Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Çılgın Kız ve 3 Süper Adam / 3 Supermen and Mad Girl (1973)

Director / Yönetmen:

Cavit Yürüklü

Screenplay / Senaryo:

Volkan Kayhan

Cast / Kadro :

Levent Çakır
Emel Özden
Altan Bozkurt
Hüseyin Sayar
Yeşim Yükselen
Nuri Kırgeç
Nubar Terziyan
Mine Sun
Ahmet Karatop

Subject / Konu:

Şeflerin geldiğini gören Şeytan, Afrodit'e toplantıyı başlatma talimatı verir. Toplantı başlar ve Şeytan, Afrodit'ten şeflerine verdiği görevlerin yerine getirilip getirilmediklerini kontrol etmesini ister. Şeflerden görevini yerine getiremeyen biri, hain ilan edilir. Atom silahıyla gelen robot, şefi yokeder. Dünyaya hakim olmalarını sağlayabilecek bir silah olan atom silahı, 3 kere kullanıldıktan sonra enerjisi bitmektedir ve tekrar ışın üretebilmesi için gerekli maden bulunmak zorundadır. Şeflere maaşları ve yeni görevleri verilir ve toplantı biter. Şeytan, toplantının ardından şeflerinden X - 1'le özel olarak görüşür.
Şeflerin arasına sızıp atom silahı hakkında bilgiler edinen Ajan Nesrin, öğrendiklerini telsizle bildirdiği sırada şeflerden biri tarafından öldürülür. Bunun üzerine kaybolan şeylerin esrarının çözülme görevi bir teknede 3 kızla alem yapmakta olan Levent'e verilir. Eldeki tek ipucunun Moulin Rouge gece klübünün sahibi Mine olduğu bildirilir. Levent, 2 mucit arkadaşı Altan ve Dilsiz'den yardım ister. Arkadaşları, Levent'e kurşun geçirmez "süper adam" kıyafeti, çeşitli icatlar ve özel üretim bir araba verirler.
Levent, gece klübüne gider ve Mine'yle tanışır. Mine'nin adamları, Levent'i gece klübünden dışarıya atarlar. Mine, adamlarıyla gece klübünden çıktığında kurşun geçirmez kıyafetini giyerek süper adam kılığına bürünen Levent, adamlarla kavgaya tutuşur. Adamları döver ve Mine'yi alıp gider. Levent, Mine'yi konuşturur ve teşkilatları hakkında bilgi alır. Mine, kendisine verilen görevin bulunduğu zarfı, Levent'e vermek üzereyken dürbünlü tüfek kullanan bir şef tarafından vurularak öldürülür. Levent, Mine'yi öldüren şefi bir çatıda yakalar. Dövüşmeye başlarlar. Şef, çatıdan yola düşer ve ölür. Levent'in etrafı şefler tarafından sarılır. Levent'in başının belaya girebileceğini bilen süper adam kıyafetlerine bürünmüş Altan ve Dilsiz, Levent'in yardımına koşarlar. 3 süper adam, şefleri pataklar ve şefler ortadan kaybolurlar.
Şeytan, 3 süper adamın yokedilmesini emreder. 3 süper adam, Şeytan'ın emriyle bir fabrikadan para tahsil etmeye giden şeflerin karşısına çıkar ve tahsilatı engellerler. Dilsiz, kaçmakta olan şefin arabasının üzerine atlar. Gittiği yerde şefler tarafından yakalanır. Dilsiz'i takip edip mekana gelen diğer 2 süper adam, arkadaşlarını kurtarırlar ve şeflerle kavgaya tutuşup onları haklarlar.
Levent, süper adam kılığındayken, atom silahıyla bir arabanın yokedilişine şahit olur. Bu olay esnasında trafik kazası geçiren, önceden tanıdığı çılgın kız Emel'i esas kimliğini belli etmeden evine götürür. Levent, süper adam kostümünden arındıktan sonra Emel'i tekrar ziyaret eder.
Afrodit'in mekanına gelen süper adam, şefler tarafından yakalanıp etkisiz hale getirilir. Süper adamın üzerine beton dökülür. Süper adam olduğunu anladığı Levent'i takip eden Emel, Levent'in yakalandığını görünce diğer süper adamlara haber verir. Mekana gelen süper adamlar, arkadaşlarını kurtarırlar.
3 süper adam, havaalanından şua madenini teslim alacak Şeytan'ın adamlarının peşinden giderler. 3 süper adama yardım ettiği öğrenilen Emel, şefler tarafından kaçırılır.
Kılık değiştirerek Afrodit'in balosuna giden 3 süper adam, yakaladıkları Afrodit'in aslında Emel'in piyano hocası Sabina olduğunu öğrenirler. Afrodit'ten kendilerini Emel'in yanına götürmelerini isterler. Afrodit, şeflerin kurduğu pusu sayesinde süper adamların ellerinden kurtulur ve Şeytan'ın yanına gider. Afrodit'i takip eden süper adam, Şeytan'ın karşısına çıkar. Şeytan, robota atom silahıyla süper adamı öldürmesini söyler. Robot, 3 atışta da süper adamı vurmayı başaramaz ve silahın enerjisi biter. Şeytan, bunun üzerine robottan süper adamı parçalamasını ister. Robot, süper adamı yakalar ve boğmaya başlar. Şefleri haklayıp gelen diğer süper adamlar, arkadaşlarını icatlarının yardımıyla kurtarırlar. Robotu etkisiz hale getirirler. Doktor Zarkon ve Afrodit, bu sırada kaçıp Emel'in tutulduğu yere giderler. Şeytan'ın da aslında oturduğu yerden kaçmış olduğu anlaşılır. 3 süpermen, Emel'i kurtarır.
Emel'in amcasının aslında Şeytan olduğu ortaya çıkar. Atom silahını tekrar doldurtan Şeytan, robota Doktor Zarkon'u öldürtür. Şeytan, şehirde atom silahını kullanarak korkuı yaratmayı düşünmektedir. Ancak Afrodit'ten şehrin tamamen boşaltıldığını ve geride hiçbir canlı kalmadığını öğrenir.
Şeytan ve Afrodit, robotun bulunduğu yere döndüklerinde çılgın kız Emel'i ve 3 süper adamı karşılarında bulurlar. Emel, amcasına yani Şeytan'a neden kendisine eziyet ettirdiğini sorar. Şeytan, Emel'e aslında amcası olmadığını, babasının mirasına konup kötü emellerini gerçekleştirebilmek için böyle bir oyun oynadığını söyler. Etrafı saran polis, Şeytan'ı ve Afrodit'i tutuklar.
Levent, 3 kızla teknede alem yaparken; Altan, Dilsiz ve Emel ansızın tekneye gelirler. Altan ve Dilsiz kızlarla alem yapmaya başlar; Emel'le Levent'te sarılıp öpüşürler.

Comment / Yorum:

Cavit Yürüklü, az filmi olmasına karşın özellikle 70'lerin ilk yarısında çektiği fantastik filmlerle farklı denemelere imza atmış olan bir yönetmen. Çılgın Kız ve 3 Süper Adam, yönetmenin filmleri içersinde en çok bilineni.
Işın atan atom silahı, kurşun geçirmez elbise, emirleri yerine getiren robot gibi detaylar bir bilimkurgu filmi için yerinde tercihler olsa da; bu detayların işleniş şekilleri bile filmi trash yani kötü olduğu için güldüren filmler kategorisine sokmaya yetiyor. En belirgin örnekler; tenekeden yapılmış robot ve tuhaf renkli superman kıyafeti.
Oyuncu kadrosu, genellikle küçük rollerde seyretmeye alıştığımız isimlerden oluşturulmuş. Bununla doğru orantılı olarak oyunculuk performanslarının belli bir seviyenin altında kaldığı söylenebilir.
Filmin övgüyü hak eden belki de tek tarafı Nubar Terziyan'ın kötü adam rolünde kullanılmış olması. Şeytan'ın Nubar Terziyan olduğunu öğrendiğimizde hayretler içinde kalıyoruz. Çünkü Nubar Terziyan'ın uzun kariyerine sığdırdığı yüzlerce filmi inceleyecek olursak; oyuncunun genellikle iyi rollerde oynadığı apaçık ortadadır. Kaldı ki oyuncuyu filmin belli bir bölümüne kadar yine iyi zannettiğimiz bir tiplemeyle izliyoruz. Ta ki Şeytan'ın Nubar Terziyan olduğunu öğrenene kadar. Bu ters köşe durumu; 1968 yapımı "C'era Una Volta il West / Once Upon a Time in the West / Bir Zamanlar Batıda" adlı filmde hep iyi rollerde oynayan Henry Fonda'yı kötü rolde gördüğümüzde yaşadığımız hayretle eşdeğer seviyede.
Çılgın Kız ve 3 Süper Adam, fantastik bir film veya bilimkurgu filmi yapabilmek için yola çıkılmış ve fakat başarılı olunamamış bir yapım. Gülmek için seyredilebilir.

Imdb note : 6.2                              My note : 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder