Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Temmuz 2012 Pazar

Bağrıyanık Ömer / Bağrıyanık (1980)

Director / Yönetmen:

Yücel Uçanoğlu

Screenplay / Senaryo:

Osman F. Seden

Cast / Kadro :

Müslüm Gürses
Oya Aydoğan
Ali Şen
Yılmaz Kurt
Hacı Fidan
Mehmet Samsa
Güneş Işık
Baki Tamer

Subject / Konu:

Ömer, balıkçılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Sevgilisi Mihrican ise babası ile manavlık yapmaktadır. Hepsi kıt kanaat geçinmektedir. Ömer, fazla başlık parası veremeyeceğini söyleyip Mihrican'ı babasından ister. Babası Ömer'den başlık istemez ve kızını vermeye razı olur. Ömer'e resmi nikah prosedürlerine başlamasını söyler. Resmi nikahtan önce de imam nikahı yapılmasını ister. Usül gereği bölgedeki birçok şeyin sahibi olan Hurşit Ağa'dan müsade almasını ister.
Ömer ve Mihrican, Hurşit Ağa'nın evine giderler. Mihrican dışarıda beklerken; Ömer, Hurşit'ten izin istemeye gider. Hurşit'in vaktini avla ve eğlenceyle harcayan oğlu Azmi, Mihrican'ı görür ve gözüne kestirir. Hurşit, Ömer'e izin verir.
Ömer'le Mihrican, Ömer'in kulübesinde yaşamaya başlarlar. Azmi sürekli Mihrican'ı gözetler. Ömer'in pazara gitmesinden faydalanan Azmi, kulübeye gelir ve Mihrican'a saldırır. Mihrican kaçsa da; Azmi, Mihrican'ı yakalar. Bir süre suda boğuşurlar. Azmi, Mihrican'a tecavüz eder. Mihrican, Azmi'yi öldürmeye çalışır, ancak gücü yetmez. Azmi, Mihrican'ın başına taşla vurur ve Mihrican ölür. Azmi'nin adamlarından Hamdi, uzaktan olanları seyreder. Gördüklerini vakit kaybetmeden Hurşit'e anlatır. Öğrendiklerine çok sinirlenen Hurşit, Azmi'yi döver ama oğlunu hapse göndermeyi de göze alamaz. Hamdi'ye susması karşılığında toprak vermeyi vadeder.
Eve döndüğünde Mihrican'ı bulamayan Ömer, Mihrican'ı aramaya koyulur. Mihrican'ın cesedini bulur. Mihrican'ın avucunda Azmi'nin adının yazdığı künyeyi bulur. Ömer, kucakladığı Mihrican'ın cesedini Hükümet Konağı'na götürür ama kimseden şikayetçi olmaz.
Hamdi vicdan azabı çekmektedir. Durumu farkına varan Azmi, Hamdi'yi tüfekle vurup öldürür.
Ömer, Mihrican'ı gömer. Ağıtlar yakar. Kulübesini ateşe verir. Ömer, Azmi'nin adının yazdığı künyeyi Mihrican'ın babasına gösterir ve sazını alıp Hurşit'in evinin önüne gider. Hurşit'ten iş ister. Hurşit, ölen Hamdi'nin yerine Ömer'i işe alır. Ömer, Azmi ava çıktığında silahlarını taşımakla görevlidir. Azmi, Ömer'i sürekli hor görür. Bütün avcıların peşinden koştuğu beyaz geyiği bulana kadar kendisini bir it olarak göreceğini söyler.
Ömer, sürekli Mihrican'ın hayalini görür. Etrafta Mihrican'ın Ömer'in adını haykırdığına dair rivayetler dolaşır.
Ömer, Azmi'ye beyaz geyiğin izini bulduğunu söyler. Birlikte ava çıkarlar. Ömer'in Azmi'yi öldüreceğini haber alan Hurşit, adamlarıyla birlikte Ömer'le Azmi'nin peşlerine düşer. Zirveye çıkardığı Azmi'yi bacaklarından vuran Ömer, düşmanını öldüresiye döver. Azmi, Mihrican'ın mezarının önünde acılar içinde can verir. Hurşit ve adamları zirveye ulaşır. Azmi'nin kardeşi Ömer'i vurur. Ömer, Mihrican'ın mezarının yanıbaşında ölür. Azmi'nin kardeşi polis tarafından tutuklanır.

Comment / Yorum:

Bağrıyanık, arabesk film furyasının müzik albümü tanıtımı yapan ve konusu klişelerle dolu bir intikam hikayesine dayanan tipik bir arabesk filmi. Filmin başrolünde popülerliğinin zirve yıllarındaki Müslüm Gürses'i izliyoruz. Film, Müslüm Gürses'in ilk filmlerinden biri. Filmin kadrosunda ayrıca Oya Aydoğan, Ali Şen ve Baki Tamer gibi tanınan oyuncular da var. Filmin senaryosu, usta yönetmen Osman F. Seden'e ait. Filmin yönetmeni ise Türk sinemasının en fazla film çeken yönetmenlerinden biri olan Yücel Uçanoğlu.
Filmin adı jenerikte Bağrıyanık Ömer, olarak geçse de; film kaynaklarda genellikle Bağrıyanık ismiyle anılıyor. Bunun nedeni, Müslüm Gürse'in o dönemde çıkardığı Bağrıyanık adlı müzik albümündeki şarkıların filmde kullanılması ve filmle albümün özdeşleşmesi. Bağrıyanık, bu tarz filmlerden hoşlananların ve Müslüm Gürses hayranlarının ilgisini çekebilir.

Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 3.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder