat yer alıp şarkılarını seslendirmişler.
Güzeller Resmigeçidi, dönemin müzik ve dans türlerinden hoşlananlar için eğlenceli bulunabilir. Film, senaryo bakımından zayıf ve vasatın altında bir yapım. Ancak söz konusu film, Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ın ilk deneyimlerinden birisi olması nedeniyle bile ilgiyi hak ediyor.

Imdb note : 5.9                              My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder