Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Haziran 2012 Cuma

Visite Sous - Marine Du Maine / Divers at Work on the Wreck of the Maine / Maine Zırhlısı Felaketi (1898)

Director / Yönetmen:

Georges Méliès

Screenplay / Senaryo:

Georges Méliès

 

Subject / Konu:

Havana Limanı'nda demirlemiş halde duran Maine savaş gemisi, İspanyol - Amerikan savaşı sırasında havaya uçurulur. Geminin enkazı denizin dibine batar.
3 dalgıç, balıkların yüzmekte olduğu denizin dibine dalar. Dalgıçlardan biri batık geminin içindeki cesedi çıkarır. Dalgıçlar, cesedi bağlayıp yukarı çekilmesini sağlarlar. Cesedi yukarı gönderen dalgıçlar aramalarına devam ederler.

Comment / Yorum:

Filmin konusu gerçek bir hikayeye dayanıyor. İspanya'nın Küba'ya 200.000 asker çıkarması ve savaş ortamı, şeker üretimini durma noktasına getirir. Ada ekonomisinde etkin olan Amerika Birleşik Devletleri, Maine gemisinin batırılışını bahane ederek İspanyollarla savaşa girişir. İşte filmde batık halde gördüğümüz gemi Maine'i temsil ediyor.
Dehalığın sınırlarını zorlayan Georges Méliès, yalnızca dönemin popüler bir olayını konu olarak işlemekle kalmayıp bir de sıradışı bir dekora imza atmış. 1898 yılında çekilmiş bir filmde balıkların yüzdüğü bir denizaltı dekoruyla karşılaşmak; şok edici olduğu kadar hayranlık uyandırıcı da. Méliès'in sadece 47 saniyelik bir film için bu emeği vermiş olması, bugünün sadece maliyeti düşünen sığ görüşlü sinemacılarına ders verir nitelikte.

Imdb note : 6                                My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder