Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Haziran 2012 Pazar

The Life of David Gale / Ölümle Yaşam Arasında (2003)

Director / Yönetmen:

Alan Parker

Screenplay / Senaryo:

Charles Randolph

Cast / Kadro :

Kevin Spacey
Kate Winslet
Laura Linney
Gabriel Mann
Matt Craven
Rhona Mitra
Leon Rippy
Jim Beaver
Cleo King

Subject / Konu:

David Gale, yakın arkadaşı olarak bilinen Constance Harraway'e tecavüz edip öldürdüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılır. David, idam cezasının infazına kısa süre kala gazeteci Bitsey Bloom'la para karşılığı görüşmek ister. Bitsey, David'in görüşme teklifini kabul eder ve David'in idamından önceki 3 gün üst üste röportaj yapabilmek için izin alır. Stajyer Zack'le birlikte hapishanenin bulunduğu yere gidip bir motele yerleşirler.
David, röportajın ilk gününde daha önce öğrencisi Berlin'e tecavüz etmekten suçlanıp aklandığı davayı Bitsey'ye tüm detaylarıyla anlatır. Berlin, haksızlığa uğrayıp öğrenim hakkını kaybettiğini düşündüğünden; okuldan ayrıldıktan sonra üniversitedeyken de flört ettiği hocası David'le cinsel ilişkiye girer ve tecavüze uğramış gibi davranır. Eşi, çocuklarını da alarak David'ten ayrılır ve İspanya'ya gider. David aklanmasına karşın hem ailesini kaybeder hem de iş bulamaz hale gelir. Berlin, olayın üzerinden belli bir süre geçtikten sonra David'e neden böyle davrandığını ve özrünü içeren bir kart gönderir.
Bitsey, David'in söylediği gibi gerçekten masum olup olmadığı üzerinde düşünmeye başlar. Yolda bir araba tarafından takip edildiklerini farkeder. David, röportajın devamında Constance'la arasındaki bağı anlatır. Constance, kendisini David'in de mensup olduğu Dead Watch isimli, idamı protesto eden bir gruba adamıştır. Her gerçekleşen idam, Constance'ı biraz daha yıkmaktadır.
Bitsey ve Zack, David'in anlattıklarından zaman zaman peşlerinde görünen kişinin Dead Watch'ta Constance'la çalışan Dusty olduğunu anlarlar.
Bitsey, David'e sadece arkadaşlık ilişkisi olduğunu söylediği Constance'ta nasıl olupta sperminin bulunduğunu sorar. David, Constance ölmeden bir gece önce cinsel ilişkiye girdiklerini ama aralarında arkadaşlıktan öte birşey olmadığını söyler.
Constance'ın öldürülüş anını defalarca izleyen Bitsey, Constance'ın öldürülüş anını başına poşet geçirip bantlayıp, ellerini kelepçeleyerek bire bir tatbik eder ve Constance'ın intihar ettiğine dolayısıyla David'in suçsuz olduğuna kanaat getirir. Constance'ın bu intiharı, hayatını adadığı davasına hizmet edip, David'i haksız bir idama götürüp insanların idam edilmesinin ne kadar yanlış olduğuna dikkat çekmek için yaptığını düşünür. İdamın gerçekleşeceği gün Bitsey, idamın ardından olayın intihar olduğunu ortaya çıkaracak bir kasetin yayınlanarak olaya dikkat çekileceğini düşündüğü için kasedin elinde bulunduğunu düşündüğü Dusty'nin evine gizlice girer ve tüm kasetleri kontrol etmeye başlar. Kasetlerden birinde Constance'ın gerçekten intihar ettiği görüntüleri gören Bitsey, kaseti yanına alır ve idamın gerçekleştirileceği yere doğru gider. Benzini bitince koşmak zorunda kalan Bitsey, David idam edildikten birkaç dakika sonra idam noktasına varır ve David'i kurtaramaz.
Ortaya çıkan intihar kasedi, kamuoyunda geniş yankı uyandırır ve idama karşı tepkiler çığ gibi yükselir. Dusty, İspanya'ya uçar ve içinde David'in röportaj için aldığı yüklü paranın ve Berlin'in David'e yolladığı, kendisine tecavüz etmediğini kanıtlayan kartın yer aldığı çantayı David'in eski karısının kapısının önüne bırakır. Böylece David'in masumiyeti ve çocuğunun geleceği garanti altına alınmış olur. Bitsey'ye bir kargo gelir. Kargonun içinden çıkan oyuncağı inceleyen Bitsey, oyuncağın içinde bir kaset olduğunu farkeder. Kasette kayıt dışı yazmaktadır. Bitsey kasedi izler ve Constance'ın intihar ettiği sırada David'in de orada olduğunu ve intiharı da idamı da birlikte planladıklarını anlar.

Comment / Yorum:

Yaklaşık 50.000.000 dolara mal olan The Life of David Gale, gişe hasılatına bakıldığında maliyetini çıkaramadı ve başarısız oldu. 1978'de çektiği "Midnight Express / Geceyarısı Ekspresi" adlı filmle Türkiye'de adeta lanetlenen yönetmen Alan Parker'ın 2003 yılında çektiği film, gişedeki başarısızlığının yanında sinema eleştirmenlerince de hak ettiği değeri göremedi.
David Gale rolü önce George Clooney'ye daha sonra da Nicolas Cage'e teklif edildi. 2 oyuncu da teklifi reddedince rol Kevin Spacey'ye gitti. Bitsey Bloom rolü için de ilk tercih Nicole Kidman'dı. Nicole Kidman filmde oynamaktan vazgeçince; rol Kate Winslet'a gitti. Hem Kevin Spacey'nin, hemde Kate Winslet'ın muazzam oyunculuk performanslarına bakınca; iyi ki oyuncu kadrosu böyle oluşmuş demekten kendinizi alamıyorsunuz. Başlarda sıradan bir yan karaktermiş gibi görünen, fakat film ilerledikçe önemi anlaşılan Constance karakterini ustaca canlandıran Laura Linney'nin de hakkını teslim etmek gerek.
Texas Eyaleti özelinde idam karşıtlığını işleyen film, bazen haklılığın ispatı için kurbanlar (ya da gönüllüler) vermenin; insanların uyandırılması ve harekete geçirilmesinde oldukça derinden etkileyici bir yöntem olduğunun altını kalın çizgilerle çiziyor.
The Life of David Gale'i izledikten sonra etkisinden uzun süre kurtulamayacağınız gibi böyle bir filmin nasıl olupta popüler olamadığına da şaşıracaksınız. Özellikle sürpriz finaliyle seyirciyi hayretler içersinde bırakmayı başaran film, her yönüyle başyapıt tanımlamasını hak eden bir yapım.

Imdb note : 7.3                              My note : 9.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder